Olet tässä

Entisten nuorten sävellahja 9.11. 2013

julkaistu 9.11.2013 klo 17:21, päivitetty 9.11.2013 klo 17:24
Maarit viettää 35-vuotistaiteilijajuhlaa.

Kuvassa jäätelökesäilmeinen Maarit

Kuva: YLE / Ari Welling

Soitetut levyt

THE BEATLES: A hard day's night

MARKKU ARO: Hyvännäköinen

ROD STEWART: Baby Jane

MAARIT: Jäätelökesä

JOUKO JA KOSTI: Muisto vain jää

STEVIE RAY VAUGHAN AND DOUBLE TROUBLE: Pride and joy

DEEP PURPLE: Anyone's daughter

HECTOR: Ake, Make, Pera ja mä

YÖ: En saanut sua pilviin

WIGWAM: Luulosairas

THE ROLLING STONES: Heart of stone

MARIANNE FAITHFULL: This little bird

HURRIGANES: Get on

JOAN BAEZ: Song of Bangladesh

MAARIT: Anna tukan valuu vaan

SLADE: My oh my

Biisikertomuksia

THE ROLLING STONES: Heart of stone

Moi!

Silloin muinoin, kun oli vain tango, Beatles ja Rolling Stones olin armoton Rollari-fani jos toki beetleseistäkin tykkäsin. Olin 12-vuotias, kun sain joululahjaksi toivomani kitaran. Hirveä rakkine se oli, mutta soittaminen oli pakkomielle, vaikka sormenpäät verta vuotivat.

Lähikaupunkini musakaupasta löysin muutamia poppinuottivihkoja ja yllätys, yllätys, niiden joukossa Rollari-vihkosen, jonka kappaleista tunnistin vain 'The last time'-biisin. Onnettoman vajavaisella itsehankitulla nuotinlukutaidollani yritin veivata 'Heart of stone'-biisiä, siinä kun nääs oli kitarasoolo, joka näytti tosi makeelta, mutta josta en ymmärtänyt höykäsen pöläystä.

Tuota biisiä en ole vieläkään radiosta kuullut jos toki juutuubista nykyään melkein kaikki löytyy, niin kuin tämäkin. Se kuulostaa edelleen hyvältä ja on yksi niistä biiseistä, jotka - vaikka en silloin sitä koskaan kuullutkaan - vaikuttivat intohimoiseen suhteeseen kitaransoittoon vielä näin ikämiespäivillä. Ja tuo soolokin just onnistuu noin puolivuosisataisen harjoittelun jälkeen.. :)

Jorkki

ROD STEWART: Baby Jane

Meku ja Minna haastavat kaikki 70- ja 80-luvuilla Imatran ajoissa ja Imatra-rockissa käyneet entiset nuoret Entisten nuorten sävellahjaan - erityisesti tänään 9.11. 2013 synttärijuhlia Keravalla viettävän Ulla Weilandin. Illalla juhlitaan synttäreitä kuuntelemalla hyvää musaa ja muistelemalla sitä hurjaa nuoruutta, jota vietettiin 80-luvulla. Imatran ajot oli vuoden odotetuin tapahtuma, koska siellä pääsi myös kuuntelemaan hyviä suomalaisia bändejä ja artisteja kuten Bluesounds, Woude ja Hassisen Kone. Ajot toivat puolestaan Imatralle kansainvälisen meiningin ja kuuluisia ajajia. Illalla sitten suuntana oli joko Vuoksen Vahti tai Kellari, jossa soi discomusa ja juomana lasissa oli 'sininen enkeli'. Levytoiveena olisi Ullan noiden aikojen suuri suosikki Rod Stewart häneltä biisi 'Baby Jane'.

DEEP PURPLE: Anyone's daughter

Ensimmäinen minulle suuri biisi oli aikoinaan Matti Heinivahon esittämä 'Lännen tie'. Tämän jälkeen fanitettavia tuli tietysti pilvin pimein, kunnes tuli Deep Purple ja vei jalat alta. Kyseessä oli tietenkin tämä monien muidenkin mielestä ainoa oikea Deep Purple Mark II, joka teki 'In Rock'-, 'Fireball'- ja 'Machine Head'-levyt. Näiltä levyiltä löytyy tietysti huikea valikoima loistavia biisejä, jotka soivat mukavan usein radiossa edelleen kaikkien näiden vuosien jälkeen. Oma lempparini eroaa jonkin verran valtavirrasta - viehtymykseni 'Anyone's Daughter'-kappaleeseen selittää hyvin näin jälkikäteen rootsiin, kantriin ja americanaan suuntautunut musiikkimakuni.

Jos tähän yhteyteen on soveliasta lisätä tervehdyksiä ja haasteen, niin niitä lähetetään juuri entisiä nuoruusaikoja muistelevalle Myllykoski-klubille ja tietysti myös Kevyet Mullat-orkesterin jäsenille, joiden suotuisalla myötävaikutuksella on syntymässä näiden nuoruusmuistojen inspiroima levy.

Emppu

JOUKO JA KOSTI: Muisto vain jää

Heissan!

