Olet tässä

Entisten nuorten sävellahja 2.11. 2013

julkaistu 2.11.2013 klo 17:09, päivitetty 2.11.2013 klo 17:25
Ozzy Osbourne

Kuvassa ns. Paranoid-mies Ozzy Osbourne

Kuva: AP Graphics Bank

Soitetut levyt

SUZI QUATRO: Can the can

CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL: Travelin' band

JUICE LESKINEN & COITUS INT.: Napoleonin mopo

MARKKU ARO: Käyn uudelleen eiliseen

MUD: Rocket

CARPENTERS: Yesterday once more

MARKKU SUOMINEN: Sade

BLACK SABBATH: The wizard

EXPRESS: Kylmäkkö-Kyllikin kylmä kylki

GEORGE HAMILTON IV: A rose and a Baby Ruth

DON DARDON: Indian reservation

KIRKA: Susanna

HARPO: Smile

FREDI: Pieni nukke

THE YARDBIRDS: For your love

Biisikertomuksia

JUICE LESKINEN & COITUS INT.: Napoleonin mopo

Isäni oli taksiautoilija ja vaihtoi 70-luvun puolivälissä uuden taksin, johon tuli kylkiäisenä kasettisoitin ja yksi C-kasetti: Juice Leskinen & Coitus Int. Se oli elämäni ensimmäinen näkemäni ja kuulemani C-kasetti. Sitä kasettia veivattiin autossa istuen kesäillat eestaas tajuamatta höykäsenpöläystä kappaleista, joita olivat mm. 'Napoleonin mopo', 'Einarin polkupyörä' ja 'Marilyn'. Me nauraa hihiteltiin vain laulujen tuhmille sanoille... Soittimessa oli jopa kelausmahdollisuus ja meistä kakaroista tuntui käsittämättömältä, että pystyi itse valitsemaan kappaleen, jota kuunnella. Pitkä matka on tultu tämän päivän musiikinkuuntelumahdollisuuksiin!::))

Merja Hiltunen

GEORGE HAMILTON IV: A rose and a Baby Ruth

20 vuotta sitten tein kasiraiturilla coverin George Hamilton IV kappaleeseen A rose and a Baby Ruth'. Uusi pohja, uudet rumpukompit, skitat ja basso, joka on tietysti parasta mitä osasin siihen aikaan. Kappaleen sanoitin myös suomeksi. Tein löyhät jonkinlaiset partituurien tapaiset tai mitä-ne-on; soitto-ohjeen kait siis. Nauhoitus on ollut kadoksissa ja tänään selasin C-kasetteja arkistosta. Neljännessä kasetissa oli coverin backup-tausta. Perhe ihmetteli, kun pompin ilosta ja hurrasin ympäri asuntoa. PIENI PALA NUORUUTTA ON EDELLEEN TALLELLA! Löytyi niiltä kaseteilta muutakin. Tuntemuksia, jotka palaavat mieleen, tuntemuksia, joita nuori rock'n'roll-basisti kirjoitti paperilapuille ja nauhoitti akustisella kitaralla monona C-kasetille yleensä. Älkää koskaan heittäkö C-kasetteja pois.

Terveisin yksi entinen nuori, nimimerkki 'Avainkaulalapsi'

P.S Kyseisen Babe Ruth-sinkun olin lainausmerkeissä hankkinut iskän rahoilla joltain kirpparilta aivan sattumanvaraisesti 70-luvun alkupuolella ollessani 5-vuotias. Kappale on jostain syystä aina tärkeä minulle. Kappaleen vouvvaava tyyli on jotenkin maagista.

SUZI QUATRO: Can the can

HEI!

Kävin Hakunilan yhteiskoulua vuosina 1970-75 ja haluankin haastaa Entisten nuorten sävellahjaan mukaan silloiset kaverini: Ritva Lähteen, joka rakasti CCR:ää ja Assi Sihvosen, jonka kanssa kävimme jytäilemässä Byggalla Hesassa. Lisäksi haluaisin mukaan lukioaikaiset ystäväni: Sirpa Kososen, joka kanssani pani poikien päät pyörälle Helsingissä Disko 33:ssa, ihanan Timo Kekin sekä Teija Tikan, joka on nykyisin kirjastotäti!

Olisi todella kiva tavata teitä kaikkia toivoo Tiina.

