Olet tässä

Entisten nuorten sävellahja 11.1. 2014

julkaistu 11.1. klo 17:21, päivitetty 11.1. klo 17:25
Popeda keikalla Tammerfesteillä.

Kuvassa yhtye POPEDA vuonna 2009

Kuva: YLE / Antti Eintola

Soitetut levyt

DR. FEELGOOD: Roxette

NOLO ET RÄHJÄ: Lumeen hukkunut

HURRIGANES: Shorai shorai

CLASSIX NOUVEAUX: Is it a dream

SOUTHSIDE JOHNNY AND THE ASHBURY JUKES: All I want is everything

MARISA: Tanssi kanssani

TOM, MICK & THE MANIACS: I who have nothing

SLADE: Far far away

ELVIS PRESLEY: Anyplace is paradise

ROSEBUD: Money

LASSE MÅRTENSON: Nousevan auringon talo

POPEDA: Suuret setelit

SHOCKING BLUE: Venus

Biisikertomuksia

HURRIGANES: Shorai shorai

Moi!

"Kaikkeen kyllästyy! Mee kysyyn joltain jätkältä ku on ollu 15 vuotta Hartwallilla, et juot sä usein Jaffaa!" Näin laukoi 10. kuluvaa tammikuuta eli eilen 66-vuotispäiviään viettänyt kansallisrumpalimme Remu Aaltonen Intro-lehdessä 70-luvulla! Mutta Hurriganesiin ei koskaan voi kyllästyä. Tahtoisin kuulla biisin 'Shorai Shorai'.

Tarinan mukaan levyfirman pomo oli soittanut Remulle ja kysynyt mikä tämän singlen etiketteihin laitetaan biisin nimeksi ja Remu oli vastannu, ettei oikeastaan tiedä. "Se on joku Shorai Shorai..." Remu oli lukenut foneettisesti biisin tekstin. Niinpä sanoittaja Jim Pembroken ihmetys oli ymmärrettävä, kun hänen tekemänsä alkuperäinen biisi oli ollut nimeltään "It´s Allright, it´s allright"!

Tämä on oiva esimerkki synttärisankarin luovuudesta!

Haastetaan kaikki "kansallisbändimme" Hurriganesin diggarit messiin Entisten nuorten sävellahjaan femmalla per nenä!

Jätkä skutsista

SOUTHSIDE JOHNNY AND THE ASHBURY JUKES: All I want is everything

Synnyin laajan pohjoisen maaseutupitäjän peräkolkille tasan 50 vuotta sitten. Noin puoli vuotta syntymästäni ponnisti maalimaan nuori neito toisella puolen pitäjää. Äitimme varmaan toivoivat meistä tyttökuopuksista apua kotitöihin, kun passittivat meidät 12-vuotiaina pikku-Marttojen kokkikurssille kunnan keskuskoululle. Mälsää puuhaa kesähelteillä, mutta pysyvästi antoisin tuloksin, sillä siellä tutustuimme ja ystävyys on kestänyt tähän saakka ilman yhtään isompaa riitaa. Edes musiikkimausta ei ole tarvinnut tapella, sillä vaikka se oli varmaan tosi outo monen kotipaikkakunnan ikätoverin mielestä, niin meillä se natsasi yhteen alusta asti. Keikoilla ja festareilla kuljettiin kimpassa yläasteikäisestä asti ja oltiin tosi kilttejä tyttöjä: eka kännikokeilutkn tehtiin vasta lukiossa. Molempien kotona ainoa puhelin oli pirtissä ja kun noita retkiä muisteltiin, piti kehittää oma koodi kuvaamaan kertoja, jolloin Maguaria tai Vinettoa oli tullut maisteltua: todettiin että oli "oli jotenkin erilailla hauskaa". Sittemmin elämässä on ollut monella lailla sekä hauskoja että välillä vähemmän inspiroivia hetkiä ja on aikamoinen aarre, että kaikki ne on voinut jakaa jonkun kanssa, joka aina tietää missä mennään, vaikka maantiede erottaisikin meidät toisistamme. Viikko sitten lauantaina rokattiin ja rollattiin viisikymppisteni kunniaksi. Olisinkin ikionnellinen, jos nuoruuden rakkautemme 'Eteläpuolen Jussin' eli Southsiden Johnnyn ja yhtyeensä Ashbury Jukesin biisi 'All I want is everything' soisi radiossa tänään ja ystäväni Tuulakin sen kuulisi kuten myös kaikki muut, jotka ymmärsivät hyvän musiikin päälle jo silloin 70-80-lukujen taitteessa!

Marjo

ELVIS PRESLEY: Anyplace is paradise

Tammikuun kohtaamisia Elviksen kanssa. Viime keskiviikkona 8.1. tuli kuluneeksi 79 vuotta Elviksen syntymästä vuonna 1935. Synnyimme samalla päivämäärällä kaksoisveljeni kanssa 21 vuotta myöhemmin. Samana vuonna 1956 Elvkseltä julkaistiin hänen kaksi ensimmäistä albumiaan. Siksi toivonkin, että soittaisitte siltä toiselta albumilta "Elvis" bluespohjaisen biisin 'Anyplace is paradise'. Sitä ei ainakaan urakalla ole radiossa soitettu. Se olis vähän kuin synttärilahja minulle ja veljelleni ja tribuutti Elvikselle siellä missä hän nyt sitten onkin.

