Olet tässä

Entisten nuorten sävellahja 1.6. 2013

julkaistu 1.6.2013 klo 17:16, päivitetty 1.6.2013 klo 17:36
Rauli Badding Somerjoki

Kuvassa nuori Rauli Badding Somerjoki kuvattuna 60-luvun lopulla

Kuva: Rauli Tanskanen / YLE

Soitetut levyt

THE KIDS: The cops are coming

NILSSON: I guess the Lord must be in New York City

SIG: Tiina menee naimisiin

MICHELLE: Elämä hymyilee

FREEMAN: Ei oo helppoo

EDDIE COCHRAN: Summertime blues

SLEEPY SLEEPERS: Kaksi tapaa keittää kahvia

DEMIS ROUSSOS: We pretend

MUSKA: Koko viime yön

KAI HYTTINEN: Tyttö

CLIFF RICHARD: The young ones

GEORGES MOUSTAKI: Le meteque

JANIS JOPLIN: Summertime

RAULI BADDING SOMERJOKI: Fiilaten ja höyläten

Biisikertomuksia

SIG: Tiina menee naimisiin

Olin kesällä 1981 Pelmun järjestämillä 'Suistomaan soittopäivillä' Kirjurinluodossa järjestysmiehenä. Silloin kuulin ensi kertaa SIG-yhtyettä. Seurustelin tuolloin aivan sattumoisin Tiina-nimisen tytön kanssa. Haluaisinkin nyt kuulla Sigin siellä esittämän silloisen hittikappaleen 'Tiina menee naimisiin' ja haastan kaikki festarilla olleet mukaan Entisten nuorten sävellahjaan 'Suistomaan soittopäivien' pääsylipun hinnalla. Lipun hintaa en tosin kyllä muista...

Mauri

GEORGES MOUSTAKI: Le meteque

Toinen ranskankielen opettajani Georges Moustaki kuoli viime viikolla.

Varsinainen ranskanopettajani, kauan sitten keski-iässä syöpään kuollut Helvi Nurminen opetti Helsingin Suomalaisessa Yhteiskoulussa ison oppilassukupolven puhumaan ranskaa mm. soittamalla kelanauhurilta musiikkia ja jakamalla meille sanat ja sanastokäännökset monisteena. Sanoituksista löytyivät myös subjunktiivit ja muut ranskan kieliopin kummajaiset.

Kaikki ranskalaisen laulelman suuret tekijät tuliva tutuiksi, mutta Moustaki jätti lähtemättömän jäljen. Hänen laulujensa kantaa ottavat, humaant ja kauniit sanoitukset ovat muovanneet minun maailmankuvaani voimakkaasti ja uskon samoin käyneen kaikille niille, jotka Helvin opissa kirjoittivat 70-luvulla pitkän ranskan.

Sekä Moustakin että Helvin muistoksi haluaisin kuulla Moustakia.

Välimeren alueen tämänkin päivän tilanteeseen sopiva laulu olisi esimerkiksi ensimmäinen oppimani Mooustakin laulu "Le meteque".

Markus, ylioppilas vuosimallia 1976

KAI HYTTINEN: Tyttö

Nyt on taas ylioppilaiden aika. Muistan aina oman lakkiaispäiväni 44 vuotta sitten eli 30.5.1969. Ns. pakollisten kuvioiden jälkeen vuorossa oli valokuvaus. Kuvaamon omistajarouva istutti minut tuolille ja käski suuntaamaan katseeni sinne ja tänne. Lopuksi hän käski kääntymään vasemmalle ja sitten kääntämään katseeni vielä enemmän vasemmalle. Silloin näin ihanan ilmestyksen: Elovena-tyyppinen ylioppilasneitonen istui odottamassa kuvausvuoroaan kevyen kesän värisessä minimekossa. Samassa räpsähti kamera ja kuvaajarouva ilmoitti, että nyt tuli hyvä kuva ja se oli samalla viimeinen. Minulle tuli itselleni mieleen Kai Hyttisen Tyttö:..".kuinka kaunis on hän kevyt pääsky kesän leikkivän"...

