Tiede

Arkitiede

Arkitiede

Torstaisin klo 20.00, toinen lähetys la klo 17.20
Arkitieteen ohjelmapaikalla pohditaan syksyllä mm. millaisia haasteita liittyy avaruusmatkoihin ja etsitään hiukkasfysiikan standardimallin puuttuvaa palaa eli Higgsin hiukkasta. Tutkivan jutun jaksot alkavat 15.10.


Matkat avaruuteen

Torstaina 1.10.2009 klo 20.00, toinen esitys la klo 16.25

Matkat avaruuteen

Avaruusturismin aikakausi on alkamassa. Millaisia tekniikan haasteita matkoihin avaruuteen sisältyy ja kuinka ihmisen keho ja psyyke sopeutuu avaruusmatkailuun?


Tutkiva juttu: Aina voi oppia

Torstaina 15.10.2009 klo 20.00, uusinta la klo 16.50

Tutkiva juttu: Aina voi oppia

Ihmisen tyyli oppia uusia asioita muuttuu iän myötä, mutta kyky ei häviä. Toinen myös oppii saman asian nopeammin kuin toinen, miksi? Liisa Keltikangas-Järvisen mukaan erilaiset temperamentit selittävät oppimiskykyämme.
Lue Ellan viimeisin blogimerkintä


Kauden ohjelmat

elokuu

06.08. Hohtavat syöpäsolut

Maneeteista on löydetty vihreältä hohtava proteiini, jonka ansiosta tutkijat voivat mm. seurata syöpäsolujen kasvua. Proteiinia voidaan käyttää myös malarian vastaiseen taisteluun.

13.08. Synteettistä elämää

Tutkijat ovat pian valmiita kirjoittamaan elämän koodin eli valmistamaan keinotekoisesti DNA:ta. Aluksi on tarkoituksena suunnitella yksinkertaisia bakteereita, mutta mihin kaikkeen sen jälkeen kyetäänkään?

27.08. Entsyymijahdissa Grönlannissa

Tanskalaistutkijat ovat löytäneet Grönlannin jääkylmästä Ikkafjordista bakteereita, jotka tuottavat aiemmin tuntemattomia entsyymeitä. Entsyymeille on löydetty jo käyttötapoja ympäristökuormituksen vähentämiseksi.

syyskuu

03.09. Maakaasua Jäämeren pohjasta

Kaasun- ja öljyntuotanto siirtyy Pohjanmereltä entistä pohjoisemmaksi ja samalla olosuhteet muuttuvat entistä vaativimmiksi. Uudet kentät sijaitsevat Jäämeren pohjalla ja siellä on työt jo aloitettu.

10.09. Kattegatin uusi kivisärkkä

Tanskalaiset ovat rakentaneet keskelle Kattegatia 35 miljoonaa Tanskan kruunua maksaneen kivisärkän. Tarkoituksena on palauttaa kadonnut vedenalainen maailma entiseen kukoistukseensa. Kuinka työ eteni?

17.09. Higgsin hiukkasen etsintä

Hiukkasfysiikan standardimallin puuttuvaa palaa eli Higgsin hiukkasta ei ole vielä löydetty. Kuka löytää sen ensiksi ja mitä tapahtuu, jos sen olemassaoloa ei voida kokeellisesti osoittaa?

lokakuu

01.10. Matkat avaruuteen

Avaruusturismin aikakausi on alkamassa. Millaisia tekniikan haasteita matkoihin avaruuteen sisältyy ja kuinka ihmisen keho ja psyyke sopeutuu avaruusmatkailuun?