Olet tässä

Entisten nuorten sävellahja 7.9. 2013

julkaistu 7.9.2013 klo 17:32, päivitetty 7.9.2013 klo 17:42
David Bowie

Kuvassa David Bowie

Kuva: EPA/Nils Meilvang

Soitetut levyt

DAVID BOWIE: Rebel rebel

JIMI HENDRIX EXPERIENCE: All along the watchtower

BEE GEES: Don't forget to remember

DJ KONNAT: Maailman lyhin elämä

SONNY & CHER: Little man

OSIBISA: Sunshine day

GARY GLITTER: Do you wanna touch (oh yeah!)

PLAYER: Baby come back

THE BEATLES: Lucy in the sky with diamonds

JOE TURNER: Honey hush

CREAM: Sunshine of your love

PETRI PETTERSSON: Tahdo en kuin hengittää vain

THE HOLLIES: He ain't heavy, he's my brother

ROCK'N' ROLL BAND: Come around Betty

Biisikertomuksia

THE BEATLES: Lucy in the sky with diamonds

Veljeni oli rakkauden kesänä 1967 USA:ssa partioleirillä eli Jamboreella. Tuohon aikaan ei vielä ollut kovin tavallista matkustaa noin kauas. Ehkäpä tästä syystä tuliaisiin oli syytä todella uhrata paljon aikaa ja vaivaa. Veljeni onnistui mielestäni todella hyvin valitessaan tuomiseksi Beatlesin vasta USA:ssa ilmestyneen 'Sgt Pepper's lonely hearts club band'-albumin. Erityisen mieluinen se oli siksi, että se tuli Suomessa vasta jouluna myyntiin. Kuuntelimme Vaasassa aluksi hieman hämmästyneenä kavereidemme Kuskin ja Teuvon kanssa levyä, mutta pian huomasimme levyn nerokkuden ja kuuntelimme sitä todella paljon. Toivoisin tältä levyltä Lennonin sävellyksen 'Lucy in the sky with diamonds' vanhojen muistojen ja kaveruuden kunniaksi. Se nimittäin on jatkunut aina tähän päivään asti samoin kuin Beatlesin diggailu!

Mara 56

BEE GEES: Don't forget to remember

Noin vuonna 1969 olin Helsingissä Sepänmäessä tuttavani luona kotibileissä. Sielä oli myös noin 17-vuotias nuori vaalea kundi, mutta vasta seuraavalla viikolla alkoi suhteemme; tosin hyvin varovasti.

Asuin ekassa kerroksessa ja ikkunaan koputettiin. Siellä oli ujona tuo bileissä tapaamani vaalea kundi ja hän ojensi minulle singlelevyn. Siitä alkoi serustelumme, josta on seurauksena nyt 40-vuotias yhteinen lapsemme ja kolme hänen lastaan.

Tuo silloin saamani single Bee Gees-yhtyeen 'Don't forget to remember'. Toivon, että kuulisin tuon levyn kaikien näiden vuosien jälkeen. Haastan samalla Entisten nuorten sävellahjaan kaikki, jotka tunnistaa nimet Lollo ja Rampe.

THE HOLLIES: He ain't heavy, he's my brother

60-luvun lopulla englantilainen The Hollies-yhtye levytti 'He ain´t heavy, he´s my brother'-biisin. Se meni suoraan teini-ikäisen sydämeen eikä ole pois lähtenyt. Meillä ei ollut tuolloin levysoitinta, mutta ostin levyn kaverille synttärilahjaksi. Sitähän sitten pyöritettiin synttäribileissä ja aina kun vietettiin iltaa kaverin luona. Minulla on tallessa vihko, johon kirjoitin ylös mm. Kahdeksan Kärjessä- ja Pop Pop-radio-ohjelmien biisilistoja. Tämä toivelevyni 'He ain´t heavy, he´s my brother' oli Pop Pop-ohjelmassa 5. joulukuuta vuonna 1969 sijalla 3. Ykkösenä oli Wilson Pickettin 'Born to be wild'. Voi niitä aikoja! Tuo Hollies-biisi on mielestäni edelleenkin yksi kaikkien aikojen pop-balladeista.

Merja

OSIBISA: Sunshine day

Haastan kaikki Helsingin Africana-clubilla 70-luvulla käyneet auringon paisteen hinnalla mukaan Enskaan. Africana-klubi sijaitsi uuden ylioppilastalon jossain kerroksessa ja se oli kuuluisa hyvästä soulmusiikkimenosta ja siitä, että blondiinit suomalaistytöt ja tummemmat ulkkaripojat siellä kohtasivat ja soulia tanssia rytkyttivät. Yksityiskohdista ei sen enempää, mutta tiedän, että siellä oli muitakin meitä blondeja:) Biisitoive on tietty Osibisan 'Sunshine day'. Huomioikaa puhaltimien loistava soundi.

Terveisin Saga (blondi, mutta ei basisti)

DAVID BOWIE: Rebel rebel

Elettiin 70-lukua, ammattikoulua käytiin ja ehdoton suosikkini siihen aikaan ja miksei vieläkin oli David Bowie ja häneltä kappale 'Rebel rebel'. Olisi mukava kuulla se jälleen.

Kale

SONNY & CHER: Little man

Kävin pienen pienenä tyttönä Lehmon Männikön baarissa kuuntelemassa, jos joku soittaisi tämän kappaleen jukeboxissa.

Riitta

PETRI PETTERSSON: Tahdo en kuin hengittää vain

Heips. Jonakin muinaisena vuonna, jota en tarkasti muista Petri & Pettersson Brass-yhtye pyyhkäisi bussilla Tuusulan Jokelan Tehon baariin. Olin juuri pelannu sitä peliä, missä keilat kaatuu. Voitin "kolttiröökiaskin". Vuonna 1975 heiltä tuli ihana biisi. Itse olin silloin 19-vuotias. Se ihana biisi on 'Tahdo en kuin hegittää vain'.

Tessa, nykyisin järvenpääläinen

Pave Maijasen, Affe Forsmanin ja Dave Lindholmin muodostama ROCK'N' ROLL BAND julkaisi olemassaolonsa aikana vain yhden LP:n nimeltä 'Everybody needs dance music sometimes'. Julkaisuvuosi oli 1975 ja tämän jälkeen trio hajosi. 2000-luvulla kolmikko teki toki pienimuotoisen comebackin, mutta sekin homma jäi sitten siihen. Ehditkö näitkö ROCK'N' ROLL BANDin keikalla? Jos niin missä ja mikä oli meininki?

Kesällä 1975 olin paikalla, kun Rock'n' Roll Band oli keikalla Harjavallan Valtatie 2 - nimisellä tanssipaikalla. Muistan keikan energisenä ja olin hyvin innostunut sekä bandistä että silloisesta tyttöystävästäni. Tunsin itse asiantuntijaksii, kun sain kertoa Rock'n' Roll Bandistä kavereilleni. Olinhan lukenut siitä vähän ennen keikka Intro-lehdestä. Näin sen ainakin muistan. (Olavi Ruohomaa)

Jatka tästä

Uutiset Näistä keskustellaan Videot Audiot Videot ja audiot
Muualla Yle.fi:ssä