Olet tässä

Entisten nuorten sävellahja 14.9. 2013

julkaistu 14.9.2013 klo 17:12, päivitetty 15.9.2013 klo 17:15
Irwin Goodman

Kuvassa kansantaiteilija Irwin Goodman

Kuva: YLE / Antero Tenhunen

Soitetut levyt

LED ZEPPELIN: Rock and roll

IRWIN GOODMAN: Rentun ruusu

FREEMAN: Kaksi lensi yli käenpesän

JUSSI & THE BOYS: Mä oon rock-kuningas

RONALD DYSON: Aquarius

EAGLES: Take it easy

JIMI HENDRIX EXPERIENCE: Crosstown traffic

ELTON JOHN: Crocodile rock

IRWIN GOODMAN: Työmiehen lauantai

REBEL MC & DOUBLE TROUBLE: Street tuff (Scar radio mix)

BONEY M.: Gotta go home

CANNED HEAT: On the road again

IRWIN GOODMAN: Välitunti

Biisikertomuksia

ELTON JOHN: Crocodile rock

Kuusankosken Yhteislyseon vuonna -73 ylioppilaaksi päässeet viettävät tänään 14.9. 2013 40-vuotisjuhlaluokkakokousta Kouvolassa Voikkaan klubilla. Meitä on mukana 32 entistä nuorta. Terveisiä kaikille teille, jotka ette päässeet mukaan. Tänään bailataan!!!

Biisitoiveena Elton Johnin 'Crocodile rock'

Ilkka Korpi

BONEY M.: Gotta go home

Elettiin vuoden 1979 viimeistä päivää. Oli siis Uudenvuoden aatto.

Hyvä ystäväni oli tuohon aikaan armeijassa ja odottelin häntä kovasti lomalle, koska olimme sopineet menevämme illalla diskoon juhlistamaan vuoden vaihtumista.

Noh, kaveri sitten saapui kämpilleni ja rupesimme valmistautumaan jo heti iltapäivästä juhlaa varten nauttimalla roimasti "votkaa raitilla". Ja kuinkas sitten kävikään; olin syönyt heikosti tuona päivänä ja sitten se nautittu "taikajuoma" kihahti "huppuun" yllättävän nopeasti. Tuli sitten koettua erittäin vikkelä nousuhumala. Että se siitä vuoden vaihteen juhlinnasta.

Noh, sitten heräsin puhelimen kauheaan pirinään; kello oli tuossa vaiheessa n. 22.00 ja kaverini siinä soitteli ja yritti saada minua vielä liikkeelle. Suussani maistui 'kissan paska', mutta päätin ryhdistäytyä ja pukeuduin ihan "ykköspukuuni" - tumma puku, kravatti ja kaikki.

Niinpä lähdin liikkeelle ja kohteena oli Helsingin Hakaniemessä Merihotellin kellarissa sijainnut suosittu disco nimeltä Pontus.

En vielä tänäkään päivänä 34 vuotta myöhemmin ymmärrä, että miten minut tuossa kunnossa päästettiin Pontukseen sisään vain n. tunti ennen vuoden vaihtumista. Olin toki ollut tuon discon kanta-asiakas jo parin vuoden ajan ja portsarit tunsivat naamani ja ilmeisesti päästivät säälistä sisään; olinhan kuitenkin pukeutunut erittäin siististi.

Pontuksessa oli sitten menossa hieno discomeininki. Kun vuoden vaihtumiseen oli aikaa vain n. yksi minuutti, niin discjockey laittoi soimaan Boney M.:n biisin 'Gotta go home'. Olin huomannut eräässä pöydässä istuvan kauniin pitkänhuiskean naisen. Menin pyytämään häntä tanssimaan ja HÄN SUOSTUI!

Siinä sitten bailasimme takatukat jytkyen vuoden 1979 vaihtuessa vuoteen 1980.

