Olet tässä

Entisten nuorten sävellahja 8.6. 2013

julkaistu 8.6.2013 klo 17:16, päivitetty 14.6.2013 klo 11:21
Bruce Springsteen

Kuvassa THE BOSS - kuka se sellainen on?

Kuva: EPA / Juan Herrero

Soitetut levyt

PINK FLOYD: Another brick in the wall (part 2)

BUDDY HOLLY: Peggy Sue

RAULI BADDING SOMERJOKI: Aamuöiseen sateeseen

ANNA HANSKI: Jos et sä soita

MOON MARTIN: Bad case of lovin' you

CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL: I heard it through the grapevine

TWISTED SISTER: Leader of the pack

LED ZEPPELIN: Whole lotta love

ÄIMÄ: Niinkuin Jarno

DJ SIXX & GLORIA GAYNOR: I will survive

BRUCE SPRINGSTEEN: I'm on fire

VILLAGE PEOPLE: Go west

JUSSI & THE BOYS: Kesäduuni blues

Biisikertomuksia

CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL: I heard it through the grapevine

40 vuotta sitten, 31.5. 1973 luokkamme 42 oppilasta Sammon yhteislyseon 8 B:ltä Tampereella, pääsi yLioppilaiksi. Koko lukioajan vapaa-aikaamme ja erityisesti lukuisia esipenkkareitamme viihdytti CCR-yhtye. Luokanvalvojamme Kauko Seinelä luotsasi luokkamme kunnialla ja hermojaan menettämättä läpi lukiovuosien ilojen ja koettelemusten. Mottomme oli Sanan Mahdista lainattu: 'Osta kaukoputki - sillä näet nimittäin'.

Juhlimme parhaillaan tänään 8. kesäkuuta 2013 tätä 40 vuoden takaista saavutustamme Finlaysonin palatsilla 27 hengen voimin. Tietenkin tahtoisimme kuulla jotakin CCR:ltä kuten vaikkapa biisin 'I heard it through the grapevine'.

LED ZEPPELIN: Whole lotta love

Toivelevynä soikoon Led Zeppelinin 'Whole lotta love' vanhojen hyvien aikojen muistolle! Oli ystäviä, menoa, hyvää musaa... Olemme kotoisin Kainuusta, entisestä Otanmäen kaivoskylästä. Nykyisin meidän kylän "pojat ja tytöt" tekee sporia ja junia.

Kesäkuun 14.-16. 2013 eli pikkujuhannuksena vietämme Otanmäen koulun 60-vuotisjuhlaa. Meillä on mm. Facebookissa oma suljettu yhteisö, jossa meitä entisiä okilaisia on jo 450 ja rapiat päälle ja ovi käy tiuhaan tahtiin! Siellä on mummot ja vaarit, lapset ja lastenlapset sulassa sovussa. Voitte vaan kuvitella mikä riemu siitä syntyy kun tapaamme pitkästä aikaa! Kutsumme ei ole tavoittanut kaikkia kavereita, mutta tässäpä oiva mainospaikka. Hyvää kesää kaikille toivottaa Eeva-Liisa Litja.

PINK FLOYD: Another brick in the wall (part 2)

Haastan Entisten nuorten sävellahjaan kaikki ne Etelä-Tapiolan lukiossa opiskelleet, jotka kävivät siellä koulua silloin, kun koulun nimi oli vielä Hakalehdon Yhteiskoulu. Muistuupi mieleeni eräs pakettiauto, joka lähti pihasta meisselillä ja hiuspinneillä. Muistan myös Eevi-raukan, joka oli hukannut autonsa... Pojat olivat kantaneet bilsanopemme Fiiun koulun toiselle puolelle... Biisitoive olisi 'Another Brick in the Wall' by Pink Floyd

Terveisin Jaana, yksi niistä nuoremmista tädeistä, jotka jakoivat safkaa ja myivät munkkeja tauoilla

TWISTED SISTER: Leader of the pack

Keski-ikäinen äitini oli 80-luvulla yläasteella ja hän muistaa tämän laulun todella hyvin. Biisiä ei ole kuulunut vuosiin niin missään. Tämä kappale olisi mukavaa kaikkien näiden vuosien jälkeen. Twisted Sister-solisti Dee Snider oli ja on yhä edelleen värikäs persoona ja hänen lauluäänensä on todella rock.

Juuso Varkaudesta

BUDDY HOLLY: Peggy Sue

Olis aivan upeeta kuulla Buddy Hollyn biisi 'Peggy Sue'. Kuunneltiin sitä ja muitakin hänen biisejään 70-luvulla Paulan kanssa ja jumankeuta kuinka me rakastettiin ja oltiin tosi rakastuneita. Kaverit oli kateellisia. Mutta sitten kohtalo tai sanotaanko elämänvirta erotti meidät ja en tiedä edes muistaako hän mua enää. Mutta motto säilyy:'Never Mind ja elämä jatkuu;luulisin'.

Terkkuja Pacille!

Kimmo

ÄIMÄ: Niinkuin Jarno

Juolahtipahan vain mieleeni, kun Entisten nuorten sävellahja pyysi pari viikkoa (25.5. 2013) sitten muistoja moottoripyöräilijälegenda Jarno Saarisesta, että hänen muistolleen on tehty 70-luvun puolivälissä oma singlekin nimeltä 'Niinkuin Jarno' esittäjänä musiikin- ja erityisesti sanoitusten monitoimimies Hannu Seppänen ja silloinen yhtyeensä Äimä. Tämä on Hannun aivan ensimmäisiä levytyksiä, eikä kuulu hänen parhaimpiinsa, mutta ajattelin, että ko. "teeman" ollessa kyseessä olisi enemmän kuin paikallaan juuri tämän laulun esittäminen. Kiitos.

