Olet tässä

Entisten nuorten sävellahja 10.8. 2013

julkaistu 10.8.2013 klo 17:15, päivitetty 10.8.2013 klo 17:37
Irwin Goodman

Kuvassa Irwin Goodman

Kuva: YLE / Antero Tenhunen

Ohjelmassa soitetut levyt sekä kuuntelijoiden lähettämiä biisikertomuksia

Soitetut levyt

ELECTRIC LIGHT ORCHESTRA feat. OLIVIA NEWTON-JOHN: Xanadu

SONNY & CHER: Little man

CYNDI LAUPER: True colors

CARL LEWIS: Lovers don't talk

SWEET: Funny funny

ALVIN STARDUST: You you you

EDDY GRANT: Do you feel my love

MICHEL POLNAREFF: La poupee qui fait non

STATUS QUO: Caroline

BILL HALEY: Rock around the clock (swing cat mix)

SLEEPY SLEEPERS: Kuka mitä häh!

IRWIN GOODMAN: Poing poing poing

THE BEATLES: Yesterday

KIRKA: Hetki lyö

Biisikertomuksia

ALVIN STARDUST: You you you

Olen kuunnellut Entisten nuorten sävellahjaa ja eläytynyt monen kertomukseen 70-luvun biiseistä. Mietin, mikä oli minun ensimmäinen ihastukseni ja yhtäkkiä muistin, että seinälläni oli juliste komeasta nuoresta pop-tähdestä. Hän oli aivan ihana, mustat nahkasormikkaat, joiden päällä suuria sormuksia.. Sehän oli tietysti Alvin Stardust. Muistan biisin 'You you you'. Se oli silloin aivan ihana, vaikka nyt en kunnolla muista, miten biisi menee. Todennäköisesti se on aika simppeli.

Onneni huippuna olikin, kun Alvin tuli esiintymään Oulun Kuusrokkiin; vuotta en muista. Sain luvan vanhemmiltani mennä kuuntelemaan ja olihan se tuohon aikaan aivan ihmeellistä nähdä oma stara elävänä lavalla. Jos oikein muistan niin samana vuonna Kuusrokissa esiintyi myös Procol Harum, josta myös pidin.

Stardust taisi olla omalla kohdallani sen verran tähtisumua, että kovin kauaa en häntä ihaillut. Tilalle tuli tietysti monia muita bändejä.

Tovoisin kuulevain kappaleen 'You You You', joka silloin sykähdytti. En muista kuulleeni sitä radiosta vuosikausiin, enkä ole pilannut mahdollista toiveeni toteutumista kuuntelemalla sitä edes netistä.

Samalla haastan kaikki Kuusrokissa tuolloin ollet mukaan Entisten nuorten sävellahjaan. Erikoisterveiset lähetän Kaisa Häyryselle, Erkki Heinoselle, Anne Haloselle sekä veljelleni Jukalle. Veljeni on vaikuttanut omilla musiikkivalinnoillaan myöhemmin myös omaani. Sitä en juuri noihin aikoihin ymmärtänyt, kun Alvin oli idolini. Ihmettelin, miksi hän kuunteli niin outoa musiikkia kuin Led Zeppelin, Black Sabbath ja Deep Purple : )

Raija Haukiputaalta

-----

Alvin Stardustia toivoneelle Haukiputaan tytölle tiedoksi, että Alvin esiintyi 1976 Kuusrockissa. Sen aikainen käsiohjelma on tuossa edessäni ja keskiaukeamalla (sivut 8 ja 9) komeilee Procol Harum ja Alvin Stardust.

Kimmo Oulusta joka oli samaan aikaan Kuusrockissa

STATUS QUO: Caroline

Viime lauantaina (3. elokuuta 2013) joku esitti biisitoiveen Helsingistä Kivinokan siirtolapuutarha-alueelta. Vietin lapsuuteni kesät 1970-luvulla myös Kivinokalla vanhempieni kesämökillä.

Pari viikkoa sitten sain käsiini pitkästä aikaa soittimen, jossa oli C-kasetille pesä. Pystyin siis pitkästä aikaa kuuntelemaan tuon kasetin sisällön; kyseinen kasetti oli kulkenut mukanani elämän eri vaiheissa n. 35 vuotta ja se vaan kulki mukana erään muun harrastukseni takia.

Kun sitten tuota kasettia rupesin soittamaan, niin sieltä tulvi esiin sellaisia ääniä menneisyydestä, jotka saivat meikäläisen raavaan 57-vuotiaan miehen kyynelehtimään.

Olin äänittänyt kasetille radiosta ulkoisella mikrofonilla Status Quon 70-lukulaista hittibiisiä nimeltä 'Caroline' ja koska "mikki" oli ulkona radion ämyrin viressä, niin nauhoituksen aikana nauhalle tulivat mukaan myös kaikki muut "ympäröivät" äänet - kuten, että kuulin äitini äänen n. 40-vuoden takaa; äiti siellä kehoitti tulemaan syömään lättyjä "ennenkuin kutsut harvenee"

Biisitoiveeni onkin Status Quon 'Caroline'. Tämä ei ole kovin monimutkaista musiikkia, mutta tämä aikoinaan iski kovasti.