Nyt vuonna 2013 olemme edelleen yhdessä ja toivoisinkin vaimoni kanssa, että saisimme kuulla tuon Boney M:n biisin 'Gotta go home'.

Raimo

CANNED HEAT: On the road again

Olin Jukan kanssa isän valkoisella kuplalla Ruisrokissa 1971. Yövyimme ekan yön teltassa Tammisaaren campingalueella ja toisen Ruissalossa festaripaikalla. Koko yön soi roskapönttöjen rumpukumu. Lavalle nousi keskiyöllä Canned Heat ja soitti mm. tunnetut levytyksensä kappaleet 'On the road again' ja 'Going up the country'.

Erkki

JIMI HENDRIX EXPERIENCE: Crosstown traffic

Löysin ennen muinoin Rautajärven markkinoilta aidon Jimi Hendrixin 'Electric ladyland'-albumituplan niillä kuuluisilla kansilla. Siinä monen pojan ilta kului muunkin kuin loistavan musiikin kanssa. Levyni katosi noin 35 vuotta sitten sitten. Pliis.. Pankaa soimaan Hendrixin 'Crosstown traffic' 'Electric ladylandiltä'. Henkka-fanit vitosella mukaan Entisen nuorten sävellahjaan.

EAGLES: Take it easy

Toivekappaleeni tänä lauantaina on The Eagles-yhtyeen 'Take it easy'. Ollessani ylä-asteen 8.luokalla eräällä englannin oppitunnilla sain kaikki tarvittavat tehtävät tehtyä muiden tehdessä samoja rästitehtäviä. Kyselin opettajalta siis lisätehtäviä. Tehtäväksi sain kääntää suomeksi jonkun oman sen hetkisen lempikappaleeni. Olin samana vuonna kuullut toiselta radiokanavalta Simon & Garfunkelin lempparikappaleen 'The Boxer', mutta valitsin sen sijaan samalta radiokanavalta kuulemani Eaglesien vuonna 1972 bändin samannimiseltä debyyttilevyltä julkaistun lempikappaleen 'Take it easy'. En yhtään muista, mitkä olivat kääntämäni sanat kappaleeseen, mutta ainaskin pääsin sillä samalla tunnilla toisen säkeistön puoliväliin, mutta valitettavasti tunti loppui ja siihen se suomentajan työni jäi.

Biisi toimii edelleen kuten muutenkin monet muut kappaleet vanhasta purkka-ja jytämusiikkimenneisyydestä.

Jaska

FREEMAN: Kaksi lensi yli käenpesän

Muistan vieläkin sen hetken ja tunteen, kun kuulin eka kerran Freemanin kappaleen 'Kaksi lensi yli käenpesän'. Tuo tunne palaa aina, kun kuulen kappaleen. Olin 13-vuotias ja tämä kappale sekä 'Ajetaan tandemilla' olivat jotain, mikä sai nuoren neidon aivan valtoihinsa. En digannut mitenkään erityisesti Freemania, mutta nämä kappaleet ovat edelleen suosikkikappaleitani. Diggasin nuoruuden innolla Mikkoa Alataloa ja haaveilin, kuten varmaan monet muutkin. Kaapin ovet oli peitetty Mikon kuvilla ja vihkot kerätty täyteen kuvia ja lehtileikkeitä idolista. Tuo vihko on muuten edelleen tallessa! Kuunneltiin toki Tapani Kansaa, Markku Aroa, Beatlesia yms., mutta Mikon 'Maalaispoika' ja nuo kaksi kappaletta Freemanin olivat niitä, joita jaksoi kuunnella aina vaan uudestaan ja uudestaan. Toivoisin kuulevani nyt tuon Freemanin 'Kaksi lensi yli käenpesän'-levytksen. Olemme tänään lauantaina matkalla Rukalle lomalle ja tällä lomalla todellisuus iskee: minusta tulee nyt sitten varmaan ihan oikeasti entinen nuori ikäni puolesta! Haastan mukaan kaikki -63 syntyneet ja Kerimäellä koulunsa käyneet sekä tietysti rakkaat Saunasiskot mukaan Enskaan!

