Olet tässä

Entisten nuorten sävellahja 5.10. 2013

julkaistu 5.10.2013 klo 17:06, päivitetty 5.10.2013 klo 17:30
Danny.

Kuvassa Danny - kesäshowmies jo vuodesta 1966

Kuva: YLE / Heli Sorjonen

Soitetut levyt

MATTERHORN PJOJECT: Muh!

BEE GEES: Stayin' alive

ELTON JOHN: Goodbye yellow brick road

ROYALS: High

CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL: Tombstone shadow

KARI TAPIO: Päivin illoin

KARI KUUVA: Lärvätsalo go-go

SLEEPY SLEEPERS: Kuka mitä häh!

LED ZEPPELIN: Stairway to heaven

PAUL BUTTERFIELD BLUES BAND: Born in Chicago

ELVIS PRESLEY: Spanish eyes

HURRIGANES: I will stay

DANNY: Hiljainen kitara

FRANK ZAPPA: Bobby Brown

SUZI QUATRO: Can the can

Biisikertomuksia

ELTON JOHN: Goodbye yellow brick road

Biisitoiveeni on Elton Johnin 'Goodbye yellow brick road' siitä syystä, että tänään 5.10. 2013 tulee kuluneeksi 40 vuotta samannimisen Elton John-albumin julkaisusta. Kyseistä albumia pidetään yleisesti Eltonin pitkän uran mestariteoksena ja se nousikin kohta ilmestymisen jälkeen ykköseksi sekä Britannian että USA:n listoilla. Albumi on myös Eltonin myydyin pitkäsoitto; pelkästään USA:ssa seitsemän miljoonaa myytyä levyä. Nimikappale, joka pääsi singlelistalla Briteissä sijalle 6 ja USA:ssa sijalle 2, on herkkä kertomus nuoren miehen kaipuusta kaupungista takaisin maalle synnynsijoilleen. Moisen kaipuun omaan itsekin ja uskon monen muunkin suomalaisen sisäistyvän laulun sanoitukseen. Eltonhan on myös nyt ajankohtainen: uusi albumi 'The diving board' on erinomainen ja onkin saanut ansaittua suitsutusta kriitikoilta. Aloitussijoitus brittilistalla sija 3 ja USA:ssa sija 4.

Reijo Södergren

CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL: Tombstone shadow

Elettiin 60-luvun loppua Kymissä, Timankankaan kylässä. Rock-musiikki oli rantautunut myös hieman Kotkan satamasta pohjoiseen. Meidän perheessä sitä edesauttoi vanhemman veljeni neliraitakelamankka nimeltään Uher sekä hänen ihka oikea sähkökitaransa. Noihin mystisiin poppikoneisiin ei minulla, alle kymmenvuotiaalla pikkuveljellä ollut mitään asiaa. Musiikkia sitä vastoin pääsin kuulemaan vaikka millä mitalla ja kyllähän sen aikakauden meininki oli tosi hämmentävän hienoa. Kaiken sen hyvän musan keskeltä veljeni suosikiksi oli noussut CCR, joten sitä lähes pakkosyötettiin pikkuveljelle. Kieltämättä opinkin tunnistamaan kyseisen yhtyeen siihen asti ilmestyneet levyt ja lähes kaikki biisit. Valitettavasti ylitarjonnan seurauksena ja lievänä kyllästymisenä totesin - yhdeksänvuotiaan varmuudella, että Creedence on vain hetkellinen pop-ilmiö, josta kahden vuoden kuluttua ei kukaan muista yhtään mitään. John Mayall sitävastoin rulettaa ikuisesti. Olin nimittäin kova Mayall-fani ja syy oli diggaamassani huuliharpussa.

No, aikaa myöten kolahtivat myös glamrock, Hurriganes ja uusi suomenkielinen rock. Sitten tuli punk, johon teinipoika hurahti pahanpäiväisesti ja niinpä tuli opeteltua bassonsoittoa sekä bändihommia. Vuosien varrella se sähkökitarakin on tullut tutuksi tai ainakin soitan sitä oikeinpäin.

Kaiken kaikkiaan musiikki on ollut erittäin keskeisessä roolissa elämäni varrella.

