Olet tässä

Entisten nuorten sävellahja 19.10. 2013

julkaistu 19.10.2013 klo 17:12, päivitetty 19.10.2013 klo 17:24
John Fogerty esiintymässä Zürichissa heinäkuussa 2010.

Kuvassa John Fogerty - CCR:n ehdoton nokkamies

Kuva: Walter Bieri / EPA

Soitetut levyt

BACHMAN TURNER OVERDRIVE: Roll on down the highway

KAI HYTTINEN: Mustaa

CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL: Fortunate son

TANNA: Onnensoturi

SMOKIE: Living next door to Alice

SLEEPY SLEEPERS: Metsäratio

TAPANI KANSA: Dellah

BAY CITY ROLLERS: Shang-a-lang

RUBETTES: Sugar baby love

RONSKI AND EXOTIC: Shake

5000 VOLTS: Doctor kiss kiss

JULIAN LENNON: Valotte

IRWIN GOODMAN: Ryysyranta

CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL: Travelin' band

LED ZEPPELIN: Living loving maid (she's just a woman)

Biisikertomuksia

TAPANI KANSA: Dellah

Vuodet kuluvat, mutta muistot säilyvät ja palaavat usein vuosiin 1970-1975. Meitä silloisia nuoria oli kylällä kosolti. Nyt itsekukin on pian kuusi ja nolla. Radiota kuunneltiin kovasti: lauantaisin Nuorten sävellahjaa ja sunnuntaisin kokonnuttiin kuulemaan Lista-ohjelmaa. Sieltä on jäänyt mieleen Tapani kansan 'Delilah' Markku Aro ja mm. Aikamiesten 'Iltatuulen viesti'. Tuo 'Iltatuulen viesti' pysyäkin listan kärjessä kauan.

Mutta olipa meillä jokaisella hauskaa ja siinä samalla pelattiin korttia .

Siiinä vartuttiin ja pian itsekukin lähti kuka opiskelemaan ja kuka lähti hakemaan töitä. Joku taisi mennä jopa ulkomaille.

Mutta aika entinen ei palaa kuin muistoissa.

'Savotar'

SMOKIE: Living next door to Alice

Olimme heinäkuussa Pusulan 50 henkilön Beach Volley-porukan kanssa jokakesäisellä matkalla Laulasmaalla Virossa. Kuinka ollakaan - siellä muutaman kilometrin päässä esiintyi The Smokie-yhtye. Moni porukastamme ei ollut kuullutkaan sellaisesta yhtyeestä, mutta sain kuitenkin muutaman kaverin mukaani konserttiin. Meidän lisäksi siellä oli 4995 innokasta kuulijaa. No ei se vielä mitään: he asuivat samassa hotellissa ja jopa naapurihuoneessa. Uhkailin laittaa oven alta heille lapun, että 'Next door ei ole Alice, vaan Maaja with husband'. Sain kavereilta konsertin jälkeen Smokien julisteen, johon otin aulassa istuvilta kahdelta 'smokielaiselta' nimmarit. Tarina jatkuu... kotona siivosin kasettien laatikkoa ja löysin sieltä yhtyeen alkuperäisen kasetin 'The Smokie Celebration'. Vaikka toivomuskappaleeni 'Living next door to Alice' onkin sillä kasetilla, niin on se kuitenkin hienoa kuulla se radiosta Entisten nuorten sävellahjasta. Haastan ENSsiin konsertissa mukana olleet kaverini Pusulasta.

Maaja Puisto

RONSKI AND EXOTIC: Shake

Moi kaikki vuonna 1975 17 vuotta täyttäneet ikinuoret!

Oli sateinen lauantai-ilta Jämsän Paviljongilla vuonna -75. Jengiä oli paljon ja lauteille oli astunut bändi, joka kantoi nimeä Ronski & Exotic. Jengi sekosi täysin, kun bändi alkoi vetää biisiä, jossa pitkänhuiskea laulaja "mongerti" epätavallisen bassomaisella äänellä: "...linge linge ling... honey.... SHAKE!" KItaristilla oli musta nahkarotsi ja aurinkolasit nenällään ja hän soitti aivan mielettömän kitarasoolon viininpunaisella Gibson SG:llään - sen juuri ja juuri tunnistin! Sitten

kerran radiossa soi se sama: " ...Linge lige ling..."- mitä ikinä mahtoi tarkoittaakaan! Heti tuli mieleen se sama sateinen lauantai-ilta Jämsässä ja se hyvä fiilinki!

Haaste kaikille vuonna 1958 syntyneille vuoden -75 LP-levyn hinnalla á 16 markkaaja toivebiisinä Ronski & Exoticin 'Shake'!

Rockari!

