Tiede

Takaisin

Tutkiva juttu: Aina voi oppia

Torstaina 15.10.2009 klo 20.00, uusinta la klo 16.50

Ihmisen tyyli oppia uusia asioita muuttuu iän myötä, mutta kyky ei häviä. Toinen myös oppii saman asian nopeammin kuin toinen, miksi? Liisa Keltikangas-Järvisen mukaan erilaiset temperamentit selittävät oppimiskykyämme.

Ella Kanninen ei ollut käsitöiden ystävä kouluaikoina, eivätkä puikot tahtoneet pysyä hyppysissä. Luokkatovereiden neuloessa sukkia hurjalla vauhdilla, joutui Ella purkamaan luomuksiaan kerta toisensa jälkeen. Miksi ihmeessä toinen oppii saman asian hetkessä, kun taas toisella oppiminen kestää pidempään?

Tutkiva journalistimme Ella lähti selvittämään asiaa ja tapaamisessa psykologi Liisa Keltikangas-Järvisen kanssa selvisi , että ihmisten erilaiset temperamentit vaikuttavat oppimiskykyyn. Iän myötä oppimistyyli muuttuu, mutta itse kyky oppia uutta ei häviä mihinkään.

Ellan vanha ystävä, 83-vuotias Jussi Kuokkanen on loistava esimerkki siitä, miten vielä vanhoilla päivillä kannattaa opiskella uutta ja pitää aivonsa virkeänä. Jussi opiskelee edelleen mm. uusia kieliä ja osallistui muutama vuosi sitten Talo Italiassa- ohjelmaan, jossa oppi Italian kielen. Vaikka ihminen oppii uusia asioita jatkuvasti läpi elämän, ei esimerkiksi lukemaan oppiminen ole kaikille kuitenkaan itsestäänselvyys.

Kuntoutusyksikkö Neuronekussa tutkitaan ja kuntoutetaan oppimisongelmista, kuten lukihäiriöstä kärsiviä lapsia monenlaisilla menetelmillä, joita on kehitetty mm. Jyväskylän yliopistossa. Tulevia oppimisongelmia voidaan ennustaa ns. Lene-testin avulla jopa 4-vuotiailla lapsilla.

Toimittaja Monna Rantanen

Takaisin

Lue Ellan viimeisin blogimerkintä