Juuri tästä syystä haluan kiittää veljenäni Raunoa ja samalla onnitella merkkipäiväsi johdosta, joka oli viime torstaina, eli 3. lokakuuta. Nyt se sixties on kohdallasi aikuisten oikeesti totta ja sitäpaitsi John Mayall elää ja hengittää! Ja jos totuudessa pysytään, ei se CCR:kään ollut pelkkä tähdenlento. John Fogerty tuli onneksi lopulta Suomeen ja senhän me veljekset olemme nähneet ja kokeneet. Vähän hieno meininki!

Toivebiisinä meille kaikille Creedence-faneille haluaisin kuulla hieman harvinaisenpaa materiaalia eli biisi 'Tombstone shadow', jonka kitarasoolo tuli aikanaan kovin tutuksi. Kiitos Raunon. Terveisin Jartsa

SLEEPY SLEEPERS: Kuka mitä häh!

Tänään lauantaina 5.10. 2013 järjestetään Lahden Seurahuoneella Catacombi Disco Reunion-tapahtuma. Kaikki 70-luvulla Lahdessa asuneet teinit tietävät kyllä mistä on kyse. Toivottavasti näemme mahdollisimman monta entistä lahtelaista nuorta siellä. Mukana myös Sleepy Sleepers vuoden -74 kokoonpanolla. Mahtavaa...

Biisitoivomukseni on tietysti Sleeppareiden 'Kuka mitä häh!'

Terveisin Antero A. - 70-luvun nuori Lahdesta

HURRIGANES: I will stay

Kuulin Hurriganesia ensimmäisen kerran vuonna 1974 ja silloin teki vaikutuksen erityisesti Cissen tulkinta kappaleesta 'I will stay'. Se oli jotain erityisen koskettavaa ja eipä ollut mikään ihme, että häävalssiksemme valikoitui juuri tämä kappale. Tosin häissämme sen esitti Marko Haavisto ja Poutahaukat, mutta tunnelma oli esiintyjän erinomaisuudesta johtuen erittäin autenttinen.

Kaitsu ja Kirsi

SUZI QUATRO: Can the can

Oli kaiketi vuosi -75 tai -76 tai jotain... Onnistuin saamaan Suzi Quatron konserttiin paikan ekaan riviin. Edellisen ekan Suzin Suomi-keikan paikkani oli rivillä tokavika. Olin tutustunut kirjeenvaihtoilmoituksen kautta Huuhtasen Tuulaan Karjaalta, joka tiesi salaisuuksia ja myös Suzin yöpymispaikan Helsingissä. Eipä muutai kuin Hesperian eteen ja odottamaan, että näemme pienenkin vilahduksen Suzista. No joo... mehän kuvittelimme ja uskoimme, että Suzi tulee ja pyytää meidät uskolliset fanit luoksensa hotelliin... Ei tullut Suzi ulos eikä pyytänyt meitä huoneeneensa. Myöhemmin kuulimme, ettei hän edes asunut kyseisessä hotellissa. No mutta kuitenkin... Terveisiä Huuhtasen Tuulelle ja muille Suzi Quatro-faneille. Jospa vaikka kuunneltais 'Can the can' ja muisteltais niitä ihania aikoja.

Auli

ELVIS PRESLEY: Spanish eyes

'Spanish eyes'-sävelmä hitaana versiona aiheutti sen, että rintama läheni ja pojat hakivat tanssimaan vastapäätä seisovaa tyttörintamaa. Kurkittiin Hellinin kanssa, että onko se samettitakkinen siellä. Nyt tämän samaisen Hellinin kanssa olemme entisiä nuoria, mutta olemme löytäneet luovuudestamme yhteenliitettävää. Hellin laulaa upeasti ja minä lausun runoja. "Tule hiljaa - runollinen tangokonsertti" esitettiin ammattimuusikoiden kanssa Karstulassa perjantaina 20. syyskuuta eli kolme viikkoa sitten. Ja jatkoa seuraa...

Heluna

KARI TAPIO: Päivin illoin

Biisitoiveeni on levytys vuodelta 1974 nimeltä 'Päivin illoin'. Kappaletta soitettiin Kisariihessä joka lauantai bänditauolla 70-luvun puolivälissä. Laulaja oli ihan random, mutta ääni sillä oli ihanan lämmin ja pehmeä. Rakastin sitä laulua ja laulajaa! Hän oli Kari Tapio.

