Olet tässä

Älypuhelin on addiktille helvetinkone

julkaistu 23.1. klo 16:25, päivitetty 23.1. klo 17:20
Henkilö näppäilee älypuhelintaan.

Sormet ja katse kiinni älypuhelimessa.

Kuva: Yle

Älypuhelimet tuovat käyttäjilleen paljon hyvää, mutta yhä useammalle koneesta on tullut haitallista riippuvuutta aiheuttava kapistus.

Älypuhelinriippuvuudesta ei ole vielä juurikaan tutkimustietoa, koska ne ovat yleistyneet voimakkaasti vasta muutaman viime vuoden aikana. Arkihavainnot kuitenkin kertovat, että älypuhelimet aiheuttavat monille käyttäjille haitallista tapariippuvuutta.

- Kun puhutaan älypuhelinriippuvuudesta, puhutaan toiminnallisesta riippuvuudesta eli siitä, että addiktio kohdistuu johonkin toimintaan. Tuttuja toiminnallisen riippuvuuden muita kohteita ovat esimerkiksi rahapelaaminen ja internetin käyttö, kertoo A-klinikkasäätiön viestintäpäällikkö Aino Majava.

Älypuhelinriippuvuuden tunnusmerkit ovatkin juuri sen käytön aiheuttamat haitat. Tyypillistä on puhelimen jatkuva, jopa rituaalinomainen tarkistelu; puhelin on ikään kuin kasvanut kiinni käteen.

- Puhelimen jatkuva käyttäminen vaikeuttaa keskittymistä pitkäjänteiseen toimintaan. Se myös haittaa yhdessäoloa muiden ihmisten kanssa, mistä voi aiheutua riitoja ja huolta. Lisäksi vaarana ovat myös onnettomuudet, jos esimerkiksi auton ratissa huomio kiinnittyy puhelimeen, Majava tiivistää.

Yksi merkki liiallisesta riippuvuudesta on myös se, että älypuhelimen käytön vähentäminen ei onnistu halusta huolimatta.

Ehtymätön aarrearkku houkuttaa

Älypuhelimen käyttöön liittyvät riippuvuudet näyttävät Aino Majavan mukaan kasaantuvan helposti samoille ihmisille.

- Kyse on ihmisistä, joilla on taipumuksena käsitellä elämässään olevia ongelmallisia asioita toistuvan, riippuvuusomaisen käyttäytymisen kautta. Tällainen henkilö on monesti altis monenlaisille erityyppisille toiminnallisille riippuvuuksille. Puhelin toimii myös pakopaikkana ahdistavassa elämäntilanteessa.

Älykännykkä voikin pahimmillaan tuoda käyttäjälleen paitsi nettiriippuvuuden koko kirjon, myös tekstiviestit, puhelut, eri keskustelusovellukset, karttasovellukset, kamerat, kuvienkäsittelyohjelmat sekä kuvien jakamisen.

- Se on todellinen monitoimilaite monien riippuvuuksien toteuttamiseen. Ihminen voi harjoittaa älypuhelimella esimerkiksi ostosriippuvuutta, peliriippuvuutta, riippuvuutta sosiaalisista kontakteista tai vaikkapa seksiriippuvuutta kotisohvalta chattailemalla.

Puhelimen rengistä sen isännäksi

Liiallisesta älypuhelimen käytöstä pystyy Aino Majavan mukaan useimmiten vieroittautumaan omin avuin.

- Jos kyse on ongelmasta, se on ensin myönnettävä itselleen. On myös pohdittava, mikä älypuhelimessa itseä koukuttaa.

- Tämän jälkeen on hyödyllistä tehdä kokeiluja, joiden aikana jättää puhelimen pois, panee sen välillä kiinni ja kokeilee, missä tilanteissa pärjää ilman.

Tärkeintä olisi tarkastella omaa elämää kokonaisvaltaisesti ja pohtia, mikä ajaa oman keskittymisen puhelimeen. Myös läheisten tuki auttaa.

- Puhelimen sijasta kannattaa etsiä omasta elämästä muita mukavia asioita.

Taustapeili torstaina 23.1. klo 17.30.
Uusinta su 26.1. klo 21.03.

Maria Laine kuva: Jyrki Valkama / YleMaria Laine Toimittajana Maria Laine.

Lisätietoa: A-klinikkasäätiö
Lue myös: Näkökulma: Kännykkä kädessä mennään jo hautaankin

Jatka tästä

Uutiset Näistä keskustellaan Videot Audiot Videot ja audiot
Muualla Yle.fi:ssä