Iältään entinen nuori - mieleltään IKINUORI

LED ZEPPELIN: Rock and roll

Markku kiittää 31. elokuuta (2013) saamistaan huomiosta ja terveisistä jäätyään vapaalle yli 40 vuotta kestäneestä mukavasta työstä. Nyt tässä sitten ihmettelen, että minnehän nämä vuosikymmenet onkaan menneet, koska vastahan Led Zeppelin esitti ensimmäisiä levyjään meidän ihmeteltäväks. HUH! Se oli 70-luvun alkua.

Onneksi musiikki tuntuu yhtä mukavalta ja mukaansatempaavalta edelleenkin,

Terveiset vielä työn aikana tutuksi tulleille asiakkaille ja työkavereille ympäri Suomen sekä tottakai ystäville.

PS. Myös tänä kesänä on kasvanut uutta metsää reilut 80 milj. m3

Terveisin Markku Suhonen Nurmeksesta

Biisitoiveeni on Led Zeppelinin 'Rock and roll'

IRWIN GOODMAN: Työmiehen lauantai

Irwinillä oli monta tarttuvaa ja letkeästi sanoitettua biisiä. Yksi jäi mieleen yli muiden. Kun olin vuonna 1965 ekalla luokalla ja lauloin koulun pihalla... 'Viideltä saunaan ja kuudelta putkaan'.... Ope pesi suuni ruskealla saippualla. Yäk olin huono esimerkki muille! Irwin oli mahtava veikko!

Merja

IRWIN GOODMAN: Välitunti

Haastan Entisten nuorten sävellahjaan kaikki, jotka olivat katsomassa Irwiniä Poikeljärven Paviljongilla; olisiko ollut vuosi 1973. Itse pääsin serkkutyttöni kanssa hakemaan nimpparin takahuoneesta; kummitätini oli miehensä kanssa järjestysmiehinä. Siellä ihana Irwin oli silloisen tyttöystävänsä kanssa - vähän kyllä olimme mustiksia.. Nimppari on kadonnut aikojen saatossa - harmi kyllä.. Toivelevynä harvemmin soitettua Irwiniä eli biisi 'Välitunti' vuodelta 1966.

Haastajana Pinki

IRWIN GOODMAN: Rentun ruusu

Moikka!

Tapasimme Irwinin 70-uvun alkupuolella Viitasaarella Ruuponsaaren lomakylässä. Irwin esiintyi rempseään tyyliinsä ravintolassa ja jututimme häntä siinä loppuillasta tauolla. Yön hän vietti viereisessä viekossa ja musta Mersu-taksi naputti pihassa koko yön. Sitten aamupalalle mennessämme Irwinkin sattui samaan aikaan paikalle ja tervehti meitä reippaasti `Mitä Kinnulan miehet?`. Muisti hänellä ainakin oli hyvä.

Meillä oli kaveriporukalla tapana käydä viikonloppuja viettämässä Ruuponsaaressa. Paketit olivat edullisia.

Terveisin Tapsa Kinnulasta

Toivekappaleena olisi Irwinin 'Rentun ruusu'

IRWIN GOODMANin syntymästä tulee tänään lauantaina 14.9. 2013 kuluneeksi päivälleen 70 vuotta. Missä näit Irwinin, missä ehkä vaihdot pari sanaa hänen kanssaan?