Levytoiveena Suzi Quatron 'Can the can'

KIRKA: Susanna

6. marraskuuta 1963 syntyi tyttäremme Ulla Susanna. Vuosi muistetaan mm. siitä, että John F. Kennedy ammuttiin ja Suomessa Koivulahdessa tippui Finnairin kone (Finnairin edeltäjän AERON kone). Ullan tultua teinikään, alkoi musiikki soida talossa ja usein se oli Kirka tai joku muu Babizinin sisaruksista. Kerran Ulla-tytär toi jopa terveisiä Kirkan keikalta joskus 70-luvun lopussa Mäntsälästä. Mukana oli oli paketti levypurkkaa ja Kirkan kirjoittama viesti äidille: Tässä sulle vähän purkkaa, JEE. Terveisin Kirka!

Nyt tyttäremme on tullut jo naisen ikään ja täyttää siis 50 vuotta 6.11.

Äiti Pirkko ja isä Wäinö lähettävät suuret onnittelut merkkipäivän johdosta!

CARPENTERS: Yesterday once more

Levytoiveeni on Carpenters-biisi, joka on kirjoitelman aloitus. Carpentersien 'Yesterday once more': oman elämäni kartta on helposti avattavissa musiikin kautta.

Oma 52-vuotias karttani elää ja voi hyvin. Musiikki on minulle tärkeä linkki lähes kaikkeen. Teini-iän vahvin täplä kartalla on Bay City Rollers. Niiden musiikki, tyyli ja ulkonäkö! Miten ne olikin niin täydellisiä. Naapurin Sirpan kanssa aloitettiin fanittaminen heti 'Bye, Bye babyn' ja ekan Suosikin julisteen ilmestyttyä. Vedettiin siihen faniclubiin mukaan Sirpan muutamaa vuotta nuorempi pikkusiskokin. Meillä oli oma kerho-auto, meidän pihan perällä seisova tiensä päähän tullut Daffi, jonka saimme ottaa uusiokäyttöön. Maalasimme Daffiin ulkokuoren täyteen BCR-aiheista tekstiä ja auton sisällä kuuntelimme pikkuisella kasettisoittimella sitä ihanaa musiikkia. Vieläkin naurattaa meidän kovin fani kriteerimme: se kuka autossa eniten ja kovimmin itki, oli tietysti kovin fani. Ilta- ja yöaikaan yritettiin viritellä radio Luxemburgia kuulumaan ja onnelliseksi riitti tekemään se, jos siellä edes sanottiin BCR ja mm. siitä sitten puhuttiin keskenämme. Minun haaveeni oli Eric ja Sirpan Leslie ja tietysti meillä oli ne skottiruutusivuraitahousut ja oman kullan nimi siinä liinassa. Ei haitannut yhtään, vaikka jotkut nauroivat ja arvelivat meidän odottavan nousuvettä. Minä tein 12 vuotta nuoremmalle siskollenikin, joka oli silloin 3 vuotias skottiruutuhousut. Yhdessä valokuvassa pikkusisko sitten Eric-liina kaulassa ja sormi pystyssä nauraa. Minusta jäi myös kuvamuisto niiltä ajoilta, ihan sitten rippikuvaan. Niin kovasti halusin olla samis rakkaani kanssa, että napsaisin hiustupsun keskeltä päätä lyhyeksi, silleen ihanasti kuten Ericilläkin. Hauskin muisto liittyy yllätys, yllätys Donata Pennasen lehtihaastatteluun. Donata oli myös BCR-ja Eric-fani, joten olin hänelle mustasukkainen: julkkis MRS. Faulkner-ehdokas oli liikaa! Olimmepa Sirpan kanssa Helsingin jäähallilla BCR:n konsertissakin. Konsertin jälkeen tuntui, että nyt on sitten nähty ihan kaikki, ei sitä elämältä muuta enää 15-vuotiaana toivonut. Sen Donata-jutun jälkeen olin kuitenkin vissiin tajunnut, että sitä Erkkiä oli sinne Skotlantiin liian monet tytöt menossa kosasemaan, joten kyllä se BCR-juttu taisi olla sellainen yhden kesän " summer love sensation", ihanaa aikaa joka tuli yhtä nopeasti kuin meni. BCR-kuviot vaihtuivat pian fiftari-buumiin ja sitä kautta Teddy Tiikerin fanittamiseen ja siitä sitten discoiluun. Oma rakas löytyi läheltä ja sillä on kyllä vähän samanmalliset silmät kun Ericillä ja ruskea tukka.. nyt jo kyllä enemmän harmaa. Meillä on mun fanitusta naurettu koko perheen kanssa BCR-fanivihkoja selaillen: sainpa muutama vuosi sitten tyttäreltä joululahjaksi BCR-cd-kokoelman. jota yksin ollessani ihanissa fiiliksissä toisinaan kuuntelen. Hyvää syksyä kaikille ja toimittajille kiitos ihanasta ohjelmasta!

