Olet tässä

Entisten nuorten sävellahja 12.10. 2013

julkaistu 12.10.2013 klo 17:09, päivitetty 12.10.2013 klo 17:31
The Beatles esiintyy.

Kuvassa The Beatles - George, Paul, John ja Ringo

Kuva: YLE

Soitetut levyt

JUICE LESKINEN SLAM, ISMO ALANKO & MARTTI SYRJÄ: Kuopio tanssi ja soi (live)

KARMA: Wig-wam bam

LED ZEPPELIN: Whole lotta love

KRISTIAN: Näin on

THE BEATLES: Yesterday

JIM CROCE: I got a name

THE SOUNDS: Emma

RAINBOW: Street of dreams

SLADE: Don't blame me

KIRKA: Surun pyyhit silmistäni

THE BROTHERS JOHNSON: Stomp

SALOMON: You're the devil in disquise

JANIS JOPLIN: Move over

MIKKO ALATALO: Rikoo on riskillä ruma

KASEVA: Mari

NEIL SEDAKA: Happy birthday sweet sixteen

Biisikertomuksia

THE BEATLES: Yesterday

Tavoittelen Entisten nuorten sävellahjan kautta 'RITAREITA' Rallea ja Kirstiä sekä Raikkua ja Teikkaa. Meillä on 50-vuotisjuhla Anniksella eli Annankulmassa 18. kuluvaa lokakuuta 2013 klo 17.00 alkaen osoitteesa Annankatu 14. Juhlan aloittaa katupappi Ralle, joka perjantai-iltaisin houkutteli tiloihin pullalla ja kahvilla. Välillä nuoria oli lähes 50, mutta nyt tavoitamme enää n. 10-12 henkilöä. Olis kiva saada sinne useampia: Sarin, Sarrin, Teron, Hannun, Jaren, Ritvan, Ipan jne.

Terveisin Teikka eli Tellervo Kumpunen, Ritari vuodesta 1963. Olin tuolloin 15-vuotias, kun tapasin mieheni Raikun, joka oli silloin 17-vuotias.

Olemme vieläkin yhdessä. Ihanaa!

Toivebiisinä The Beatles-yhtyeen 'Yesterday'

LED ZEPPELIN: Whole lotta love

Olimme muutama vuosi sitten Euroopan halki ulottuvalla mopoilureissulla. Ystäväni Mikko kuljetti kauniimpaa puoliskoaan takapenkillä kuten minäkin omaani. Erään helteisen päivän päätteeksi päädyimme Pulaan. Olimme siis Kroatian rannikon mukavaisessa kaupungissa, emme hädässä. Pikaisen illallisen ja muutaman virvokkeen jälkeen askeleet johtivat jo paikalliseen yökerhoon. Paikka oli härmäläiseen mittapuuhun verraten varsin komea ja suuri. Tanssilattia vielä suurempi ja komeampi jos mahdollista. Hetken tuumailujen jälkeen ystäväni mittaili hiukan haparoivalla katsellaan jo tanssilattiaa ja kohta olivat käytössä jo jalatkin. Muutamalla valtavalla loikalla, hiukan Matti Nykäsen vauhdikkaimpia aikoja muistuttavalla tavalla, ystäväni jo valloittikin lattian.. muut väistyivät. Lava oli Mikon. Hän otti tukevan haara-asennon, samaisen kuin lentopalloilijatkin ottavat ennen syötön vastaanottoa... Keskittyminen, hiljentyminen... Vasen käsi kannatteli virtuaalista moottorisahaa, oikea oli jo napannut vetonarusta kiinni. Kaikki joskus moottorisahaa käynnistäneet tietävät, että eihän se ilman ryyppyä lähde. Mikko oli sahannut ennenkin. Siis muutaman Mojitoksen jälkeen olemus oli vankka ja varma. Mies yksin saha kädessään keskellä välkehtivää tanssilattiaa. Taustalta lähti soimaan keskisuomalaisen tukkimiehen toivekappale 'Whole lotta love'. Kappaleen alku oli pilattu välimerellisesti tuunatulla Raptori-meiningillä - myöhäistä; se ei haitannut. Veto, toinen näyttävyyden varmistamiseksi ja vielä viideskin. Saha käynnistyi! Sitten singahtelikin mies Mike Monroen tavoin riehakkaasti ympäri lavaa saha äänettömästi huutaen. Kaato, karsiminen pätkiminen, uusi puu ja taas kaato, karsinta ja pätkiksi vain.. Väliin saha sammui, rivakat vedot ja taas mentiin .. Ulvoimme ihastuksesta! Paikalliset olivat myös suut ammoisina, ilmasahaus oli heille uutta. Näin olisi varmaan käynyt myös tutumman ilmakitaran kanssa, vaikutus oli mykistävät. Sahaus jatkui ja vauhti kiihtyi. Lava oli edelleen Mikon, vain Mikon. Sitten muutaman motin jälkeen oli hakkuut suoritettu. Hiki valui. Show oli ohi.

