Olet tässä

Entisten nuorten sävellahja 25.5. 2013

julkaistu 25.5.2013 klo 17:09, päivitetty 25.5.2013 klo 17:57
Jarno Saarinen

Moottoripyöräilyn vuonna 1973 kilparadalla menehtynyt maailmanmestari Jarno Saarinen

Kuva: YLE / Elävä arkisto

Soitetut levyt

CREAM: I feel free

GRAHAM BONNET: Night games

IRWIN GOODMAN: Vain elämää

MAAN HILJAISET: Euroviisut

ABBA: Dancing queen

JUICE LESKINEN & COITUS INT.: Zeppeliini

THE BEATLES: Rock and roll music

RINGO STARR: You're sixteen, you're beautiful and you're mine

HURRIGANES: Say mama

FOREIGNER: That was yesterday

LEMON PIPERS: Green tambourine

NUMMISUUTARIT: Kirkkonummen radalla

SAMMY BABITZIN: Daa-da daa-da

JENNIFER RUSH: The power of love

MOTT THE HOOPLE: All the young dudes

Biisikertomuksia

FOREIGNER: That was yesterday

Hei!

Harmittavan vähälle huomiolle on tässä nykyaikaisessa median tulvassa jäänyt sellainen ainakin minulle merkittävä musiikkiuutinen, että rockin biisintekijöiden kunniagalleriaan (SONGWRITERS HALL OF FAME) on tänä vuonna kutsuttu Lou Gramm ja Mick Jones Foreigner-yhtyeestä. Tämän uutisen ja Lou Grammilta ilmestyneen Juke Box Hero-nimisen kirjan kunniaksi olisi hienoa kuulla radiosta Foreignerin 'That was yesterday'-biisi'. Kiitos!

Terveisin Timis, Foreigner-fani jo 80-luvun alusta saakka

IRWIN GOODMAN: Vain elämää

Hei! Oli vuosi 1975 ja toukokuun 24 päivä. Eli tuosta päivämäärästä on kulunut 38 vuotta. Lähdimme tuolloin kaverini "Kössin" kanssa Irwinin keikalle Oulun Kuusisaareen, koska Irwin oli meidän "idoli" "reteen" elämänasenteensa vuoksi.

Keikka meni todella hyvin. Irwin esiintyi yhtyeensä "Ryhmä Rämän" kanssa ja tunnelma oli täydellinen. Jopa niin täydellinen, että kun hain tanssimaan erästä kaunista "tyttölasta", niin tietämättäni juuri hänestä tuli elämänkumpanini, jonka kanssa vietämme tänään merkkipäiväämme täällä lomamatkalla Espanjan Torremolinoksessa. Täällä Aurinkorannikolla myös Irwin Goodman vieraili tietämyksemme mukaan useammin kuin kerran. Toki Irwin levytti myös muutamia Espanja-aiheisia levytyksiä kute "Si si si" ja " Las Palmas", mutta levytoivomuksemme on kuitenkin Irwinin ei Espanja-aiheinen 'Vain elämää'-kappale, jossa on sanomaa meille kaikille, ettei annettaisi sen "pipon kiristää" liian paljon...

Terveisin Pekka ja Marita Hauru, Oulu (Torremolinos)

------------------

Hei.

Toivon Irwinin 'Vain elämää'-biisiä vuodelta 1973. Tunsin Irwinin eli Hammarbergin Antin henkilökohtaisesti ja muistan kun Ryysyrantaa huutokaupattiin. Antti istui katolla ja huusi: Moi Mikko! Näin me Hämeenlinnan poijaat haastamme kaikki Irwin-diggarit mukaan Entisten nuorten sävikseen!

Mikko

JUICE LESKINEN & COITUS INT.: Zeppeliini

Olikohan vuosi 1973 tai 1974, kun Juice tuli Perniön Kisakalliolle. Pääsin lavalle, vaikka en ollut vielä ollut rippikoulussa, koska serkkuni Eetu Tuominen, soitti Cointus Intissä. Keikka oli onnistunut ja Juice herätti kovasti hämmennystä silloin.

Keikan jälkeen pääsin käymään keikkabussissa ja vauh! se oli hienoa. Juuso-kitaristi oli suurin idolini. Lopulta Juice kysyi, voinko ohjata heidät Saloon johonkin kapakkaan. No, lähdin oppaaksi.. lopputulos oli se, että vahingossa ohjasin heitä yksisuuntaista katua eteenpäin ja hieman Juice minua "moitti"...

Lopulta he kuppilaan pääsivät, mutta minä en, koska olin alaikäinen. Hyvät muistot on Juicesta ja Cointus Intistä. Juice oli ja on kaikkien aikojen sananikkari !!!