Tarja

EXPRESS: Kylmäkkö-Kyllikin kylmä kylki

Tästä biisiä löytyy ilmeisesti kaksi versiota? En ole kuullut todellakaan pitkään aikaan radiosta. Kappaleesta tulee mieleen nuoruus seitsemänkymmentäluvulta, kun olin nuorena poikana ravintolassa töissä.

Taavi

BLACK SABBATH: The wizard

Biisitoiveeni on Black Sabbathin 'The wizard'.

Nelijalkainen perheenjäsenemme lähti hiljattain vartioimaan suuria lammaslaumoja esi-isiensä maille. 'Wizardin' haluan kuulla siksi, että karvatassu ja isäntä pitivät usein jami-iltoja: isäntä soitti huuliharppua ja karvatassu "lauloi" sydämensä kyllyydestä. Ne ja monet muut muistot olen tallentanut sydämeeni.

Koo

Yleisradio lähetti suosittua LISTA-radio-ohjelmaa vuosina 1968 - 1970. Ohjelman kestosuosikki viikosta viikkoon oli toisia ihastuttava ja toisia vihastuttava 'Iltatuulen viesti'. Mitä muistoja sinulla on 60-70-lukujen vaihteen LISTA-ohjelmista; sieltä kuulluista kappaleista tai paikoista, jossa ohjelmaa kuuntelit?

Muistan oikein elävästi, että Listaa kuunneltiin kotona. Putkiradio kökötti hyllyllä ja minä olin niin pieni, että kiipesin puusängyn päälle ja korva kiinni radiossa kuuntelin Iltatuulen viestiä. Aina kun tuo laulu soi radiossa palaan lapsuuden tunnelmiin Kainuun korpeen ja meidän pirttiin. Radio oli meillä päällä aina ja musiikkia kuunneltiin (Riina Kaarina)

---

Lista-ohjelmaa juonsi Matti Paalosmaa; muistaakseni ajan ilmiö oli, että ohjelmaa pidettiin liian kaupallisena ja vähemmän sivistävänä, eli ensin lähetyskertoja supistettiin, kunnes se lopetettiin kokonaan. (Markku)

---

Tulihan sitä putkiradiosta kuunneltua . Toi Iltatuulen viesti on jäänyt elävästi mieleen (Taavi)

---

Listaa kuuntelin usein. Iltatuulen viestiä ei voi olla muistamatta. Muistan kun kerran istuin ystäväni Mirjan luona ja hän piti kirjaa ruutupaperilla listan sijoituksista. Sillä kertaa soi ainakin Kirkan "Ehkä suukon antaa saan" sekä Tapani Kansa kappale, jota en nyt muista mikä niistä (Rita)

---

Lista tuli uusintana su illalla klo 23.00. Kaverini Timon kanssa istuttiin serkkuni isän Datsun "Luupäässä" Vaalan Karhuntalon pihalla. Talolla oli tanssit ja me nautittiin taskulämmintä jallua joka ostettiin siitä nurkan takaa pimeenä ja kuunneltiin listaa. Listaykkönen oli silloin Markku Suomisen 'Sade' (Kake)

---

Muistan kun Iltatuulen viesti rupesi soimaan, niin äiti sanoi aina, että nyt tulee hyvä kappale. Ja kun se rupesi soimaan niin äiti hyräili tai lauloi mukana. Kyllä minä tykkään siitä kappaleesta vieläkin. Pientä veikkausta aina , että nouseeko listalla ylöspäin . Toinen oli Fredin pieni nukke mun ja Hannu Lappalaisen kappale. (Anja)

---

En ikinä unohda sitä, kun radiossa kuulutettiin ja kalevan kisoissa tuli valo-tauluun: Iltatuulen viesti putosi Listalta (Mopomies)

---

Iltatuulen viesti oli minun pelastukseni. Meillä oli vain patteriradio ja patteria säästettiin, eikä saanut kuunnella aina mitä haluaa. Muista lapsista poiketen halusin kuunnella Elvistä, Paul Ankaa ja muuta vanhempien mielestä "hirveää räminää". Listaa sain kuunnella kun ensimmäisenä tuli aina Iltatuulenviesti, niin vanhempani sanoivat, että "tuohan on nyt ihan kuunneltava ohjelma" ja jättivät minut rauhaan. Ja niinpä aina jännitin ja toivoin Iltatuulenviestin pysyvän listan ykkösenä, en sen musiikin tähden, vaan sen vuoksi että vanhempani tykkäsivät siitä, ja näin minulle tuli lupa kuunnella listaa. (Kirsti)

Jatka tästä

Uutiset Näistä keskustellaan Videot Audiot Videot ja audiot
Muualla Yle.fi:ssä