Tämän jälkeen on tuo hetken performanssi piirtynyt usein tajuntaani. On hienoa kuinka ihminen kykenee irtaantumaan arjesta ja antaa hetken kuljettaa. Mikko osaa.

Kiitos Mikko upeista matkamuistoista ja loistavasta seurasta. Nykäistään taas saha soimaan ja annetaan purujen pöllytä! Hyvää syntymäpäivää! Toivoo Kaija, Pia ja Tomppa

PS. Mikko täyttää tänään 12. lokakuuta pyöritä vuosia ja biisitoiveena on tarinassa mainittu 'Whole lotta love' - esittäjänä tietenkin Led Zeppelin

RAINBOW: Street of dreams

Hei!

Tarinani liittyy Rainbow-bändiin. 80-luvun lopulla olin 17-vuotias neitonen ja serkkupoikani kanssa ajeltiin rallia kylillä kirkkaan oranssilla Ford Cortinalla. Kuunneltiin kasettisoittimesta erilaisia bändejä Def Leppardista Eaglesiin sekä myös Metallicaa ja AC/DC:tä. Biisi, joka kolahti ja jonka sanatkin vielä muistan oli Rainbow'n 'Street of dreams'. Sen tahtoisin kuullan pitkästä aikaa. Terkkuja Illille!

Sanna

KASEVA: Mari

Tätä Kaseva-sävelmää lauleskeli ja kitaralla säesti ensimmäinen pitkäaikainen poikaystäväni Jarkka ja hän omisti kappaleen tuolloin tietysti minulle. Kappale tuli mieleeni kuunnellassi muutama viikkon sitten Enskaa kun siellä tarinoitiin Jussi Raittisesta.

Jussi Raittinen esiintyi Pohjois-Haagan yhteiskoululla puurojuhlissamme vuonna 1974 - silloin kun 'Metsämökin tonttu' oli hitti.

Puurojuhliin kuului tietysti siihen aikaan myös jotain näytelmän sorttista ja niinpä käytimme samaa tyttöjen pukuhuonetta Raittisen Jussin kanssa. Huoli oli vain, että miten saisimme toista koulua käyvän poikaystäväni juhliin mukaan.

Raittisen Jussi keksi keinon oivan ja veti poikaystäväni tyttöjen pukuhuoneen ikkunasta sisälle, Pukuhuone oli ensimmäisessä kerroksessa. Ilta oli pelastettu, eikä kukaan keksinyt, että siellä oli yksi ylimääräinen juhlija. Suurkiitos Jussille!

Marjut

SALOMON: You're the devil in disquise

Tasavallan Almanakka täksi ilmineeraa päivämäärälle 8. kesäkuuta ainoana tietona nimipäivän Salomon. Salomonista taas tulee mieleen Suomen Elvis 70-luvulta. Yksi hänen tunnetuimmista kappaleistaan oli 'Unisatu', joka oli Syksyn Sävel-ehdokkaana 70-luvun puolivälissä; sijoittui muistaakseni kolmanneksi? Nyt jo edesmennyt Salomon oli innokas Elvis-fani ja hän julkaisi ainakin älpeellisen Elviksen biisejä. Ja täytyy sanoa, että Salomonin tulkinnat ei hirveesti häpeä alkuperäiskappaleita. Hänen muistoaan kunnioittaakseni toivon soitettavaksi hienon '(You're the) Devil in disguise'-tulkinnan LP:ltä 'Tribute to Elvis'.

H. Silvennoinen

JUICE LESKINEN SLAM, ISMO ALANKO & MARTTI SYRJÄ: Kuopio tanssi ja soi (live)

Pankaahan soimaan 'Kuopio tanssii ja soi'-biisi 'Tuuliajolla eli ballaade Saimaalta'-elokuvan soundtrackiltä vuodelta 1981. Äänessä ovat Juice Leskinen,Ismo Alanko ja Martti Syrjä.