JULIAN LENNON: Valotte

Olin elämäni ihanin ja pahin läsnäpoiskuuntelija Hollywood Open Air Bowl-konsertissa, jossa esiintyi Julian Lennon. Hetki oli suurin piirtein syyskuu 1984. Olin vaihto-oppilaana vuosina 1984 - 1985 ja minut vietiin mahtavalle näyttämölle kuuntelemaan musiikkia. Ensin esiintyi Billy Ocean ja lopuksi nuori teini Julian Lennon. En varmaankaan ikinä ymmärrä sitä soundia, mikä levisi taivaisiin asti. Nyt antaisin kaikkeni kuunnellen livenä hänen musiikkiaan open-air-akustiikialla järjestettynä. Silloin en osannut arvostanut. Toiveeni on Julian Lennonin biisi 'Valotte'

Ursula

BAY CITY ROLLERS: Shang-a-lang

Terkut Puistolan kirkon entisille Bay City Rollers-faneille; etenkin Tuulalle, joka kokosi kaikki kylän tytöt kuuntelemaan kyseistä bändiä suurella kiihkolla ja fanituksella

Terveisin Arska - vaari jo minäkin

BACHMAN TURNER OVERDRIVE: Roll on down the highway

Pankaapa levylautaselle Bachman-Turner Overdrive-yhtyeen rutistus 'Rolling on down the highway' Siinä on biisi, mikä on varsinaista autoradiomusaa jos mikä - ihan vailla vertaa

Arto

CCR- eli CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL-yhtye on lukuisilla hittibiiseillään ja albumeillaan jättänyt lähtemättömän positiivisen jäljen faneihinsa. John Fogertyn luotsaama superkokoopano hajosi lopullisesti lokakuussa 1972 eikä comebackista ole ollut missään vaiheessa mitään merkkejä. Mikä onkaan CCR-hiteistä kaikkein paras ja miksi?

CCR:llä oli monia hienoja kappaleita eikä se syyttä ollut yhdessä vaiheessa maailman suosituin bändi! Mutta parhaaksi biisiksi taitaa nousta "Fortunate son". Pidin siitä pikkupoikana ja enemmän syvyyttä kappale sai, kun tajusi sen kantaa ottavat sanat... "Onnekkaat pojat" eli rikkaiden ja senaattoreiden pojat eivät joudu Vietnamiin sotimaan... (Timo)

---

'I put the spell on you'. Siinä on sitä "munaa" kitarasoundeissa ja Fogertyn laulussa. (Aila)

----

' Looking out my back door'. On perus-hyväntuulista. Ja sitten kaikkien muiden hyvien biisien lisäksi (kamalaa laittaa suosikkijärjestykseen) on 'Long as I can see the light'. (Aino)

-----

Monta on hyvää biisiä, mutta 'Travelin' Band rupes jotenkin päässä soimaan! (Edu)

----

Mardi Gras-albumia lukuunottamatta kaikki bändin lp:t ovat mestariteoksia, mutta biiseistä 'Up Around the bend' "näytti minulle CCR-valon" eli se ilman muuta. (J-P Ollaranta)

----

'Up around the bend!' Monta mukavaa muistoa alkavilta nuoruusvuosilta... (Keijo)

---

Kyllä se on 'Bad Moon Rising', bailubiisi vailla vertaa .. (Lassi)

--

Luullakseni Proud Mary on yksi parhaista rosoisilla soundeilla toteutettu kappale; tuolloin mixauksesta ei ollut kauheesti vielä tietoakaan (Kari)

----

"Green River" Siinä on sitten kolmisoinnut kohdallaan ja uppoaa kovempaankin rokki mieheen/naiseen ! (Keijo)

----

'Sweet Hitch-Hiker' - tätä soitettiin kans Baarin jukeboksista! (Pekka)

----

Bad Moon Rising.... koulun jälkeen oltiin usein kaverin luona. Istuttiin keittiössä kahvilla. Kahvin kanssa syötiin mitä kaapista löytyi - yleensä näkkäriä ja juustoa. Taustalla mankka pauhasi CCR:ää! Vieläkin CCR:ää kuunnellessa tulee mieleen se tunnelma ja ne iltapäivät (Tiina)

----

CCR tuotti niiin paljon huippubiisejä, että ei oo helppoo ei oo helppoo... ja koht hyviä käännöksiäkin (kulman kundit)

Mutta kyllä yx nousee ykköseksi, nimittäin : Have you ever seen the rain? Niin rullaavaa maanläheistä komppia, notta oksat pois ja pala latvaakin (Juha)

----

Vahvin biisi on "I Put The Spell On You", MUTTA koska se ei ole bändin oma biisi, niin valitsen Travelin Bandin, Kokka se on CCR:n parhaalta LP:ltä Cosmo´s Factory (Jarmo)

-----

Traveling Band on saa veret liikkeelle ja tanssihalut heräämään!Se on ehdottomasti ykkönen vaikka CCR:n kappaleet muutkin on hyviä. (Päivi)

Jatka tästä

Uutiset Näistä keskustellaan Videot Audiot Videot ja audiot
Muualla Yle.fi:ssä