Olet tässä

Entisten nuorten sävellahja 27.4. 2013

julkaistu 27.4.2013 klo 17:11, päivitetty 28.4.2013 klo 16:26
Rollarit vuonna 2002

Kuvassa The Rolling Stones

Kuva: AP Graphics Bank

Soitetut levyt

HURRIGANES: Get on

CHRISTIE: San Bernadino

THE MONKEES: Daydream believer

MIKKO ALATALO: Hasardi

CREAM: White room

MOUTH AND MCNEAL: Hello-A

THE BEATLES: Yesterday

NAZARETH: Whatever you want babe

CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL: Green river

THE ROLLING STONES: As tears go by

CARLOS PUEBLA: Hasta siempre

SWEET: Wig-wam bam

TAPANI KANSA: Veikko Nieminen

SAMMY BABITZIN: Daa-da daa-da

IRWIN GOODMAN: St. Pauli ja Reeperbahn

Biisikertomuksia

THE MONKEES: Daydream believer

Olimme koulukaverini Tertun kanssa Monkees-faneja joskus 60-luvun puolivälin jälkeen, koska olimme aivan ihastuneita telkkarissa viikoittain esitettyyn ohjelmaan, jossa pojat esiintyivät. Varsinkin pipopäinen Mike oli molempien suosikki. Telkkari oli tuolloin mustavalkoinen. Päätimme kirjoittaa bändille ja saimme osoitteenkin jostakin, varmaankin Suosikki-lehdestä. Kirjoittamisen esteenä oli ainoastaan se, että olimme opiskelleet vasta yhden vuoden englantia oppikoulussa, joten ymmärsimme, että emme saa kirjettä aikaiseksi. Keksimme hyvän idean: kirjoitimme kirjeen suomenkielellä ja veimme sen englannin opelle käännettäväksi. Ope otti kirjeen naama peruslukemilla ja tekstasi viestimme englanniksi, jonka sitten toinen meistä jäljensi kauniilla käsialalla vaaleanpunaiselle paperille. Laitoimme kirjeeseen nimemme ja osoitteemme ja odotimme tietenkin vastakirjetta... jota ei koskaan tullut. Huoneemme olimme "tapetoineet" Monkees-yhtyeen kuvilla, jotka oli kiinnitetty tapetin päälle teipillä, josta jäi todella rumat jäljet, kun kuvat poisti seinältä. Muistan kuinka äitini kuunteli uudella levysoittimellamme, jos joskus sai vuoron kuunnella, omaa levyään; Esko Rahkosen tangoa 'Kylmää sotaa ja rakkautta'. Äiti taisi olla 34-vuotias. Ajattelin silloin 12- 13-vuotiaana, että minusta ei ikinä tule sellaista, joka kuuntelee tangoja. Toisin on kyllä käynyt. Tykkään nykyään monelaisesta musiikista, niin uudesta kuin vanhastakin.

Pirkko

THE ROLLING STONES: As tears go by

60-luvulla käytiin kovaa 'taistelua' Rollareitten ja Beetlejen kannattajien välillä. Kumpi bändeistä on se oikea ja paras... Olin itse viisitoistavuotias ja kiihkeä Rollari-fani. Faniuteen kuului vahva oman joukkueen kannattaminen ja toisen mollaaminen. Olin silloin mukana paikallisessa harrastajateatterissa ja harrastajatoverini Viuno eli Veli-Uino taas kannusti rajusti Beetlejä. Kun meidän keskinäinen kinastelumme ei johtanut kummankaan osapuolen voittoon, niin päätettiin järjestää puolueeton ja objektiivinen arviointi. Arvioitsijaksi valikoitui meitä muutaman vuoden vanhempi teatterilainen, Pate, jota ihailimme kovasti ja joka ei vähäänkään piitannut nuorisomusiikista. Tämän katsoimme edustavan puolueetonta ja objektiivista näkemystä. Niinpä kokonnuimme levyinemme Paten boxiin, minä, Veli-Uino ja tuomari-Pate. Päätettiin, että molemmilta yhtyeiltä soitetaan viisi biisiä, vuoronperään. Tuomari-Pate kuuntelee biisit ja kuuntelun päätteeksi lausuu puolueettoman ja objektiivisen tuomionsa kuulemastaan.

Arvatkaa vaan, kuka voitti !!!!!!! ROLLARIT tietty! Paten mukaan Rollareiden musiikki oli yllätyksellisempää, rosoisempaa ja koskettavampaa - tai näin minä sen ainakin muistan. Niin - ja vuosi oli 1968. Missähän mahtaa Veli-Uino olla ?