Olin huollattamassa isän Angliaa Fordilla, kun Irwin karautti uudella Camarolla paikalle. Irwin tuli juttelemaan ja kysyi onks toi Anglia kova peli? Sanoin, että kyllä se yhden Camaron voittaa soratiellä. (Unto)

-----

Olimme vuonna 1963 varusmiehenä Korialla. Ennen joulua alkoi aliupseerikoulu Santahaminassa huoltokoulussa, jonne matkustimme yhdessä. Olimme samassa joukkueessa ja jopa samassa ryhmässä Antin kanssa.(hän ei ollut vielä silloin Irwin). Lisäksi samassa ryhmässä oli Rock-Jerry. Kävimme Antin kanssa yhdessä Helsingissä autokoulun, jossa hän ajoi sen kuuluisan kuorma-autokortin . Kurssin jälkeen palasimme Korialle takaisin alikersantteina. (Antero)

-----

Oli kesä -66. Matkustakoti Väinölän eteen kaarsi bussi jonka "otsassa" luki: "Ei tippa tapa". Irvin bandeineen saapui majoittumaan ja odottaamaan iltaa. He esiintyi Puolangan Ryhdin talolla. Koska ikäni ei riittänyt vielä tansseihin. Odotin, että he ehtivät majoittua. Menin koputtamaan heidän oveensa. Ja Irvin avas oven. Pyysin nimikirjoituksen. Niinpä hän pisti nimensä. Ja komensi koko bandin poikien kirjoittamaan nimet samaan vihkoon johon olin saanut alkukesästä Helsingissä Suurkisoissa Eero Mäntyrannan kirjoituksen. Samaisessa vihkossa oli Tapio Rautavaara ja Esko Kivikoski ym...Arvokas oli vihko pienellä pojalla (Kauko)

-----

Näin Irwinin Kuopiossa yhdessä ravintelissa 90-luvun alussa. Irwin tuli keikkansa jälkeen "Sirkkeliin" Vexi Salmen kanssa. Kävin hakemassa Irwiniltä nimmarin ja juttelin miesten kanssa hetken verran. Kovin näytti Irwin tuolloin jo väsyneeltä, eikä tästä mennytkään kovin montaa aikaa, kun hän jo poistui manan maille. (Paula)

----

Vuosi n.-66. Ruotsinlaiva, Bore jotain. Ensimmäinen ulkomaanmatkani, olen 7-vuotias. Laivan kannella istuu Irwin, siis lattialla, jalat ristissä. Soittaa kitaraa ja laulaa. Edessä on lierihattu kumollaan. Rahankeruu oli varmaan läppää, koska hän oli silloin jo kuuluisa. Isäni totesi lakonisesti: Katos Irwin. Muistan ajatelleeni että kyllä täällä ulkomailla on kaikkea. (Sari)

----

80-luvun lopussa olin Vilppulassa. Kapakkaa en muista nimeltä. Oiskohan ollu Vilpunhovi tai -krouvi? Yhtäkkiä rämähti orkesterin retkue lauteille ja irffiini alako vetämään täysillä. Meno oli katossa. Mahtava ukko se vaan oli. Ja mikä parasta, niin Irwini tuli pöytään raataamaan ja sain tarjota maestrolle paukun. Hieno muisto. Hyvää syksyä toivottaa Jyrki Inarista.

----

Olin 80-luvun alkupuolella Seinäjoella tarjoilijana ja kapakassa kävi mm Irwin. Olin parikymppinen tytöntyllerö ja kun yritin lopettaa turhan hilpeältä Irwiniltä tarjoilun, hän ilmoitti: "sinä oot ollu vielä margariinipaketissa, kun minä jo join pirtua". Mitäpä siihen enää lisäämään Jossain vaiheessa hän sitten poistui aivan vapaaehtoisesti. (Hilkka)

---

Ensitapaamisemme Irwinin kanssa tapahtui joko 1955 tai 1956 tavaratalo Skogsterin joulupöydän ääressä. Tapaaminen ikuistettiin paikallislehteen, lehtileike on minulla tallella. Irwin oli silloin toki Antti. Ikäeroa meillä on tasan 10 vuotta - juhlahernerokka juuri syötiin. (Riitta)

Jatka tästä

Uutiset Näistä keskustellaan Videot Audiot Videot ja audiot
Muualla Yle.fi:ssä