Olet tässä

Entisten nuorten sävellahja 4.5. 2013

julkaistu 4.5.2013 klo 17:06, päivitetty 4.5.2013 klo 17:21
Juontaja Mikko Alatalo TV2:n Iltatähti-ohjelmassa

Juontaja Mikko Alatalo TV2:n Iltatähti-ohjelmassa

Kuva: YLE / Antero Tenhunen

Soitetut levyt

STEAM: Na na hey hey kiss him goodbye

RONALD DYSON: Aquarius

DR. FEELGOOD: She does it right

MIKKO ALATALO: Rokkilaulaja

AKI & TURO: Mahtisonni

THE ROLLING STONES: It's all over now

EDDY: Luota Aleksiin

RAMONES: Glad to see you

SLEEPY SLEEPERS & MARION: Tipi-tii

JUICE LESKINEN GRAND SLAM: Pyhä toimitus

MICHAEL ZAGER & THE MOON BAND feat. PEABO BRYSON: Do it with feeling

T.REX: Get it on

HURRIGANES: Crazy days

YÖ: Likaiset legendat

THEM: Baby please don't go

Biisikertomuksia

RONALD DYSON: Aquarius

Nykyään ovat teinit Justin Bieberin kimpussa. Osattiin sitä ennenkin; Lappajärvellä oltiin rippikoulussa 60-luvun lopulla, kun Kauhavalla esitettiin 'Hair'-rockmusikaali. Rippikoulusta piti lomaa saada, että sinne päästiin. Lestadiolaispappi sen loman myönsi; ehkä hän ei tiennyt mistä oli kysymys. Myös Bay City Rollersille Tulivuorirokissa kiljuttiin. Biisitoiveena Hairista tuttu 'Aquarius'.

Annamari

THE ROLLING STONES: It's all over now

Hei.

Enskan kuulijoiden nuoruuden kokemukset ovat kuultujen tarinoiden mukaan menneet kohtuullisen samaa rataa. Asuipa sitten missä päin tahansa Suomea näyttää tuo seurustelu-, ravintola- työelämä,- perheen perustaminen yms. olleen melko yhdenmukaista. Toki kaikki näyttää nyt jälkeenpäin hyvin onnelliselta ja valoisalta. Kaukana vielä suuren maailman paheet! Hyvä näin.

Itselläni jäi monet festarit käymättä ja suuret starat näkemättä, sillä seurasin huvielämää toisesta suunnasta eli "stagelta" päin. Meillä oli tanssibändi ja parhaassa vaiheessa paljon omia keikkoja, joten Roskildet ja Ruisrokit jäivät väliin.

Tämä bänditouhu alkoi 70-luvun alun tyyliin vaatimattomasti: ei ollut kalustoa, ei opetusta, ei nuotteja. Mutta olipa kova into, jonka siivittämänä rakenneltiin ensimmäiset rummut ja kovaääniset itse. Ja kuunneltiin tietysti levyjä kotona ja baareissa; äskettäin edesmennyttä Suosikki-lehteä unohtamatta, mitä tulee ajan virtauksiin ja ilmiöihin.

Olimme periaatteessa samoilla hiekkalaatikoilla kuopiolaisten Pettersonien veljesten, Jammy & Jamsetin (Kari Tapion yhtye) sekä Sakari Kuosmasen kanssa. Ero oli vaan siinä, että mainituilla herroilla oli korkeammat musiikilliset tavoitteet, mutta me "alennuttiin" soittamaan tangoa ja humppaakin ja sillä repertuaarilla riitti keikkoja! Kaksi - kolme tanssikeikkaa viikossa läpi vuoden antoi lukiolaispojille hyvät näköalat Keski- ja Itä-Suomen maantietoon ja kansan perusluonteeseen. Toimimme ajan tavan mukaan myös useiden tunnettujen artistien säestysbändinä: solisteina olivat mm. Eija-Sinikka, Inga Sulin, Alatalo, Irwin ja Jukka Raitanen..

