Olet tässä

Entisten nuorten sävellahja 23.11. 2013

julkaistu 23.11.2013 klo 17:23, päivitetty 23.11.2013 klo 17:28
Juice Leskinen

Kuvassa Juice Leskinen (19.2. 1950 - 24.11. 2006)

Kuva: YLE

Soitetut levyt

JIMI HENDRIX EXPERIENCE: Hey Joe

MODERN TALKING: You're my heart, you're my soul

JOAN JETT AND THE BLACKHEARTS: I love rock & roll

KOSMOS: Viisi varmaa

DEEP PURPLE: Woman from Tokyo

SWEET: Wig-wam bam

HECTOR: Ei mittään (työttömän arkiviisu)

QUEEN: You're my best friend

ELONKORJUU: Unfeeling

MOTÖRHEAD: The train kept a-rollin'

BLACK SABBATH: Paranoid

FREDERIK: Juoskaa luupäät

KATRI HELENA: Kesäyö metsämökillä

JUICE LESKINEN COITUS INT.: Marilyn

Biisikertomuksia

SWEET: Wig-wam bam

Olin teini-iän kynnyksellä vuonna 1972, kun kuulin Sweetin 'Wig-wam bam'-biisin. Se iski silloin suoraan tajuntaan! Vuosi pari aiemmin olin kuunnellut ja lauleskellut vielä täysin lastenlauluja. Äkkiä radiokanavia kääntelemään ja löytyihän sieltä lauantaiden must: Nuorten sävellahja!! Ah ja voih sitä nuoruuden tuskaa ystävättäreni kanssa, kun välillä kuuntelimme hurmiossa kyyneleet silmissä, välillä suureen ääneen hoilaten. Haaveissa olimme aina jossakin festareilla ja kateellisena kuuntelimme ja katselimme isosiskojen mahdollisuutta päästä livenä kuuntelemaan artisteja ja bändejä, suomalaisia kylläkin. Vannoimme toisillemme, että kunhan saavutamme tuon maagisen, muistaakseni 16 v:n iän, emme toki tyytyisi vain Suomen maaperään. Mehän kiertelisimme myös maailmaa ja seuraisimme idoleitamme eli Sweetiä!! No, nuo kiertelyt kylläkin sitten myöhemmin jäivät tyystin, kiitos vanhempiemme :)

'Wig-wam bamin' myötä lapsuus vaihtui siis teini-iän nuoruuteen ja maailman valloitukseen. Kaikki tuntui olevan aivan kohta käden ulottuvilla. Edelleenkin muistan sen kutittavan ärsyttävän, levottoman kärsimättömyyden ja siltikin niin ihanan tunteen, nyt vain kaihon kyyneleet silmissä, mutta hymy suupielissä.

Päpä

QUEEN: You're my best friend

Vuonna 1977-1978 lähdimme Ruotsiin tyttökaverini kanssa telttailemaan. Minä meinasin ottaa mukaan myös tyynyt ja täkin ja kun Sirpa näki mitä olin pakannut, oli siinä naurussa pitelemistä: kauheet kapsäkit... 'Ei!' sanoi Sirpa. No, mutta lädimme sitten kohti Ruotsia. Siellä tapasimme pari kaveria laivalla ja päädyimme sitten Sundsvalliin ja menimme heille yöksi. Siellä kuulin Queen-yhtyettä ekaa kertaa. Vau! Kuunneltiin Queeniä koko yö. Olen vieläkin Queen-fani. Terveisiä Sirpalle, vaikka eihän me telttailemaan päästykään, mutta Queen tuli tutuksi.

Toivekappale on yhtyeen tuotannosta 'You're my best friend'

Taina Taikina

JOAN JETT AND THE BLACKHEARTS: I love rock & roll

Heippa vaan! Tuossa kun kuuntelin ennakkobuffia tämän lauantain (23.11. 2013) Entisten nuorten sävellahjasta, niin tuli mieleen ohjelman ensimmäinen juontaja Juha Roiha. Velimiehen kanssa muistelimme kuinka soittelimme Puumalan mökiltä ensimmäisiin lähetyksiin ja kuinka ollakaan Roihan Juha vastasi ja saimme toiveemme läpi. Tämä oli joskus kesällä tai keväällä 2010. Tarkka vuosi voi olla hukassa, mutta siitä huolimatta me henkilökohtaisesti toivoimme silloin Joan Jettin 'I love rock'n'roll'-biisiä. Olisihan se nytkin mukava kuulla, se pistää aina kymiläisten rokkikorvan vipattamaan.

