Olet tässä

Entisten nuorten sävellahja 20.7. 2013

julkaistu 20.7.2013 klo 17:11, päivitetty 20.7.2013 klo 17:33
Kitaristi värivalojen välkkeessä.

Hurriganes-virtuoosikitaristi Albert Järvinen

Kuva: Arja Lento/YLE

Soitetut levyt

DANNY: Synti

LED ZEPPELIN: Immigrant song

GRETHE & JÖRGEN INGMANN: Dansevise

MATTI NYKÄNEN: Samaa nauhaa

HURRIGANES: Ridin' ridin'

MIKKO ALATALO: Saara

RAULI BADDING SOMERJOKI: Paratiisi

EPPU NORMAALI: Poliisi pamputtaa taas

DINGO: Lähetyssaarnaaja

TAPANI KANSA: Delilah

DAVID ESSEX: Rock on

ROCK'N' ROLL BAND: I'm gonna roll

URIAH HEEP: The park

THE BEATLES: All my loving

ANNA-LENA LÖVGREN: Lyckliga gatan

IRWIN GOODMAN: En kerro kuinka jouduin naimisiin

Biisikertomuksia

URIAH HEEP: The park

Kotonani istuttiin ja kuunneltiin silloisen poikakaverin Ekin LP:ltä kaunista Uriah Heepin 'The park'-kappaletta. Haluan lähettää syntymäpäiväonnittelut siskolleni Sirpalle ja kaikille Viitaniementien15 kellarin kämppäporukalle sekä siskoilleni ja veljelleni. Hyvää kesää kaikille Enskan kuuntelijoille.

Merja

DAVID ESSEX: Rock on

Ensimmäinen ostamani ns. 'valmiiksi äänitetty' kasettini oli kokoelma 'Top of the Pops'. Siinä oli mm. Rollareitten 'Angie'- ja David Essexin 'Rock On'-biisit. Joskus myöhemmin lainasin kasetin Suomen ensimmäisen punkbändin perustajalle Pete Malmille, joka oli samassa työpaikassa. Niin kuin lainatuille tavaroille usein käy, kasettini jäi palauttamatta. Peteäkään ei enää ole, mutta muistelen, että Essexin vuoksi hän kasetin halusi. Ihmettelin sitä, koska "Vain punk on oikeaa musaa" oli tyyli silloin.

Biisitoive Peten muistoksi olkoon David Essexin 'Rock On'.

Nimimerkki 'Kadotettu aarre'

DANNY: Synti (albumilta 'Käärme')

Olin siskoni kanssa juhannuksen 1972 Helsingin Pavilla Dannyn Käärme-show:ta katsomassa! Meille tuli sekaannus bussin lähtöajasta Korsoon. Soitin kotiin ja kysyin äidiltä, että monelta se lähtee. Sen olisi pitänyt lähteä klo 01.15. No eihän sieltä mitään lähtenyt. Lähdettiin kävelemään kotiin vanhaatietä Lahti-Porvoo Korsoon. Siellä ei kulkenut yhtään kulkijaa! Ei niin mitään. Kävelimme noin 33 kilsaa kotiin. Kotona olimme klo 05.00 aamulla. Konsertista ei paljon jäänyt mieleen.

Sinikka

RAULI BADDING SOMERJOKI: Paratiisi

Tässä eräs biisikertomustakauma vuosien takaa:

Keväällä ja kesällä 1973 ilmestyi vääntelehtivä akneihoinen pitkätukka fiilaamaan ja höyläämään pikkutuhman sanoituksen kera. Sama mies oli sitten lokakuussa 1973 Syksyn sävel –kilpailussa.

Mustavalkoisesta TV-stä katselin notkuvaa ja veivaavaa laulajaa. Ja rokki soi silloin. Esitys loppui mikrofonin välinpitämättömän heittoon lattialle. Mikä kapinahenkisyys ja auktoriteettien halveksintaa! Laulun sanatkin sopivat jotenkin hyvin juuri siihen aikaan ja sen aikaiseen orastavaan teinielämään…

Peruskoulu-uudistus jylläsi Lapista ja vuodesta 1972 lukien alaspäin kohti etelä-Suomea ja vaihdoin oppikoulusta viereiseen Tipalaan peruskouluun vuonna 1974.

Oulussa toimi tuolloin 'pahamaineinen' Rion baari Tyttölyseon eli Tipalan viereisessä korttelissa Isonkadun ja Heikinkadun kulmauksessa. Rakennus oli vanha puutalo, jonka kellarin kulmassa Rion baari oli. Baaria sanottiin myös Ritolaksi.