Keikkailusta muodostui lopulta elämäntapa. Meillä oli keikkabussissa jokaiselle omat rakennetut "pilttuut" ja auton peräosassa komeasti sauna!

Voitte kuvitella muistoja mitä jäi, kun kesäyönä keikan jälkeen pysähdyttiin auringonnousun aikoihin saunomaan jonkin metsälammen rantaan...

Muistot jäivät ja onneksi kaikki meistä löysivät ammatin toisaalla. Nyt kun se työura alkaa loppumaan, niin yhä useammin tavataan bändikavereiden kanssa vanhoja muistellen ja soitellen vaikkapa niitä 70-luvun biisejä.

Kaikki ei ole vielä loppu, vaikka toivekappale on Rolling Stones-biisi 'It´s all over now'.

Terveisiä Savo-Karjalan 70-luvun tansseissa käyneille nuorille ja hyvää kevättä. Kesäkin tulee taas nopeammin kuin huomataankaan.

Terveisin Matti Inkinen

JUICE LESKINEN GRAND SLAM: Pyhä toimitus

Kuulin Juicesta ensimmäisen kerran kesällä 1972. Olin silloin nuorena opiskelijana kesätöissä Jyväskylän Topikatti-ravintolan keittiössä. Työkaverinani oli Minni, joka oli kotoisin Juankoskelta. Hän kertoi kaveristaan Juicesta, joka kuulema teki älyttömän hienoja biisejä. Silloinhan Juice ei vielä ollut julkaissut mitään, vaan oli opiskelijana Tampereella kieli-instituutissa. Yhtenä vapaapäivänä kesällä -72 tallailimme Minnin kanssa joutilaina Jyväskylän Yliopistonkatua, kun ohi ajavasta autosta töötättiin ja vilkuteltiin. Sitten se pysähtyi kadunvarteen ja Minni meni moikkaamaan hilpeää porukkaa autolle. Siellä oli Juice ja joitakin muita juankoskelaisia matkalla Tampereelle. He houkuttelivat mukaansa ex tempore -reissulle. No, Minni hyppäsi kyytiin, minä vellihousu en arvannut noin vaan singahtaa mukaan. Jälkeen päin kun Juice alkoi tehdä levyjä, niin muistin, että tästä kaverista Minni Topikatissa kertoi. Minnistä en ole tuon kesän -72 jälkeen kuullut.

Mella

Biitoiveenani on yksi Juicen hienoimmista kappaleista eli 'Pyhä toimitus'

STEAM: Na na hey hey kiss him goodbye

Hei!

Nuoruudessani soi diskossa eräs kappale, jonka nimeä en muista. Siinä laulettiin jotain 'nananaanaa, kiss him goodbye.................' Olisiko yhtye ollut Steam???

En ole kuullut sitä sen koommin.

Erja Hämeenlinnasta

HURRIGANES: Crazy days

Lumituiskupäivä, kevään viimeisiä menossa. Vielä kerran pipo päähän, kaulahuivi kiedottuna ulos kauppareissulle läpi tuulen ja tuiskun. Kolinaa ja mesomista on kuulunut pitkin aamua;taas joku muuttaa. Itsevarma, mutta utelias fiilis; olen sentään taloyhtiön rappusemme pisimpään asunut henkilöitä. Naapureita on tullut ja mennyt ylhäältä ja alhaalta saatika viereisistä ns. ovinaapureista. Tutustumiset ovat jääneet väliin,kättäpäivää ei edes aina ole ehtiny sanoa...

Hilut on nyt laskettu, joten kauppaan siis..

Avaimet on mukana, ovi auki ja menoksi. Noh, jopas jotakin; portaikossa astelee vastaan uhkean kaunis nainen. Hämmentyneenä sanon "hyvät päivät". Seuraavassa kerroksessa vastaan tulee tuimailmeinen lihaksikas mies. Hänellä on kantamuksia ja kaikenlaista taakkaa. 'Hyvät päivät, uusia naapureita,vai?'. Kyllä, sanoo hän. Mie oon Matti, esittelen ja riennän kohti lähikauppaa. Makkara, maito ja perunapussi siintää silmissä. Kevät kuluu ja ihme: joku hiekoittaa aktiivisesti,kun huoltoyhtiö ei halua tai ehdi, kesä saapuu ja yht'äkkiä on grillimaja, kaasugrillit ja puuhavermeitä lapsille.