Kiitos ja terveisiä Mäyrälle ja muille tutuille - varsinkin niille Ristinkallion kuuntelijoille, jotka muistavat tai tuntevat ne kaksi norsua napajäällä.

Tomppa & Jamppa

ELONKORJUU: Unfeeling

'Tsingudahäidää! sanoi Mäkitalon Seppo ja kurvasi vaaleansinisellä Vespalla pihaan...'

Näin aloitti Juha Roiha ensimmäisen ENS-lähetyksen. Juhan kanssa oltiin tavattu jo paljon ennen vaaleansinisen Vespan hankkimista. Juha neuvoi ensikäynnille tien kotiinsa: 'seuraa vaan niitä tienposkessa olevia heinätupsuja'. Oli nimittäin talviaika ja Juhan kotiin oli ajettu lehmille heiniä. Perille päästyä alkoi Juhan vinttihuoneessa soida Black Sabbath ja Uriah Heep, myöhemmin kaikenlainen progemusiikki. Mieleen on jäänyt erityisesti Elonkorjuu ja 'Harvest time'-LP. Se oli suomalaista, porilaista ja kuulosti rautaiselta. Taidettiin joskus nähdä bändi livenäkin Hrivihovissa. Vuoden 1971 Ruisrockissa bändi oli ainakin, mutta se on taas toinen tarina. Tsingudahäidää tervehdykseen muuten vastattiin: 'Malkutaduidaa!' ja ravistettiin kaveria takin tai paidan kauluksesta.

Mäkitalon Seppo Porista

Biisitoive Elonkorjuu-yhtyeen 'Unfeeling'-kappale 'Harvest time'-levyltä.

DEEP PURPLE: Woman from Tokyo

Deep Purplen 'Woman from Tokyo'-biisin tahdissa ilmakitaramme yms. kuvitteelliset soittimet saivat kyytiä huoneessani Syväraumassa Järvikadulla. Vanhempani istuivat vähän matkan päässä olohuoneessa Telefunken-TV täysillä Lauantaitansseja katsellen ja kuunnellen.

Elämä oli niin kohdallaan ja tyttöjen mystinen maailma ihmetytti meitä.

Jykä

KATRI HELENA: Kesäyö metsämökillä

Minun nuoruuteen kuului kotimainen iskelmä ja olin innokas Kaleidoskooppi- ja Kahdeksan kärjessä-ohjelmien kuuntelija Lista-ohjelma tuli myöhemmin. Muistan kun Kaleidoskooppi keskeytyi Kennedyn murhauutiseen. Mua jotenkin ahdistaa palata nuoruuteen, joka on mennyt. Asuin tuohon aikaan Itä-Suomessa ja siiryin sieltä muuttovirran mukana Helsingiin. Nykyisin asun Hämeenlinnassa. Silloi Hesassa kävin myös Kulttiksella, mutta elämänkumppanin löysin ravintolasta. Siellä oli nätti tyttö tarjoilijana ja se oli menoa. Onnea ei kestänyt kauan sillä tämä elämäni nainen menehtyi vuonna 1979 vain 29-vuotiaana. Haluaisin haastaa Entisten nuorten sävellahjaan kaikki tytöt, jotka olitte töissä Kotisaaren leipomossa vuosina 1969-1973. Te olitte kauniita ja nättejä tyttöjä! Muistan hyvin muun muassa Eevan ja Sirpan. Työskenneltiin samassa vuorossa ja olin koneenhoitajana. Vuoropomona oli silloin Turusen Unto.

Muistoja riittäs vaikka kuinka paljon.

Olin Katri-Helenan ihailija ja Kaleidoskoopista kuulin, että kun hän meni naimisiin ylioppilas Matti Turusen kanssa. Haluaisinkin kuulla Katrin esittämän 'Kesäyö metsämökillä'-kappaleen.