Jarmo

MARISA: Tanssi kanssani

Biisitoiveeni on Marisan levytys 'Tanssi kanssani' vuodelta 1985. Kyl se vaan on niin, että kun tämän 'unohdetun' biisin lottovoiton tuurilla tavoittaa, niin kyllä monot saa jaloissa kyytiä!

Jukka Savonlinnasta

TOM, MICK & THE MANIACS: I who have nothing

Päräytäppä Jari (juontaja Jari Vesa siis) kanavalle 60-luvun nostalgiaa tihkuva kappale eli Tom, Mick & The Maniacs-yhtyeen versio sävelmästä 'I who have nothing' vuodelta 1968. Tätä kuunnellessa sitä aikanaan teini-iässä voihkittiin toteutumattomia haaveita, jotka liittyivät johonkin iki-ihanaan poikaan. Huokaus! Tunnetta piisasi enemmän kuin lääkäri määräsi.

Merja

LASSE MÅRTENSON: Nousevan auringon talo

Tämä kappale kuului kesään -66. Meitä oli 58 metsäylioppilasta Hyytiälän metsäharjoitteluasemalla käytännön harjoittelussa. Polkupyörä oli yleisin kulkuneuvo, mutta joskus tultiin venäläiskuormurin lavalla ja kun lähestyttiin aseman porttia, niin Gazin lavalta kajahti: 'On paikka kuulu kurjuuden..'.

Terveisin Aili Tuimala, joka haastaa kurssikaverit kymmenellä eurolla mukaan Enskaan!

DR. FEELGOOD: Roxette

Oulun Kuusrock vuonna 1975. Lavalla yhtye Dr. Feelgood, mikä näytti miten kassit tärisee. Sen jälkeen mikään ei ollut niin kuin ennen. Ensimmäisestä riffistä alkaen ovat omanikin kassit tärisseet aina tähän päivään saakka; välillä tosin vähän vähemmän.

Yhtyeen LP:ltä 'Down by the Jetty' biisi 'Roxette' on toivebiisini.

Kuuska -62

Kun pitkänä kuumana kesänä sukset ei luista mihinkään, on aika löytää itsensä POPEDAn keikalta silloin joskus.... Milloin ja missä se Mustajärven Pauli tai Costello Hautamäki tuli tutuksi? Ja oikein nimmariko vai?

Eka livekeikkani kavereiden kanssa Porin Rientolassa yläasteikäisenä. Vuosi taisi olla -82 tai -83 (Sari)

---

En ole ollut nuoruudessa Popedan keikoilla, eka kerran näin bändin livenä joitakin vuosia sitten Mustakari in Memories-tapahtumassa Kokkolassa. Ihan hyvä oli meno ja tuttuja kappaleita sai kuulla livenä! (Seija)

---

Kylläpä Popeda ensikertaa tuli nähtyä Siilinjärven Huvikummussa joskus 1980- luvun alussa. Liftillä mentiin jotta äidiltä saadut matkarahat säästyivät johonkin tärkeämpään. Meno oli huikeaa. Sain olla muutama vuosi sitten taas Popedan keikalla, ja edelleen mahtava bändi. Paten tumma ääni saa aina kylmät väreet selkäpiihin. (Ulla)

---

Tampereella tiätysti tuli nähtyä. Jossakin keskustan kellaribaarissa oli keikka kesällä 1981, jonne minut houkutteli työkaverini, yhden bändin jäsenen vaimo. Olin käynyt muutaman kerran Cabare Oskiarin diskossa, mutta live keikoilla en juurikaan. Olihan se mieleen jäänyt kokemus, musiikki oli ihan uudenlaista, enkä tiennyt edes mitä lajia se oli. Keikan jälkeen sitten juotiin olutta bändin kanssa ja kehuttiin poikien soittoa. Ei tullut mieleen pyytää nimmaria, yksi pojista asui samassa talossa ja toinen (jo edes mennyt) kävi kanssani samoilla luennoilla. Ei silloin napsittu kuvia eikä päivitetty statuksia vaan elettiin joka minuutti sitä hetkeä! (Tuula)

---

Ekan kerran näin Tampereen jäähallissa järjestetyssä FHRA:n autonäyttelyssä, Eppu Normaali oli myös esiintymässä, vuosi oli tietysti 1985! (Heljä)

---

Vallisärkkä Enossa v.86, Popedan keikka. Oli ensitreffit vaimoni kanssa. 21 vuotta on sitten oltu jo naimisissa ja kaksi ihanaaa tytärtä on saatu aikaiseksi. (Edu)

---

Syyskuussa -83 Panssariprikaatin kertausharjoituksissa Pohjankankaalla seisottiin Paten kanssa samassa ylennettävien rivissä, Patesta tehtiin kersantti, minusta ylik. Pate oli tiukka soturi (Simo)

---

Popeda nähty vuonna 1977 Kyllikinrannalla. Jostain syystä Mustajärvi kiskas mut lavalle ja karjahti LAULA POIKA! .Niin siinä sitten vetästiin 'Suuret setelit'.Tämä oli loppusilaus päätökseeni lopettaa nihkeästi kulkenut koulunkäynti. Ja tuleva elämä sitten johdattikin mukaan musiikkiin! (Aippa)

Jatka tästä

Uutiset Näistä keskustellaan Videot Audiot Videot ja audiot
Muualla Yle.fi:ssä