Pihapiirissä kesähelteellä vihdoin uskaltaudun juttelemaan naapurimiekkosen kanssa. Hänellä on Hurriganes-paita.. "Diggaatko siekin Ganeseista?"..hölmö aloitusrepliikki, mutta T-paidan info kuitenkin huokuu ja näkyy kauas. Eipä ollut muutakaan tapaa aloittaa lähentymistä; säästäkin on turha spekuloida, koska kaikki naapurit tietää, että 25 astetta celsiusta on menossa ja hikee pukkaa-

"joo,Hurriganes on mulle kovin bändi", sanoo naapuri,"tykkäätkö sinäkin?"

"TOSI PALJON!". Tuon sanan sanottuani supernaapuri pyysi kylään ja sujautti minulle jääkylmänoluen jääkaapistaja pisti levylautaselle vinyyliltä soimaan Hurriganesien 'Roadrunnerin'.

Ja tuosta ganes-kyläilillasta alkoi huikea naapuruussuhde, mikä on kasvanut luottamukseksi ja ystävyydeksi. Ihana rouva Vuorinenkin hyväksyy hymyssä suin, kun kuunnellaan Ganesia ja jorataan sekä sheikkaillaan nuoruuttamme, jota me herra 50:t haikaillaan.

Herra Vuorisella on vieläpä VINYYLEINÄ kaikki nuo Hurriganes-levyt!!!

Mahtavaa kuunnella evyjen rahinaa, saatika ihailla kansitaidetta ihailla; tärkeä osa pakettia sekin!

Naapuri-Vuorisia on liian vähän. Itse olen onnenpekka, että minulla on sellainen! Lottovoittokin on pientä, jos tollasta ihmisyyttä saa kokea!

Joten: 'Crazy days' soimaan, jotta viiskymppisten jäärien hullut päivät jatkuis.

Ile Kallio: hieno mies ja loistokitaristi, vaikka Abe on kurko. Niin on tosin Ilekin. Moni asia ois puolitiessä, ellei Ile ois tullu kehiin...

Terveiset Jouko ja Tuulia Vuorisellle. Kiitos näistä vuosista!!!

Naapurinne Matti

DR. FEELGOOD: She does it right

Moi!

Opiskeluaikana rahat olivat tiukassa, mutta saimme jotenkin koottua rahat Dr. Feelgoodin keikalle Tavastialle vuonna 1987. Se oli muistaakseni syksyä. Olimme kurssikavereitteni Ukkolan Esan ja Tiinan sekä heidän pikkusiskonsa Jaana kanssa odottelemassa keikan alkua olutta juoden, kun juuri soundchekin tehnyt Lee Brilloux, Feelgoodin laulaja, tuli pöytäämme ja kysyi, että saako hän istua kanssamme. Luulen, että asiaan vaikuttivat seurassamme ollet kauniit tytöt Jaana sekä Tiina, mutta se siitä. Kysyin, että saanko tarjota oluen, johon Lee vastasi myöntävästi. Oli eräällä tavalla uskomatonta, että laulaja, jota kunnioitin suunnattomasti tuli todellakin istumaan kanssamme ennen keikkaa ja mielestäni jopa viihtyi kanssamme. Keikka itse oli myös todella kova!

Toivebiisinä on tietysti Dr. Feelgoodin räväkkäämpääkin räväkämpi 'She does it right'.

Pasi Puolakka

RAMONES: Glad to see you

Hei! Haluaisin kovasti kuulla Ramonesin kappaleen 'Glad to see you go' vuoden 1977 Leave Home-albumilta. Kyseinen kappale tuo mieleen valtavasti nuoruusmuistoja ja muistan elävästi kuinka haltioissani olin kuullessani kappaleen ensi kertaa albumin ostettuani heti julkaisun jälkeen. Terveisiä kaikille Suomen Ramones-faneille!