Juice-toiveeni on biisi 'Zeppeliini' Juicen ekalta LP:ltä Coitus Intin kanssa.

Roggis

ABBA: Dancing queen

Kävin keskiviikkona 22. päivä kuluvaa toukokuuta (2013) Abba-museossa Tukholmassa ja haluaisin kertoa muille Abba-faneille, joita luultavasti ENS:in kuuntelioissa varmasti aika monta löytyy, millaista siellä on ja miten kannattaa toimia, jos sinne vaikka kesällä tutustumismatkaa suunnittelee. Esimerkiksi ainoastaan luottokortti tai netistä tilattu tiketti toimii, käteistä ei tunneta lainkaan.

Jos jotain biisiä voi toivoa, niin 'Dancing queen'; sama kappale, jonka voi esittää hologramina itse museossa

Juha-Antti Reso

SAMMY BABITZIN: Daa-da daa-da

Sammy Babizinin kuolemastakin on siis jo 40 vuotta! Siihen aikaan, kun Sammy aloitteli laulajanuraansa olimme talonmies-siivoojina paikassa, jossa järjestettiin tansseja. Oli siis "työn puolesta" ilo seurata Sammyn siirtymistä soittopuolelta solistiksi, en muista, oliko Leo Lindblomin yhtye vai mikä, mutta "pojalla on niin kova halu laulaa, että annetaan pojan laulaa" oli yhtyeen pomon sanat, kun päästi eka kerran "pojan" laulamaan... Talossa oli urheilusali, jossa myös Sammy ja minun vanhimmat poikani pelasivat ennen tanssien alkua koripalloa ja tutustuivat toisiinsa niin että meillä oli kova odotus, kun Sammy oli taas tulossa laulamaan. Ja järkytyshän oli myös suuri, kun tuli tieto Sammyn menehtymisestä.

Anu Vantaalta

RINGO STARR: You're sixteen, you're beautiful and you're mine

Kuulin muutama päivä sitten osan Ringo Starrin esittämästä laulusta 'You're sixteen, you're beautiful and you're mine'. En ollut kuullut sitä yli 30 vuoteen. Ihokarvat nousivat pystyyn! Siksi tämä on toivelevyni.

Tarja

HURRIGANES: Say mama

Biisi tuo mieleeni Kuparitalon jengin ja kuumat kesät.

Terv. Tero - viidakkojengiläinen vuosimallia -69

JENNIFER RUSH: The power of love

Kuulin tämän biisin ensimmäistä kertaa jonain yönä pienestä, pienestä matkaradiosta ja Radio Luxemburgista! Sieltä aina kuuli uusimmat kappaleet paljon ennen kuin ne rantautuivat Suomeen.

Taina

Ratamoottoripyöräilijälegenda JARNO SAARINEN sai surmansa kilpailuonnettomuudessa 20. toukokuuta vuonna 1973 Monzan radalla. JARNO SAARINEN oli laijinsa maailmanmestari ja aikansa nuorisoidoli. Missä olit ja mitä ajattelit, kun kuulit hänen saaneen surmansa 40 vuotta sitten?

Näin Jarno Saarisen ajamassa Imatralla -72, se meteli ja pauhu tekivät kyllä lähtemättömän vaikutuksen yhdeksän vuotiaaseen pikkupoikaan. Paronin kuolemasta kuulin kotona radion uutisista kun istuttiin ruokapöydässä. Äitini sanoi: Herranjumala! Ssamoissa ajoissa tai ehkä seuraavana vuonna sain Tepi Länsivuoren nimikirjoituksen. (Lassi Kytömäki)

---

Oli vietetty päivä Ruissalossa vanhempien ja veljen kanssa. Aivan elävästi muistan vielä kun istuin TV::n äärellä ja uutisissa kerrottiin Saarisen poismenosta. Olin 12 v. (Taina Lahdenranta)

---

Ikää oli 11 vuotta ja muistaakseni kuulin ensimmäiseksi kotikeittiön radiosta (isä-vainaa piti aina radiota päällä). Olihan se järkyttävä uutinen "pienelle miehelle", joka rakasti moottoripyöriä yli kaiken. Ja rakastaa edelleen... (Timo Pitkänen)

Muistan tapauksen hyvin, asia oli Ylen uutisissa, ensin kerrottiin Saarisen loukkaantuneen vakavasti ja heti perään hänen kuolleen; tapaus tyrmistytti totaalisesti; Jarno oli globaali henkilö ennenkuin kukaan oli kuullut sitä sanaa; ikilegenda! (Markku Piispanen)

---

Jarno Saarisen kuolinpäivänä olin synnyttämäsä esikoistamme Kuusankosken aluesairaalassa ja silloin tuli uutiset klo 22.00 ja poika oli tunnin vanha silloin uutisen kuullessamme. (Pirjo)