Veikko

HECTOR: Ei mittään (työttömän arkiviisu)

Näinä päivinä, kun työttömyys kasvaa hurjaa vauhtia, johtajat vaihtuvat ja duunarit potkitaan pellolle toiminnan järkeistämisen nimissä, niin on aika palata vuoteen 1978 ja Hectorin iloiseen lauluun 'Ei mittään'. Se oli silloin lohduttavaa kuultavaa, joten kai se lohduttaa edelleen. Haastan kaikki, syystä tai toisesta, työpaikkansa menettäneet ja/tai menettävät nukahtamislääkkeen hinnalla Enskaan. Tsemppiä!

Retu

FREDERIK: Juoskaa luupäät

Tähän biisiin liittyy muistoja, kun oli se jenkkiauto silloin 80-luvulla. Oli Rättikatto-Cadillac vuosimallia 1968, oli Pontiac 66 Custom ynnä muita ns. ainoita oikeita kunnon autoja!

Näillä cruisailtiin ja se rengaskin paloi silloin tällöin. Suomipoppi soi C-kasetti soittimista sekä rock'n'roll ja suomi-iskelmät. Reetukin tietysti kuului asiaan! Se oli sitä surutonta nuoruusaikaa ja... miksei vieläkin!?:)

Jukka

MODERN TALKING: You're my heart, you're my soul

Lähetän terveisiä Kankaanpäähän Tarja Koivistolle, Poriin Eija Jantuselle sekä Riitta Avikaiselle Mänttään. Olimme hyviä ystäviä ja kaikki asustimme Kankaanpäässä. Aikakausi oli muistaakseni 80-luvun alkua. Kävimme liftillä Lavian Huuhkajavuorella nuorten kemuissa sekä Jämijärven Vauhdin lavalla sunnuntaitansseissa. Huom!! Muistattekos flikat näitä retkiä vielä??

Toivekappaleeni on Modern Talking-yhtyeen 'You're my heart you're my soul'

Tarja

BLACK SABBATH: Paranoid

Haudi!

'Soittakaa Paranoid'-teema on ollut paljon viime aikoina esillä. 'Soittakaa Paranoid' oli toiveenamme jo yli 40 vuotta sitten Alavuden Aulavalla ja Alavuden Nuorisoseuralla, kun siellä esiintyi Apostolit-yhtye, joka esitti tuon Paranoidin upeasti. Apostolit esiintyivät Alavudella melko usein ja aina saimme nauttia hyvistä esityksistä.

Alavuden Aulavalla oli Pop-Festivaalit 9-10. heinäkuuta vuonna 1971 perjantaina klo 19-03 ja lauantaina klo 20-02. Esiintyjinä olivat Alvari Tuohitorvi, Yellow, Matthews, Apostolit, Wigwam, Defiers, Ironia, Waterlon, Kalle Kiwes Blues Band, Erkki Liikanen + 7-miehinen orkesteri sekä Jyrki Hämäläinen. Popfestivaaleilla oli myös kisailuja.

Levytoiveena on 'Paranoid' alkuperäisenä. Tervehdys kaikille Aulavalla festareita tuolloin viettäneille.

Halli

JIMI HENDRIX EXPERIENCE: Hey Joe

Biisitoiveeni on Jimi Hendrixin 'Hey Joe'. Tästä lähti musiikki kulkemaan niihin aikoihin, kun olin termospullon kokoinen kaveri. Terkkuja Nastolaan kaikille tutuille.

Terveisin 'Bonzo 66' eli tuttavallisemmin Veksi Joutsasta

JUICE LESKINEN ja silloinen Coitus Int.-yhtyeensä julkaisi ensimmäisen LP-levyn marraskuussa 1973 eli 40 vuotta sitten. Tuosta ajankohdasta eteenpäin kirjautui suomalaisen rockin historiaan pitkä luku. Mutta se Juice Leskisen merkityksellisin biisi ja millä perusteella?

'Sika'... siitä saa hyvän joulumielen. (Edu)

---

En nyt tiedä merkityksellisyydestä mutta kakarana tykkäsin Napoleonin moposta,Einarin polkupyörästä ja Tarzanin kalsareista...sama melodia mutta riimitykset taitavasti tehty.Eikä niin vakavamielisiä... (Aila)

-----

Yölento tai Juuret ovat parhaita. Varsinkin juuret- on kovin pohdiskeleva ja elämänasennetta tutkaileva. Taisipa itsekin toteuttaa sitten vikaviivoilla ajatuksiaan. (Ari)

---

Sika. Vaikka se musiikillisena teoksena ei "ehkä" ole sieltä monimuotoisimmasta päästä, mutta parempaa joulunajan ja -tunnelman biisiä saa hakea. (Jarkko)

---

Syksyn sävel - siinä on totuus elämästä ja hieno sävel. (Seija)

----

Juicen merkityksellisin biisi on: OLIPA KERRAN! Mutta kuitenkin se Syksyn Sävel lienee kansan suosikki, Leskinen tuli Englannista Mikko Alatalon luoja soitti tämän kauniin kappaleen ensimmäisen kerran Suomessa hänelle.