Juhani

AKI & TURO: Mahtisonni

Vuoden -75 ja -76 kesinä kierrettiin Annen kanssa tanssilavoja ja diskoja ympäri Etelä- Suomen. Liikkuminen tapahtui etupäässä liftaamalla. Tuurilla mentiin ja hyvä tuuri kävikin, kun aina pääsimme sinne minne oli tarkoituskin mennä. Terveisiä Annelle Naantaliin ja haluan haastaa Entisten nuorten sävellahjaan kaikki, jotka silloin tarjosivat kyytiä liftaritytöille.

Kiva olis kuulla Akin ja Turon 'Mahtisonni'.

Terv. Irmeli

EDDY: Luota Aleksiin

Kerran kahvipöytäkeskustelussa todettiin, että lauluissa ja niiden sanoituksissa naisia usein ylistetään ja nostetaan kuvainnolliseti jalustalle niin kuin pitääkin. Mutta onko jotain vastaavaa miehistä? Mieleen ei tullut kun 'Rentun ruusu' ja 'Pettäjän tie'. Silloin juolahti mieleen Ola & Janglers-yhtyeen 'Alex is a man' ja sen suomenkielinen käännösversio 'Luota Aleksiin', minkä esitti Eddy ja sanoja kun muistelimme, niin olipa se kovin vaikeaa. Ne sanat olis kiva kuulla.

Nimimerkki 'Ei itkut enää auta'

THEM: Baby please don't go

Toiveeni on Them-yhtyeen "Baby please don´t go"

Aina menee kylmät väreet selkäpiissä, kun hyvin harvoin kuulee näiden irlantilaispoikien esityksiä. Tämä on ollut vuosikymmeniä suosikkibiisini.

Risto Kaskisista

YÖ-yhtye pantiin pystyyn Porissa 1981. Suosion kivijalalle yhtye nousi vuonna 1983 'Varietee'-albuminsa myötä. Seuraavana vuonna 1984 YÖ levytti legendaarisen 'Joutsenlaulun'. Tuliko sitä oltua mukana jo YÖ-yhtyeen varhaisilla keikoilla joko muuten vaan tai sitten fanaattisesti ihaillen fanittamassa?

Opiskeluaikoina tuli Tampereen yo-talolla käytyä YÖtä kuuntelemassa, oi noita opiskeluaikoja 80-luvulla... ;) (Henna Hellsten)

---

Punkaharjun Huviniemessä tuli käytyä useamman kerran ja siellä esiintyi myös YÖ! Mahtavia muistoja ja vuosikymmenien fanitus pohjaa pitkälti tuohon 84-85 vuosien huumaan. 'Joutsenlaulu' kuului silloin tietysti illan kappaleisiin Jussi Hakulisen ollessa mukana.

Suosikin postimyyntimainoksen houkuttelemana oli tilattu YÖ-paita ja se kuului tietysti Huviniemi-iltojen pukeutumiseen. Dingo-iltoina mukana jotain neon-väriä.....voi niitä aikoja voi niitä....: ) (Tiina Lehto os. Pääkkönen)

---

On kesä -83, paikka Aulava. Salamavalokuutiot pokkarikamerassa välähtelevät kun Yön keikasta räpsitään kuvia tanssimisen välillä. Oli huikea ilta lukiolaistytöille. Terveiset Elinalle, Kirstille ja Paulalle!

---

Mä oon ollut Lallin talolla Köyliössä katsomassa jotain bändiä ( mikä bändi, sitä en enää muista) Mutta lämppärinä esiintyi Yö. Tuntematon bändi Porista. Ja kun sitä kuuntelin tajusin, että olin päivää aikaisemmin kuullut tosi hyvän biisin radiosta ja se on tää bändi! Likaiset legendat :) (Merja Ojala)

Jatka tästä

Uutiset Näistä keskustellaan Videot Audiot Videot ja audiot
Muualla Yle.fi:ssä