Raikka

THE BEATLES: Yesterday

Biisitoiveeni on Beatlesien 'Yesterday'. Se liittyy vahvasti opintomatkaani vuonna 1978, jonka tein opiskelukavereiden kanssa Unkarin Budapestiin. Oli kevät ja tunnelma ihana. Suomessa oli 15 astetta pakkasta, kun lähdimme. Budapestissa oli ihana kevät. En ollut paljoa matkustanut tuota matkaa ennen ja se oli siitäkin syystä ikimuistettava. Parhaan opiskelukaverini kanssa lädimme eräänä iltana kaupungille ja osuimme pianobaariin, jossa pianisti pyynnöstämme soitti tuon 'Yesterdayn'. Kun joskus olen kuullut kyseisen kappaleen radiosta, tulee aina mieleen tuo kevät täynnä nuoruuden intoa ja onnea valmistumisesta. Haastan kaikki Beatles-fanit mukaan Entisten nuorten sävellahjaan!

Arja

EDDY GRANT: Do you feel my love

Haastan Entisten nuorten sävellahjaan ne kaikki, jotka tunnustavat tanssineensa Eddie Grantin kappaleen 'Do you feel my love' tahdissa Helsingin Tavastia klubilla vuonna -81, kun ensin pakkasessa oli jonottanut ja hytissyt sadan metrin jonossa tuntikausia, lämmikkeenä sisältä kuuluvat bassonjytkeet, kuten tässä kyseisessä biisissä, ja kun vihdoin oli sisälle päässyt niin JUOKSUJALKAA tanssilattialle!!

Nimimerkki 'Syksy 1981'

SONNY & CHER: Little man

1968 maantiedon opettaja toi tunnille levysoittimen ja soitti meille tunnilla Sonnyn & Cherin 'Little man'-kappaleen. Sama biisi soi Lauantain toivotuissa ennen 'Iltatuulen viestiä'. Opettaja oli rohkea, koska siihen aikaan ei ollut tavallista kuunnella mitään pop-musiikkia koulussa. Haastan kaikki Muuruveden kunnallisen keskikoulun tuolloiset oppilaat ja opettajat 5 euron panoksella.

Anna

SLEEPY SLEEPERS: Kuka mitä häh!

Tapahtumapaikka Koria ja kyseessä ensimmäinen Koria Roll-festivaali 70-luvulla. Tapahtuman pääesiintyjänä oli progebändi Camel Englannista, mutta shown varastikin suomalainen yllättäjä. Olin toki kuullut, että Lahdesta oli tulossa uusi ja aivan kahjo poppoo, mutta tuon Sleepy Sleepersin esitys iski kuin potku alavatsaan. Bändin saapuminen lavalle Jaawoineen ja burleskimammoiksi pukeutuneina oli ainutlaatuista ja vertailukohteeksi löytyi vain jenkkiläinen Sha-na-na. Aitoa suomifiilistä tuli kuitenkin mm. maailman hitaimmasta rumpusoolosta ja muusta ohjelmasta. Harmitti jälkeenpäin, etten tajunnut ottaa yhtään kuvaa tuosta uniikista keikasta, sillä esiintyihän siellä mm. myöhempi pankinjohtajamme Sakari Eerola.

Toivebiisinä Sliippareitten 'Kuka-mitä-häh'

Matti

CYNDI LAUPER: True colors

Biisitoiveeni on Cyndi Lauperin levytys 'True colors' vuodelta vuodelta 1986.

Kasetin nauhat venyneinä kuunneltiin tätä balladibiisiä kymmeniä kertoja peräjälkeen. Nauhoitin myös oman version, joka päätyi nykyisen anopin ja apen autoradioon.... Silloin kyllä posket punoittivat.... mukava olisi kuulla tämä kappale.

Terveisin Päivi

ELECTRIC LIGHT ORCHESTRA feat. OLIVIA NEWTON-JOHN: Xanadu

Biisitoiveeni on Electric Light Orchestran ja Olivi Newton-Johnin yhteistyö eli biisi nimeltä 'Xanadu'.

Tää on yksinkertaisesti vaan hyvä biisi ja tässä kulminoituu mielestäni meidän 70-luvun nuorten muistot.................70-luku, disco ja nuoruus on nykypäivänä meille kuin 'Xanadu'!

Taina

SWEET: Funny funny

Haastan kaikki vuona 1959 syntyneet aina vaan nuoret Entisten nuorten sävellahjaan. Bändi nimeltä Sweet oli hyvä ja hittejähän ne kaikki Sweetin levytykset olivat silloin 70-luvun alkupuolella. Yksi oli kuitenkin yli kaikkien eli kappale 'Funny funny'

Ihana kuulla nuoruuden aikasta musaa!

Terveisin Jaana Tuusulasta

IRWIN GOODMAN: Poing poing poing

Muistan kun saimme ensimmäisen kasettisoittimen 70-luvun alussa, jonka mukana tuli Irwinin 'Poing poing poing'-C-kasetti jota sitten soitin todella kuumeisesti. Nyt C-kasetit, Irwin, nuoruus ja mankka on mennytm mutta kauniit muistot ovat seuranani. Kiitos vanhempieni.

Jukkis

Jatka tästä

Uutiset Näistä keskustellaan Videot Audiot Videot ja audiot
Muualla Yle.fi:ssä