Tiede

Takaisin

Tutkiva juttu: Säävarauksella

Torstaina 26.11.2009 klo 20.00, uusinta la klo 16.50

Kuinka paljon sääennusteisiin kannattaa luottaa? Miten säätä voi ennustaa omien havaintojen perusteella? Ovatko meteorologit hyviä purjelentäjiä? Toimittaja Ella Kanninen sään armoilla.

Jos Ella Kanninen olisi mansikanviljelijä, kesäkuu olisi hänelle erityisen jännittävää aikaa. Tuolloin nimittäin halla voi jäädyttää mansikan kukat ja koko sato voi mennä pilalle. Viljelijät seuraavatkin tarkasti sääennusteita. Kirkkonummelalainen marjanviljelijä Teemu Anttila kuitenkin kertoo, ettei ennusteisiin kannata luottaa sokeasti - usein ennusteet ovat vain suuntaa antavia ja olosuhteita pitää seurata myös itse.

Sääennusteiden pohjaksi kerätään valtavasti tietoa. Sitä keräävät säähavaintoasemat, radioluotaimet ja satelliitit - sekä säätutkat. Kesällä 2009 säähavaintojen tarkentuminen edistyi roimasti, kun Vantaan Kaivokselaan asennettiin kaksoispolarisaatiotutka. Kaksoispolarisaatiotutkat näkevät jopa lintu- ja hyönteisparvet. Uusien tutkien myötä esimerkiksi sateen olomuoto pystytään ennustamaan entistä paremmin.

Olosuhteista saadaan siis paljon tietoa, mutta entä ennusteet - kuinka tarkkoja ja luotettavia ne oikein ovat? Meteorologi Lea Saukkonen kertoo, että erilaiset tietokonemallit - joiden perusteella meteorologit laativat omat ennusteensa - tarkentuvat kaiken aikaa. Tällä hetkellä kahden vuorokauden ennusteet ovat yhtä tarkkoja kuin yhden vuorokauden ennusteet kolme vuotta sitten. Saukkosen mukaan kahden vuorokauden ennusteet pitävät paikkansa 80-90 prosenttisesti. Mitä pidemmälle mennään, sitä vaikeammaksi ennustaminen muuttuu: kahdeksan vuorokauden ennusteista pitää paikkansa kuusi kymmenestä.

Voiko omien havaintojen perusteella ennustaa säätä? Meteorologi Anneli Nordlund kertoo, että saman päivä säätä voi ennustaa puolikin vuorokautta eteenpäin. Erilaisten pilvien ja niiden muutosten perusteella voi esimerkiksi nähdä onko sää poutaantumassa vai ei. Tuuli puolestaan on melko epävarma sään ennustamisen kannalta ja tuulen muutoksia pitäisikin seurata jonkin aikaa ennen kuin siitä voi päätellä tulevaa säätä.

Ella tapaa myös meteorologi Tapio Tourulan, joka on innokas purjelentäjä. Kuinka paljon Tapiolle on purjelentokilpailuissa hyötyä siitä, että hän on sään ammattilainen? Lopuksi myös Ella pääsee purjelentokoneen ohjaimiin.

Tutkiva juttu: Säävarauksella -ohjelman juontaa Ella Kanninen, ja sen on ohjannut ja käsikirjoittanut Harri Alanne. YLE Teema -kanavalle ohjelman on tuottanut YLE Oppiminen ja tiede.

Toimittaja Harri Alanne

Takaisin

Lue Ellan blogia