Perustelut ovat seuraavat: voisko sellaista enää olla, että vois päästä käymään vielä joskus, jotta kuulis viel kerran jytänderikitaran livesaundia siel mis laevat huuteloo 'Kaallaveees, Kaallaveees .....'

Terveisin Jasu

THE SOUNDS: Emma

Löysin muutama kuukausi sitten kauan kadoksissa olleen päiväkirjani ajalta 1967 - 1969, 15-vuotiaasta melkein 18-vuotiaaksi. Päiväkirjan löytymisen myötä 60-luvun loppu tuli liki. Monia täysin muistista kadonneita asioita löytyi päiväkirjan kansien välistä. Olihan siellä niitäkin asioita, joita olen kuljettanut mukana läpi vuosien. Kuten sekin, että olin pitkään kunnolla lätkässä suomenopettaja Aaroon. Tai että äiti luki päiväkirjani ja siitä seurasi hirveä tappelu.

Liftailimme ystäväni Iiriksen kanssa ympäri Ylä- ja Pohjois-Savoa, Kiuruvedeltä Iisalmeen, Kuopioon, Maaningalle, muuallekin. Rahaa tarvittiin ihan muuhun kuin linja-autolippuihin esim. tupakkaan tai vaikkapa irtoripsiin. Onneksi näillä liftimatkoilla ei pieniä kommelluksia pahempaa tapahtunut. Olisi kyllä voinut - näin jälkikäteen ajateltuna.

Kuuntelimme Iiriksen kotona usein Lauantain toivottuja levyjä ja Kahdeksan kärjessä -ohjelmaa. Iiriksen veljet yrittivät häiritä ja kiusasivat meitä, mutta taisimme kuitenkin onnistua heidät karkottamaan. Pystyimme siis keskittymään olennaiseen. The Soundsin rautalankabiisit 'Emma' ja 'Mandshurian Beat' muistan parhaiten, vaikka tuskin niitä enää tuolloin 60-luvun lopussa paljon soitettiin radioissa.

Kesätyön palkka on ollut sen verran merkittävä asia, että olen sen tarkasti merkinnyt päiväkirjaan: ”30.6.1969, tänään olen saanut ensimmäisen tilin. Sain sen klo 16:45. Sain rahaa 163,20 mk.”

Päiväkirjan mukaan olen tuolloin aikojen alussa ihmisessä erityisesti katsonut suuta ja käsiä. Mielenkiintoista. Silmäthän ovat sielun peili, en siis ole ollut erityisen kiinnostunut muiden ihmisten sieluista.

Päiväkirjassa mietin myös syvällisemmin elämää, Jumalaa, rakkautta, vihaa. Ja tulivathan ne Karl Marx ja Che Guevarakin ajatuksiin ja idoleiksi. Pohdiskelin 60-luvun lopulla elämän tarkoitusta ja samalla tiellä jatkan edelleen, pohdinta siis jatkuu. Mutta aatteet ovat kuolleet, minäkään en leiskua enää. Paitsi siitä ilosta, että olen löytänyt kuntosalin ja sitä kautta lihakseni. Kävelyni varmaan näyttää ihan tavalliselta tallaamiselta, mutta sisäisesti tanssin. Askel on kevyt. Eläköön elämä!

Biisitoiveeni on Soundsien 'Emma'

Riitta Arbelius

Syksy on joka vuosi, mutta Syksyn Sävel-kilpailu piti muutaman vuoden taukoa. Ensimmäinen Syksyn Sävel-kilpailu järjestettiin 45 vuotta sitten vuonna 1968. Sittemmin kilpailun voitti muutaman kerran Irwin Goodman, muutaman kerran Mikko Alatalo ja muutaman kerran muutama muu. Mikä Syksyn Sävel-kisan lauluista on se kaikkein mieleenjäänein ja millä perusteella?