Ritva-Liisa

'JOO MÄ MEINAAN NOSTAA HALOON, KUN ON PAKKO MENNÄ DUUNIIN' laulaa Jussi Raittinen sanoittamassaan ja vuonna 1973 levyttämässään 'Kesäduuniblues'-biisissä. Mitä kesäduunia et unohda - hyvässä tai pahassa? Mikä oli homman nimi ja mikä oli vuosi?

Kesätyön yövuoro valtion puhelimessa (ehkä juuri vuonna 1973 tai -74): välitettäviä puheluita ei just ollut (toki kaikki hoidettiin, jotka tulivat), mutta jossain firmassa (en muista enää missä) oli nuori mies kesätöissä yövahtina ja soitti valtion puhelimeen (varmaan kysyi jotain numeroa tms) - ja me puhuttiinkin puhelimessa sitten ihan oikeesti koko yö. Juttua piisasi - ja aamusella moikattiin postitalon (jossa valtion puhelin siis oli) ulko-ovella ja toivotettiin toisillemme hyvät huomenet! Eikä enää sen jälkeen tavattu.. Valtion puhelimessa oli muutenkin hyvä olla kesätöissä. (Heli Puustinen)

---

Olin oppaana Kerimäen kirkossa, ja yhtenä kauniina lauantaina jäin lukkojen taakse sakastin wc:ssä. Sakastin yläpuolella on ns. talvikirkon urkuparvi, ja siellä oli joku harjoittelemassa uruilla. Yritin huutaa apua. Ei tullut apua. Yritin harjan varrella napauttaa palohälytysjärjestelmän sprinklerin katosta irti, että palokunta tulisi mut pelastaan. En ylettänyt. Kuulin, kun tuota urkujen soiton harjoittelijaa tuli joku hakemaan - huusin jälleen apua. Kuulin, kuinka kaksi ihmistä keskustelee: "Kuulitko? Huusiko joku apua?" Huusin uudelleen. Pelästyivät vissiin, kun lähtivät ulos kiireen vilkkaa. Ainakin reilu tunti, ellei lähempänä kahta, vierähti vessassa pähkäillen, miten pääsen ulos. Ei ollut kännyköitä vuonna 1985... Onneksi työkaveri alkoi ihmetelemään, missä viivyn, kun ei ollut nähnyt tapulin puolelta, että kirkkoon olisi ryhmiä mennyt opastettavaksi. Kyllä olin iloinen, kun työkaveri tuli sakastin puolelle ja sai erään seurakunnan työntekijän tulemaan murtamaan wc:n lukon. Onneks pääsin pois, sillä illasta oli suuntana Punkaharjun Huviniemi, ja Tuuliajolla-kiertue!!! (Paula Tynkkynen)

---

Eka kesätyöni oli teini-ikäisenä -82 ja -83 kunnan palkkalistoilla maatalouslomittajana kotitilallani. Voi todella sanoa, että paska homma, mutta tulihan tehtyä :) eli ihan paskan luontia ja sikojen ruokkimista aamuin illoin. Rankkaa, eikä kovin viehkoa... mutta kun päämääränä oli kesän 1984 kielikurssimatka Englantiin, sen otti hommana muiden joukossa. Tosin sitten pääsin paikallislehden kesägalllup-haastatteluun, josta tiedusteltiin kesätöistä. Teinityttö kun olin, muistan tunteen, kuinka toisaalta hävetti ihan hirveästi, että lehdessä se paskan luonti oli sitten kaikkien nähtävillä... vähän sentään saatoin huokasta helpotuksesta, kun lehdessä olikin kuvat ja kuvateksteinä olleet nimet menneet sekaisin! (Minna Järvenpää)

---

Tulihan noita maatalouslomittajan hommia tehtyä kotitilalla... työtähä sekin oli! Mutta kesäduuni, jota en unohda? Päällimmäisenä tulee mieleen kesä 1985, tavallaan silloin piti siirtyä "aikuisten maailmaan". Olin ensimmäisen vuoden tekun opiskelija ja olin kesätöissä Tielaitoksella. Työni oli tuurata sillanrakennustöiden valvojaa isolla tietyömaalla. Puolitoista kuukautta tehtiin töitä yhdessä ja sitten valvoja lähti lomille. Ensimmäisenä päivänä kun olin yksin hommassa, tuli Pohjanseppojen vastaavamestari konttoriin ja pyysi minua hyväksymään heidän laskunsa... laskun summa oli 350 000 markkaa!!! (omakotitalon hinta!). Silloin joutui insinööriopiskelija nielaisemaan pari kertaa ja varmistamaan laskun "oikeellisuuden" ;) Muita muistoja Kesästä 1985: Eput olivat Suomen "Kuninkaita", mutta minun autostereoissa soi eniten Brucen "Born in the USA" LP. Niin ja Talking Headsejä tuli kuunneltua paljon. Autona oli Peugeot 204, vm 1975... (Timo Pitkänen)

---

Vuonna 1967 olin Lappeenrannassa kesätöissä Viipurin Faneritehtaalla "rimadonnana". Työ oli 3-vuorotyötä ja aika rankkaa lukiolaistytölle, oli kädet verillä saumauskoneella, kun piti liimat viiluja yhteen. (Pirkko Mattila)

---

15-vuotiaana ajelin Honda Monkeyllä Lauttasaaresta Katajannokalle siivoamaan Finnjettiä joka toinen päivä 1,5h kerralla. Palkka oli hyvä ja työtahti sitäkin parempi. Oli mahtava kesäduuni. (Antti Mikkola)

Jatka tästä

Uutiset Näistä keskustellaan Videot Audiot Videot ja audiot
Muualla Yle.fi:ssä