---

Itse tykkään Musta aurinko nousee-biisistä, koska se on mitä mainioin rakkaudesta kertova teksti ja melodia on sen mukainen. En missään nimessä jätä mainitsematta toista suosikkiani Syksyn sävel-biisiä, jossa on melankolisuudesta huolimatta elämänviisautta jaettavaksi. (Jaakko)

---

Pyhä toimitus.Kappale joka paranee joka kuuntelulla.Sanat uppoaa ja kyyneleet polttaa silmäkulmissa. (Mervi-Marika)

---

Juice on niitä artisteja jotka olen imenyt itseeni jo äidinmaidosta. Vanhempieni levyhyllystä siis tutuksi tullut. Vaikea valita yhtä merkityksellisintä, mutta Ajan Henki albumilta löytyvä Syys on ainakin sellainen biisi, joka saa edelleen ihon kananlihalle ja palan kurkkuun joka kerta kun sen kuuntelee. Se onkin varhaisin musiikillinen muistoni, joka todella mullisti pienen maailmani. (Jyrki)

---

Vaikea on sanoa, mikä on merkityksellisin. Niitä merkityksellisiä on niin monta hänen tekemistään biiseistä. Paperitähdet, Hieno nainen, Luonas kai olla saan jne. Hieno nainen kenties näistä merkityksellisin. (Mervi)

---

Juicen kappaleista Marilyn ja Jyrki-Boy joka oli tehty pientä piikettelyä varten Jyrki Hämäläiselle, koska hän ei noteerannut Juicen musiikkia eikä paljon Suosikissa kirjoittanut Juicesta. (Timo)

---

Kyllä se on pakko olla Marilyn. Se kun tuo vieläkin mieleen ammattikoulun v.-74.Ihanaa aikaa (Tuula)

---

Marilyn! Oliin Marken ja Raijan kanssa kolmestaan Mallorcalla vuonna 1973(??) ja naapurihotellin uima-altaalla oli nuori mies/poika äitinsä ja kitaransa kanssa. Nuori mies soitti ja lauloi Marilynia ja se oli eka kerta, kun tutustuin Juicen Marilyniin. Terkut pojalle ja äidille, jos sattuvat kuulemaan! (Heli)

-----

' Marilyn'. Muistan sen tehneen suuren vaikutuksen 13-vuotiaaseen vuonna 1973: stemmalaulu, iloinen rullaava jive, melodiassa muunnelmiakin. Ennen muuta sanat oli suurin yllätys: hauska ja täynnä uusia mielenkiintoisia sanoja (roston, loveen lankeaminen, onanoida, brylcrème - eli sanakirja auki!), raikkaita riimejä ja kielikuvia sekä monitasoinen henkilökuvakin vielä (biisin minällä oli prätkä - joita ihailin - käytti hiusrasvaa - "yök se on siis joku 50-luvun ällörasvis, no enivei,taitaa olla muistelu"s - ja se rakasti kuumeisesti jtn elokuvatähteä, josta oli hankkinut runsaasti tietoa: tulkitsin "Kirjailija Artun" tarkoittavan, että minä luki hyvää kirjallisutta, mitä tein jo itsekin, vaikkei sitä kyllä suoraan sanota). Yhteen biisiin Juice oli saanut puuterihuiskun, jumpperin, tuulen ja tuiskun ja kymmenen muuta asiaa! Ihan herkkupala oli kieli poskessa -loppuhuipentuma "zuubiduu":että eipä ota tyypit itseään tosikkomaisesti (mistä asiasta olen pitänyt ihmisissä aina). (Taina)

Jatka tästä

Uutiset Näistä keskustellaan Videot Audiot Videot ja audiot
Muualla Yle.fi:ssä