Ritolan baarissa myytiin keskikaljan ja kahvin lisäksi kaurapuuroa ja hernekeittoa. Kaikki asiakkaat olivat pitkin päivää umpikännissä. Nykyiset kukkahattutädit olisivat kauhuissaan moisen koulun ympäristöstä. Paikalla ollut puutalo purettiin 1980-luvun alussa nykyisen rakennuksen tilalle. Baarissa oli myös jukeboksi, joka meitä kiinnosti.

Peruskoulun välitunnilla kuitenkin ehdittiin kyseisessä baarissa käymään. Milloin mentiin tupakalle, milloin muuten vaan istumaan ja jonkun soittamia levyjä kuuntelemaan, joskus juotiin jopa kahvia.

Luokkakaverimme Merja tiesi jonkun uuden kappaleen ja laittoi sen soimaan. Oli kai teininä siihen aikaan ihastunut johonkin? Silloin kuulin jukeboxista ensi kerran tuon samaisen laulajan, Rauli Aarre Tapani ”Badding” Somerjoen 'Paratiisin', jonka tahtoisin nyt kuulla.

Kimmo Oulusta

GRETHE & JÖRGEN INGMANN: Dansevise

Kuopion kauppaoppilaitoksessa 60-luvun alkupuolella opiskellessani kuuntelimme ystävien kanssa paljon musiikkia radiosta. Minulla oli hyvin pieni transistoriradio, jonka olin saanut Ruotsista. Se kulki melkein joka paikassa mukanani, mm. uimarannalla. Mieleeni on jäänyt, että mm. Euroviisut kuuntelimme myöhään yöhön tuohon aikaan radion kautta.

Toivelevyni onkin ensimmäinen Pohjoismaihin tullut viisuvoitto vuodelta 1963 eli Tanskan silloisten edustajien Grethe ja Jörgen Ingmannin 'Dansevise'.

Sirkka

ANNA-LENA LÖVGREN: Lyckliga gatan

Minulla oli punainen kannettava levysoitin, jossa soitin yhtä saamaani levyä 'Lyckliga gatan'. Sen esitti Anna-Lena Lövgren. Se oli mielestäni tosi hitti! Johtuikohan levyn suosio siitä, että tuolloin minulla oli ruotsalainen poikaystävä. Minulla oli jo tuolloin sukulaisia Ruotsissa, joten kävin siellä suht' usein. Liekö nykyinen ruotsinkielentaitonikin tuolta ajalta. Vuosi taisi olla 1967 ?? 1968 ???

Taisi Ruotsissa olla muitakin hittejä jo tuolloin, mutta minulle se oli just se, että eräällä Lapin reissulla muu porukka, eritoten pojat, kyllästyivät levyyn ja kuinka ollakaan sulattivat steariinia levyn päälle ja se olikin sen levyn loppu. Olisi mukava kuulla levy jälleen, niinköhän se on yhtä hyvä kuin muinoin.

Terveisin Tuija

DINGO: Lähetyssaarnaaja

Haluaisin kuulla Dingon ensimäiseltä LP:ltä 'Nimeni on Dingo' vuodelta 1984 kappaleen nimeltä 'Lähetyssaarnaaja'. Tätä Dingo-biisiä kuuntelin teininä tyttöystäväni kanssa heidän leikkimökissään radionauhurista ja tämä jos mikä tuo mieleen villit nuoruusvuodet kaikkine hullutuksineen: Dingo-huivit ja rannerenkaat. Elämä oli silloin vasta edessä.

Malla

MIKKO ALATALO: Saara

Biisitoiveeni on Mikko Alatalon levytys 'Saara' vuodelta 1975.

Tämä biisi liittyy nuoruuteen ja selittämättömään fiiliksen, kun tätäkin rallatusta hoilailtiin kera kamujen. Yleensäkin laulettiin paljon ilman radiota tai mankkaa.... mihin lie sekin hauskuus kadonnut? Nyt katottaisiin kieroon, jos ystäväporukassa päräytettäisiin ilmoille joku laulunloilotus vaikkapa kesken kävelyn. Miten vapauttavaa se kuitenkin olisi. Tosin kotona laulan paljon, vaikka olen laulukiellossa miehen sekä lasten toimesta. Mutta, jos tämän Alatalon 'Saaran' soitatte, niin lupaan laulaa niin kovaa,että se kuuluu sinne Pasilaan saakka.

Kiitos! Kiia

LED ZEPPELIN: Immigrant song

Led Zeppelin "Immigrant song" oli ensimmäisen C-kasettini ensimmäinen biisi.. ja vieläkin jytää 54-vuotiaana..

Marja

Jatka tästä

Uutiset Näistä keskustellaan Videot Audiot Videot ja audiot
Muualla Yle.fi:ssä