Ei siinä mitään. Muutaman viikon kuluttua tätini tuli käymään ja kertoi, että ylioppilaskuvani oli kauppahallin seinallä. Minähän läksin ketkaravia katsomaan ja siella se oli kuvaamon mainosvitriinissä. Samaa tietä jatkoin kuvaamoon tiedustelemaan, saivatko he laittaa kuvani ilman lupaani seinälle. Kuulemma saivat. Tiedustellessani syytä, kuvaaajarouva kertoi, että hymyni ja silmieni ilme olivat arvoitukselliset. En kertonut, mistä asia johtui. Sain kuitenkin kuvan kooltaan n. 20 kertaa 30 senttiä ilmaiseksi ja pokat puoleen hintaan. Valokuvamallin urani oli lyhyt, mutta tuloksellenen. Kuva on minulla vieläkin.

Biisitoiveeni on tähän asiayhteyteen luontevasti sopiva Kai Hyttisen ensilevytys 'Tyttö'.

Erkki

DEMIS ROUSSOS: We pretend

70-luvulla tuli iso mies ja hänen kaunis musiikkinsa. Demis Roussos nousi listoille ympäri maailman ja hurmasi meidät suomalaisetkin tenorillaan. Toivelevyni on kaunis 'We pretend', josta mm. Matti Esko teki hienon suomenkielisen version nimellä 'Harhakuvia'. Uskon, että kappale herättää henkiin monet ja monien muistot 70-luvulta.

Merja

THE KIDS: The cops are coming

Ostin joskus 70-luvun lopulla englantilaisten heavybändien kooste-lp:n, jossa oli yksi biisi ylitse muiden: 'The cops are coming'. Se on monesti pyörinyt päässäni, mutta en kuolemaksenikaan ole muistanut sen esittäjää. Tässä hiljattain tajusin antaa biisin nimen YouTuubille ja kuinkas ollakaan, se löytyi heti! Bändin nimi on The Kids. Sanat on jääneet erityisesti mieleen... "he spat on my bike, me no like it..!" Biisi on vuodelta 1975. Pankaapa soimaan!

Nimimerkki 'Harley's angel'

RAULI BADDING SOMERJOEN läpilyöntihitti 'Fiilaten ja höyläten' iski kuin ne kuuluisat tuhat volttia heti alkukesästä 1973. Saman vuoden syksyllä BADDINGIN tekemisen tahti vain kiihtyi, kun hän kilpaili Syksyn Sävelessä 'Ja rokki soi'-biisillä.

Minä kävin useamman kerran Raulin keikalla ja myös jutuilla. Olin tosi tykästynyt hänen musiikkiin. Kyllä tanssittiin kovalla menolla Fiilaten Höyläten ynnä muita biisejä .Ja kirjeenkin kirjoitin ja sain myös takaisin!!! (Terttu Niemistö)

---

Ei Kainuun korvesta 70-luvulla päästy Raulia keikoille katsomaan, mutta kovasti tyttökaverini kanssa Raulia ihailimme. Kirjoitimme hänelle kirjeen ja mikä yllätys olikaan, kun saimme kirjeen Raulilta valokuvan kera. Ihan itse hän oli sen punaisella kynällä kirjoittanut. Minulla on kirje vieläkin tallessa. Kulkenut mukana kaikki nämä vuodet. Aina kun kuulen biisin "Fiilaten ja höyläten", tulee mieleeni nuo ajat nuoruudesta. Ei Rauli ulkonäöllä meitä hurmannut, mutta laulaa hän osasi. (Riina Kaarina Halonen)

---

7O-luvun alussa jorattiin Imatran kuplahallilla iki-ihanan Raulin tahdissa. Tauolla kaikki tyttöystäväni kävivät kilpaa suutelemassa Raulia naamat aivan huulipunasotkussa ja minä aivan kateudesta vihreänä. ( Leena)

Jatka tästä

Uutiset Näistä keskustellaan Videot Audiot Videot ja audiot
Muualla Yle.fi:ssä