Tiede

Takaisin

Tutkiva juttu: Identiteetti hukassa

Torstaina 10.12.2009 klo 20.00, uusinta la klo 16.50

Identiteetti voidaan varastaa, mutta mistä silloin on kyse? Miten identiteetti ja hyvinvointi liittyvät yhteen? Toimittaja Ella Kanninen rakentaa identiteettiä verkossa.

Ihmisen identiteetti on helppo varastaa. Ella Kanninen tapaa Keskusrikospoliisin ylitarkastajan Sari Kajantien, joka kertoo miten se voi tapahtua. Esimerkiksi verkossa luottokorttinumeroita kalastellaan erilaisten haittaohjelmien avulla. Toiminta on ammattimaista ja laajaa, joten kenen tahansa identiteetti voidaan varastaa.

Mutta identiteettivarkauksissa on kyse lähinnä henkilötiedoista - oikeasti ihmisen identiteettiä ja minuutta on vaikea varastaa. Mutta mistä identiteetissä oikein on kyse? Useilla ihmisillä on esimerkiksi vahva kansallinen identiteetti, johon liittyy erilaisia symboleita. Tutkija Eerika Finell kertoo, miten näiden symbolien merkitykset ja tulkinnat muuttuvat.

Ella tapaa myös tutkija Janne Matikaisen, joka on perehtynyt siihen miten ihmiset rakentavat identiteettiään verkossa. Aikaisemmin uskottiin, että verkko houkuttelee ihmisiä leikittelemään identiteetillä, mutta nykyisin ihmiset ovatkin verkossa lähinnä omana itsenään. Ellakin ryhtyy rakentamaan identiteettiään verkossa.

Professori Heikki Paloheimo puolestaan valottaa miten poliittisten puolueiden identiteetti on muuttunut. Suomessa puoluejärjestelmän perusta on säilynyt samanlaisena 100 viime vuoden ajan - vaikka yhteiskunta ja puolueiden ohjelmat ovat muuttuneet perusteellisesti. Miten tämä on mahdollista? Ja löytyisikö nykyisten puolueiden joukosta sellainen, johon Ella voisi identifioitua?

Entä miten identiteetti ja hyvinvointi liittyvät yhteen? Ellan toinen kotimaa on Italia - Ella pohtii yhdessä sosiologian professorin Juho Saaren kanssa kummassa maassa hänen kannattaisi kasvattaa nyt 2-vuotias poikansa. Miten identiteettien pohdinta auttaa tämän kysymyksen ratkaisemisessa?

Tutkiva juttu: Identiteetti hukassa -ohjelman juontaa Ella Kanninen, ja sen on ohjannut ja käsikirjoittanut Harri Alanne.

Takaisin

Lue Ellan blogia