---

Olimme mökillä, niin kuin siihen aikaan taidettiin aina olla. Olimme mökillä myös sinä viikonloppuna, kun Sammy Babitzin kuoli. Nämä molemmat uutiset kuulin radiosta. Myöhemmin - koulun kevätjuhlassa - nämä molemmat nuorten julkkisten kuolemat olivat esillä. Varmaan ensimmäisen kerran elämän katoavaisuus ja myös nuorten ihmisten kuolema tuli kunnolla tietoisuuteen. Olin 11-vuotias. (Tiina-Liisa Hokkanen-Oja)

---

Muisto hänestä: Olin juuri täyttänyt 19 vuotta ja odotin esikoistani, joka oli sitten poika. Hän sai kasteessa nimekseen JARNO (Eila Heinävedeltä)

---

Olin nykyisen ensimmäisen vaimon kanssa lähdössä täällä Savossa kesätöihin aamulla kello kuuden jälkeen. Naapurimme oli kuljettajajana ja hän sanoi, että Saarinen on kuollut. No, ajattelin, että Aarne Saarinen on kuollut, enkä silloin reagoinut. Saattaa olla, että olen hävittänyt sen kuvan, jossa Agostini Imatralla ajaa kurviin, jossa on viitta: "KAATOPAIKKA". Sinne mentiin BSA 350 cm -pyörällä. (Teukka)

---

Olimme kyseisenä iltana Taivalkoskella iltaa viettämässä kaverini Ttimppa H:n kanssa. Ilta ei ollut mennyt muuteenkaan putkeen ja Jarnon kuolema oli järkytys. (Kosti Kuusamosta)

---

Olin Rovaniemellä veljeni kanssa, joka ihaili Jarno Saarista ja hän väitti, että Jarno on niin taitava, että hänellä ole vaaraa joutua onnettomuuteen. Sanoin hänelle, että ei riitä, että itse on taitava, sillä radalla on muitakin, jotka voivat aiheuttaa onnettomuuden. Tämä väittely oli hiukan ennen tätä kohtalokasta päivää. (Kari)

---

Jarno Saarinen oli meille 70-luvun nassikoille silloin kova juttu. Asfaltilla tehtiin kaarteita ja tanko oli laitettu väärinpäin. (Jarmo)

Olin seuraavana päivänä Pihtiputaalla matkahuollon baarissa ystäväni Erkin kanssa. Todettiin, että ei uskota. Erkki itse kuoli saman vuoden lokakuussa moottoripyöräonnettomuudessa Mäntyharjulla. (Olli)

---

Olin Haminassa Ruk:ssa kurssilla 142, kun RUK:n kentällä tuli kaksi varusmiestä vastaan ja kertoivat. Samoin Sammyn kuolema kuultiin siellä Haminassa. Oltiin lomalla Helsingin seudulla, kun Sammy haudatttiin ja ruuhka oli suuri Marian sairaalan lähistöllä. Molemmat tiedot oli shokeeraavia. (Timo Tarkiainen)

---

En muista uutista Jarnon kuolemasta mutta olin Turun uuden hautausmaan aidan päällä (tietämättäni tulevan ja nykyisen vaimoni kanssa) katsomassa hautajaisia. Jarno haudattiin 10 metrin päähän kiviaidasta Turun Vasaramäessä. (Heikki Soramäki)

---

En muista missä olin, kun Paroni kuoli, mutta sen muistan, että uutinen järkytti nuorta moottoriurheilufania syvästi. Myönnän että olin enemmän Agostinin ihailija sain jopa kerran Keimolan varikolla pitää Agostinin pyörän sarvista kiinni. Toimin silloin vuosikausia varikkoportilla tsupparina, joten pääsin kaikissa kisoissa vapaasti liikkumaan varikolla. (Jukka Kulonen)

---

Olimme virtolaisella porukalla ajelemassa pitkin ympäristökuntia tuona Jarno Saarisen kohtalon päivänä. Imatranajoissakin käyneinä seurasimme aktiivisesti Saarisen menestymisiä. Tarjonta moottoriurheilusta mediassa oli tuolloin melko olematonta. Ennen iltayhdeksää tullut television urheiluruutu oli mahdollisesti ainoa. Sitä katsomaan oli reissulta hoppu. Rapussa tuli velipoikani vastaan kertoen pysäyttävän uutisen. Urheiluruutumme oli samalla hiljainen hetki. (Kinnu Nekalasta)

Jatka tästä

Uutiset Näistä keskustellaan Videot Audiot Videot ja audiot
Muualla Yle.fi:ssä