Terv. Taija, joka toivoo Rollareitten biisiä 'As tears go by'

THE BEATLES: Yesterday

Haastan vuoden 1955 Helsingin tyttökoulun "kanalankyyhkyt" ynnä muut tipuset Entisten nuorten sävellahjaan karkkipussin hinnalla.

Toivekappaletta kuunnellessanne voitte muistella vaikka Braahiksen rusettiluisteluja, joista emme rusettia saaneetkaan. Musiikin tahdissa luistelu oli nastaa. Toivebiisinä soikoon The Beatlesien 'Yesterday'

Marja-Leena

CREAM: White room

Aluksi kysymys: kuka on maailman huonoin suunnistaja? - No tietysti Mooses. Johdatti kansaa 40 vuotta ja asettui lopulta lähi-itään alueelle, missä ei ole pisaraakaan öljyä!!!!!

Ja tietty pitäisi kuulla nyt Creamin 'White room'. Tuli ite penskana coveroitua kyseistä biisiä. Vissiin aika huonolla menestyksellä, koska minusta kuoriutui pesunkestävä humppa(tanssi)muusikko kolmeksikymmeneksi vuodeksi. Muuten menee hyvin.

Tappola

IRWIN GOODMAN: St. Pauli ja Reeperbahn

Pääsimme ylioppilaaksi Turun Iltaoppikoulusta 1973 eli 40 vuotta sitten.

Meitä oli eri-ikäisiä nuoria, jotka työn ohella suoritimme ylioppilastutkinnon.

Vuosia on vierähtänyt ja nyt on muutamalla aktiivilla herännyt ajatus kokoontumisesta lähellä lakitustaloa. Tapaaminen on myöhäisen lounaan merkeissä Hus Lindman-nimisessä kuppilassa perjantaina 31.5. 2013 klo 14.00. Hus Lindman sijaitsee Aurajoen rannalla Tuomiokirkon vieressä osoitteessa Piispankatu 15.

Mariitta Vaara@gmail.com on kokoonkutsujana, joten jos kuulet viestin niin ilmoittaudu ihmeessä mukaan.

Penkkareilla oli teemana Sant Paul ja hänen pyhimyksensä, joten toivekappale on Irwinin St. Paul ja Reeberbahn.

Henry Engblom

HURRIGANES: Get on

Isäni täytti eilen 26. huhtikuuta 2013 60 vuotta. Hurriganes on hänen nuoruuden ja nykyinen lempibändinsä ja 'Get on' hänen lempibiisinsä.

Kuulemani mukaan isäni on nähnyt Hurriganesin Rönnillä; vuotta en tosi muista. Mutta jos isäni tätä kuuntelee, niin hän muistaa varmasti vuoden ja nuoruuden, joka nykyään näkyy vuosimallin -76 Corvette-harrastuksessaan.

Terveisin Riku - vanhentuva nuori, tuleva entinen...

------------------------

Kiltasakki Lapualta matkalla kohti Tamperetta - nääs - ja sinne teatteriin katsomaan ja kuulemaan Remu & Hurriganes-musikaalia. Ohjelman tullessa ulos sakki on linja-autossa jossain välillä Lapua - Tampere. Lähtöpaikkana on Lapuan Nuorisoseura. Biisitoiveena Get On - baby ketoon..... :)

Kiltasakin puuhamies Hannu Kotala

NAZARETH: Whatever you want babe

Se oli jotain vuotta -79. Oli saunailta Hyrylässä. Oli kavereita ja oli hyviä gimmoja... Meininki oli sataprosenttisesti rokkia! Olisiko mahdollista saada soittoon Nazarethin 'Whatever you want babe'-kipale??? Siinä on VAHVAAAAA LAULUA & VAHVAAAAAA SOITTOA unohtamatta kuitenkaan herkkyyttä. ROCK ROCK ROCK!

Epeli

MOUTH AND MCNEAL: Hello-A

Olimme armeijassa vuosina 1972-1973 Joensuun Ylämyllyn varuskunnassa. Iltaisin minä Tapio ja kaverini Henry istuimme sotkussa ja soitimme levyautomaatista Mouth and McNealin biisiä 'Hello-A', mikä olisi nytkin paikallaan. Toivomme sulle hyvää 60-vuotissyntymäpäivää 29.04. 2013 johdosta. Muistellaanpa kaikkia niitä unohtumattomia yhteisiä hetkiä, joita vietimme ruokalan taukohuoneessa yhdessä. Kaikkea ei voi edes ääneen puhua. Ja varaudu meidän yllätysvierailuun ensi kuussa. Sylin täydeltä haleja sulle, Henry, toivottavat Tapio Ovaskainen Karttulasta ja Markku Hiltunen Sulkavalta. Uskon, että muutkin meidän tuvan silloiset kaverit yhtyy onnitteluihin.

