Oppiminen

Takaisin

Suomen ilmasto muuttuu (1-2)

Maanantaina 7.12.2009 klo 13.00

Ilmasto muuttuu, YLE

YK:n kansainvälisen ilmastokokouksen avauspäivänä 7.12. nähdään YLE Teemalla kaksionaisen sarja, Suomen ilmasto muuttuu. Ilmastonmuutos tuntuu myös Suomessa ja Suomen luonnossa. Lämpötilan nousu vaikuttaa mm. lintujen muuttoaikatauluun ja eläinten lisääntymiseen. Kasvukausi pitenee ja luonnon kiertokulku muuttaa rytmiään. Selkeimmin muutokset näkyvät todennäköisesti Lapissa.

Miten suomalainen luonto reagoi muutoksiin? Sopeutuvatko kasvit ja eläimet? Miten ihminen vaikuttaa muutoksen nopeuteen?

Osa1/2. Sopeutuvatko eläimet? Ilmastonmuutos on vähitellen alkanut vaikuttaa Suomenkin luontoon. Lintujen muutto aikaistuu. Eläinten poikaset syntyvät erilaiseen maailmaan kuin niiden vanhemmat. Seuraukset voivat olla yllättäviä. Toisaalta jotkin lajit hyötyvät. Maa- ja metsätalouskin saa varmasti osansa. Mutta sopeutuvatko lajit muutokseen? Kuinka me vaikutamme muutoksen nopeuteen?

Osa 2/2. Muutos pohjoisessa. Maapallon keskilämpötila on noussut selvästi viime vuosikymmeninä. Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat edenneet nopeimmin arktisilla alueilla. Suomessakin seuraukset tulevat todennäköisesti näkymään selvimmin Lapissa. Kuinka käy lumitalvien ja lumisten harrastusten, kun talvi lyhenee ja lämpenee? Kuinka Lapin herkkä luonto reagoi muutokseen? Lisääntyvätkö äärimmäiset sääilmiöt kuten myrskyt ja rankkasateet? Voimmeko me itse kukin hillitä muutosta?

Ensilähetyksen jälkeen ohjelmat löytyvät myös netistä osoitteesta www.opettaja.tv

Takaisin

Toimittaja: Risto Salovaara
Tuottaja: Mirja Holste
Tuotanto: YLE Oppiminen ja tiede