Terveisin parantumaton romantikko Marja

KARI KUUVA: Lärvätsalo go-go

Nyt jo edesmenneellä veljelläni oli hieno Philips-avokelanauhuri. Hän oli varmaan hankkinut sen ensimmäisillä palkoillaan, eikä siihen aarteeseen olisi tietenkään saanut meidän nuorempien sisarusten koskea, mutta niinpä vain salaa siskoni kanssa siitä Kari Kuuvan 'Lärvätsalo go-go':ta kuunneltiin. Taisi siinä nauhakin lopulta piloille venyä...

Kaija

MATTERHORN PJOJECT: Muh!

Vuonna 1984 Sveitsissä nousi listaykköseksi omituinen levy. Sen solisteina olivat eläimet. Toiveenani on kuulla tuo Matterhorn Project-ryhmän biisi omintakeinen 'Muh!-levytys'

Haastan samalla ennen muinoin Maamiehen tietolaaria kuunnelleet mukaan Entisten nuorten sävellahjaan.

Terveisin Pihti Kokkolasta

Jäähyväiskonserttikiertueellaan oleva DANNY aloitti tunnetun kesäshow-sarjansa vuonna 1966. Sittemmin suomalaiset kokivat ja näkivät mm. 'Mustaa ja valkoista'-, 'Rock side story'-, 'Käärme'- ja 'Danny ja Armi Laserajassa'-kesäshow't. Mikä Danny-show just sulle jäi mieleen? Mikä oli aika ja paikka?

Näin Danny-shown Kajaanin Karangassa v. 1976. Virve Rosti oli myös kiertueella mukana. (Virpi)

---

Olen nähnyt Danny-shown kaksi kertaa, vuonna 1978 Porvoon Magnusborgissa ja 2011 Hyvinkään Hopealyhdyssä. Täytyyhän se myöntää, että Hyvinkään show oli positiivinen yllätys, kyllä se mies osaa viihdyttämisen. Vuoden 1978 keikasta en syttynyt! Siloin oli Armi kuvioissa ja hempeät lauleskelut eivät oikein innostaneet "Rock'n'Roll" nuorta.. (Timo)

---

Liftailin joskus 1980 Danny orkesterin kyytiin, kun tulin kotiin. Kysyin, että missä Armi ja Danny on? Tämä tapahtui Vetelin Sillänpäässä. (Liisa)

---

Mustaa ja valkoista-kiertue tuli nähtyä... (Liisa)

---

Mieheni kertomaa: Danny-show oli niin suuri tapahtuma, että perusteelliset alkuvalmistelut läheisessä metsikössä hämärsivät tai suorastaan pyyhkivät pois muistikuvat esiintymisestä... (Sari)

---

Opiskelimme ravintolakoulu Perhossa 1978. Keväällä Myrskylän Kiparkatissa Danny, Armi, Seija ja Pepe: ei ne meitä liiemmalti kiinnostaneet. Ulla ajoi punaista Kuplavolkkaria parkkiksella pullonkiilto silmissä ja minä noukin kyytiin kaikki näkemämme pullot. Veimme ne tulevalla kouluviikolla Arkadian Alkoon ja opiskelijalikoille kertyi mukava raha, jonka varmaankin veimme naapuriin Alibiin, asuimme nimittäin Perhon asuntolassa. (Tarja)

---

Dannyn 'Käärme-show' oli Juankosken Pavin tanssilavalla.mutta käärmettä ei ollut mukana.se oli pettymys tanssiyleisölle. Haaste ja terveisiä myös nyt Dannyn uuteen showhun Savonlinaan menijöille

(Riitta Kuopiosta)

---

Joskus 70-luvun Danny-show tuli Ruokolahdelle Suikkalaln lavalle. Olin siellä kavereideni kanssa. Mieleen jäi showssa esiitynyt nuori nainen. En muista mitä Danny tai hän lauloivat, mutta muistan kuinka tytöllä oli tiukkaakin tiukemmat sähkönsiniset housut, jotka olivat minusta aivan ihanat. Tiukat housut ja farkut olivat jokaisen tytön unelma, vaikka silloin ei oltu vielä keksittykään stretch-farkkuja, legginseistä puhumattakaan. Tuo nuori nainen oli silloin vielä tuntematon Virve Rosti. Itselleni ensimmäinen muisto Dannysta on biisi 'Hiljainen kitara'. Sen kuulin koulun bileissä 60-luvulla. Se olisi kiva kuulla. (Auli)

Jatka tästä

Uutiset Näistä keskustellaan Videot Audiot Videot ja audiot
Muualla Yle.fi:ssä