TAPANI KANSA: Veikko Nieminen

Moro Sanna (Kojo)! Muutama viikon sitten, kun avasin Enskan aikaan radion, niin mainitsit Tapani Kansan.

Siitä pääsin muistoihin eli vuoteen 1976, jolloin tapasin lasteni isän. Hän oli kova Tapsa Kansa-fani ja yritin itsekin Tapanin levyjä ostamalla oppia tykkäämään Tapani Kansan musiikista. No, ei musta fania tullut. Suzi Quatro, Slade ja Sweet olivat se minun juttuni. Yksi levy Tapsalta tuolta jostain vuosien takaa on kuitenkin jäänyt mieleeni: kappale 'Veikko Nieminen'. Sen myötä laittaisin terveisiä Karille

Auli

SAMMY BABITZINin traagisesta kuolemasta tulee 29. päivä kuluvaa huhtikuuta 2013 kuluneeksi 40 vuotta. SAMMYn kuolemaan johtanut liikenneonnettomuus tapahtui Äänekosken Hietamalla matkalla keikalle Saarijärvelle. Näitkö koskaan SAMMYn esiintyvän livenä lavalla? Jos niin missä ja milloin?

Ravintola Vanha Wälskärissä Kajaanissa oli päivällä nuorisolle tapahtuma päivällä jossa Sammy esiintyi. Nimmarit saatiin käsivarteen. Vaikka oltiiinkin aika pikkupirpanoita, niin Sammy ei yhtään vähätellyt lapsilaumaa ympärillään. (Virpi Happo)

---

Olin itse tuolloin vasta vajaa kuusivuotias, joten Sammyn keikoille ei ollut asiaa. Tykkäsin kuitenkin kovasti Sammysta, ja olinkin äänestänyt Sammya edellissyksyn Syksyn Sävelessä. Muistan kuitenkin hyvin selvästi, missä olin, kun kuulin Sammyn kuolemasta: olimme perhetutuilla kyläilemässä päivällä vietettyjen sukulaisen 50-vuotisjuhlien jälkeen, kun kuulin uutisista tuosta traagisesta tapahtumasta. Lähes kuusivuotias sieluni järkyttyi uutisesta niin, että piti istahtaa itkemään tuttujen pojan kärpässienijakkaralle. (Paula Tynkkynen)

---

Hyvinkään Kansantalolla oli Sammy orkesterinsa kanssa esiintymässä ja esiintymistauolla hän tuli hakemaan minua tanssimaan. Olin todella otettu. Tämä tapahtui joskus kuuskytluvun lopulla. (Riitta Lemström)

---

Kysymykseen "oletko nähnyt Sammy Babitsin esiintyvän livenä", vastaan kyllä.

Olin v 1963-65 Linnanmäellä Rondo-tanssipaikassa baarissa myyjänä. Siellä esintyi Erik Lindströmin orkesteri ja solisteina olivat Sammy Babitsin sekä Seija Simola. (Marja Siikavirta)

---

30. 4.1973 heräsin aamulla klo 8, kun isäni tuli sanomaan, että Sammy Babitzin oli ajanut Hietamalla kolarin ja kuollut. Asuimme 10 km:n päässä Hietamalta ja tuolloin sunnuntai-aamuna Sammyn Alfa-Romeo hinattiin Äänekosken poliisilaitokselle. Kävin sitä katsomassa, kun olin juuri tuolloin mopoikään ehtinyt.

Jussi

---

Olin Sammyn kuoliniltana Isojoen kuplahallilla odottamassa Sammya sinne keikalle. Hänellä olisi ilmeisesti siis ollut kaksi keikkaa sinä iltana. Ensimmäinen keikka tuolla Saarijärvellä, toinen Isojoella.Odotimme ja odotimme ja lopulta tanssien järjestäjä tuli ilmoittamaan surullisen viestin meille faneille. Sammy on kuollut liikenneonnettomuudessa matkalla keikkapaikalle :( Muistan vieläkin sen järkyttyneen hiljaisuuden, joka saliin laskeutui. Sitten vietettiin hiljainen hetki Sammyn muistolle ja kyllä se koko loppuiltakin meni hyvin vaisuissa ja surullisissa merkeissä. Olin itse tuolloin 16-vuotias.

Jatka tästä

Uutiset Näistä keskustellaan Videot Audiot Videot ja audiot
Muualla Yle.fi:ssä