Näin nuoremman sukupolven edustajana katsoin intensiivisesti kaikki Syksyn sävel-retro-jaksot mitä televisiosta tuli ja myös ne Syksyn sävel-kisat jotka muistan vuodesta 1996 lähtien. Tämän pohjalta en pysty sanomaan sitä yhtä ja ainoaa laulua, koska niitä on älyttömän monta kappaletta, jotka jäivät mieleen. Eniten minua viihdytti Mikko Alatalon Maailmanlopun meininki vuodelta -83. Toki takavuosien voittohitit Anja Niskasesta Kirkaan, vuoden -92 voittaja Rainer Frimaniin, Mikko Alataloon, Erkki Liikaseen ja Kari Vepsään olivat hienoja ralleja. (Jaakko)

---

Sammyn 'Daa-da daa-da' vuodelta 1972 tietenkin! (Ulla)

---

Mielestä mieleenpainuvin ja samalla ehdottomasti paras kappale on ollut "Surun pyyhit silmistäni". Kappalessa on todella kaunis ja mieleenpainuva melodia, varsinkin kertsi. Sanat ovat koskettavat ja Kirkan esitystyyli oli sieluja siveltävä! Jos olisi ollut Euroviisuissa niin silloin olisi tullut Suomen eka viisuvoitto... (Veli-Matti)

---

Tein jakoa kahteen: vanhemmista jäi mieleen Pasi Kauniston "Sanat eivät riitä kertomaan" vuod. -69: komeaa ranskalaistyyppistä iskelmää. Uudemmasta Janne Tulkin upea Vexi Salmen sanoittama "Yksinäinen pitkä tie" vuod 2001. Pidin kilpailua LAULUKISANA, jonka taso oli usein melko korkea. (Markku)

---

Tiedän, että pitäisi kehua Sammy Babitziniä (taitaa olla ainut, jota oikeasti myös äänestin) ja jos ei Sammya niin ainakin Irwiniä pitäisi kehua.

Mutta! Minäpä kehunkin Mikko Alataloa! Alatalo on mielestäni roimasti aliarvostettu mies suomalaisessa musiikkimaailmassa ja aika usein muistetaan vaan hänen Syksyn Sävel renkutukset ja Känkkäränkät.

Epäilen, että suurin syy siihen miksei Alataloa ole nostettu "Suurten" muusikoiden sarjaan on se, että hän ei ole lätrännyt viinan kanssa ja osoittanut sillä tavalla olevansa ”oikea taiteilija”...

Mikon voitot ajoittuivat samoille ajoille kuin hänen siirtosuomalaisten laulut, jotka ovat hieno osoitus Alatalon ja Rinteen yhteistyöstä. Samaa yhteistyötä osoittaa myös valitsemani "Rikoo on riskillä ruma" rillumarei kappale.

Kuunnelkaapa sanoitusta, joka vilisee sellaista sanailua, johon normaali suomalainen ei vain pysty!

Kuten:

- Meni rahamiehen maine sen siliän tien, kun pennit poistettiin…

- Iso musta mies ja kerrasto (hyi olkoon)

ja kädessä kirveskin

minä sanoin hamarapuolella kiitos

ja ei sitten kasvoihin!

(Timo)

---

Olin synnyttänyt poikavauvan Isänpäivänä 1980 ja olin Vammalan aluesairaalan kerrassaan mahtavaa hoitoa tarjoavalla osastolla, kun sen vuoden Syksyn Sävel-kilpailu ratkesi: 'Rikoo on riskillä ruma' voitti. Kuuntelimme ja katselimme sitä talevisiosta ja se sopi meille vastasynnyttäneille hyvin. Olimmehan "rikoopaidoissamme" enemmän tai vähemmän riskejä. Huoneissa ei ollut omia televisioita vielä silloin ja koko käytävä kaikui, kun Mikko veteli täysillä lauluaan moneen kertaan. (Leena)

---

Ehdottomasti Kristianin 'Näin on'-biisi. Tykkäsin siitä silloin heti ensikuulemalta ja se on yhtä hyvä edelleen ! Minulla on myös hänen nimmarinsa (olen keräilijä) ja sain erään Uriah Heep-fanin kautta tiedon, sillä hänen vaimonsa sattui olemaan Kristianin työkaveri. Sain, kuin sainkin yhteyden idoliini! Arvatkaapa, mikä riemu, kun sain postia artistilta Wauziiiiiiii Äänessä on sitä jotain (Eija)

---

Anja Niskasen 'Ollaan hiljaa vaan'. Toimii vielä tänäkin päivänä ja jos vaan löytyis karaokesta niin laulaisin. (Mervi-Marika)

Jatka tästä

Uutiset Näistä keskustellaan Videot Audiot Videot ja audiot
Muualla Yle.fi:ssä