Tasan 45 vuotta sitten Lista-ohjelman listakärjessa oli Päivi Paunun levytys 'Oi niitä aikoja', kakkosena Tapani Kansan 'Käymme yhdessä ain' ja kolmantena Joukon ja Kostin 'Muisto vain jää'. 'Iltatuulen viesti' oli sijalla kuusi.

Edessäni olevasta vihosta löytyy Listan 10 parasta ajalta 25.8.1968 - 5.1.1969. Olin silloin 16-vuotias tai tuon viimeisen Lista-ohjelman päivänä päivää vaille 17-vuotias.

Kotona Listan alkamista aina odottelin ja varasin tuolin radion vierestä. Kynä ja vihko olivat kädessä ettei varmasti mikään mene ohi. Ja juontaja MattiPaalosmaan ääni oli ihana. Jos tuosta listasta toivoisin mielestäni parhaan kappaleen ja se olisi Joukon ja Kostin 'Muisto vain jää'.

Pirjo Kivimäki Porista

HURRIGANES: Get on

Sisareni mies Teuvo 'Tepe' Paananen täyttää 60 vuotta huomenna sunnuntaina 10. marraskuuta 2013 . Tepen yksi suosikkibändi on Hurriganes. Kerran jammasimme porukalla Ganesin tahdissa ja sisarenpoika Mikko totesi, että 'ootte ihan pimeitä, en halua tuntea teitä'. Meno oli kova.... Tepellä oli muuten pieni rooli Ganes-elokuvassa. Toivonkin hänelle onnittelubiisiksi Hurriganesin kappaletta 'Get on'.

ONNEA Tepe:)

Kaisa R.

THE BEATLES: A hard day's night

Meillä oli nuoruudessani kauppa ja baari Muuramessa. Baarin jukeboxista sai kappaleen 20:llä pennillä. Kun itselläni sattui kolikko olemaan painoin kirjainta E ja numeroa 7 ja sieltähän se tuli: The Beatlesien 'A hard day's night'

Masa

YÖ: En saanut sua pilviin

Muistaakseni jollakin Yö-yhtyeen levyllä on sellainen laulu kuin 'En saanut sua pilviin'. Teini-ikäisenä sitä kuuntelin koulukaverini kanssa kasetilta ja kelattiin aina uudelleen ja uudelleen kappale kuulumaan alusta.

PS. (Kappale on Yö-yhtyeen ensialbumilla 'Varietee', mikä ilmestyi marraskuussa 1983)

Mari

JOAN BAEZ: Song of Bangladesh

Nenäpäivä oli varsin uusi asia meillä Suomessa, kun istuin Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen SASK ry:n hallituksessa. Lähdin Nenäpäivän aamuna työpaikalleni Toimihenkilöunioniin Ruoholahteen. Panin punaisen Nenäpäivä-nenän nenälleni ja lähdin kotoa Kilosta paikallisjunalla ensin Helsingin rautatieasemalle ja sieltä Metrolla Ruoholahteen. Oli kiva katsella ihmisten ilmeitä. Suurin osa oli hämmästyneitä ja pitivät varmaan hiukan hulluna, mutta oli myös muutamia, jotka tiesivät mistä oli kysymys. Heiltä sain iloisia hymyjä ja kannustusta. Päivä oli kaikin puolin onnistunut. Illalla katselin kotona Nenäpäivän TV–lähetyksen. Olisin halunnut kuunnella Joan Baezin kauniin balladin 'Song of Bangladesh', mutta vanha vinyylilevysoitin reistaili, joten se jäi kuulematta. Toivoisin saada kuunnella sen nyt Enskassa.

Haastan kaikki SASK:in entiset ja nykyiset hallituksen jäsenet ja toimistossa työskennelleet ja nykyään työskentelevät sekä entiset ja nykyiset kannatusjäsenet Enskaan, en punaisen nenän vaan omantunnon hinnalla.

Petteri Ojanen

MAARIT HURMERINTA täyttää pyöryläisiä vuosia (60 vee) huomenna sunnuntaina 10. marraskuuta 2013. Tässä ikimuistoisia kokemuksia Maaritin keikoista, konserteista ja/tai levytystensä tuomista väristyksistä:

Näin Maaritin livenä 1990 kesällä Kaivopuistossa ja minulle kolahti silloin täysillä 'Jäätelökesä'-kappale. Maarit on todella hyvä lavaesiintyjä. (Kirsi)

---

Mä olen ollut nykyisen aviomieheni, silloisen poikaystäväni kanssa Maaritin kahdellakin keikalla 90- luvun alkupuolella ja aivan mahtava oli meno. Mahtava esiintyjä (Maria)

---

Näin vuonna 1978 Maaritin keikalla Seinäjoen kauppaopistolla! Mahtava elämys. 'Siivet saan'-albumi oli tuore ja sen kaikki kappaleet olivat sen ajan Suomessa todella kunnianhimoisesti toteutettu! Vieläkin Maaritin 'Siivet saan'-levy kuulostaa hienolta ja tuoreelta! (Sari)

---

Svengaavin Maaritin biiseistä on Juicen sanoitus 80-luvulta 'Tuuli ja taivas'. Se kuulostaa yhtä hyvältä edelleen (Markku)

---

Oltiin kerran kuuntelemassa kavereitten kanssa Maarittia niin kovin, että vielä aamullakin särki päätä (Taisto)

---

Vuonna 1979 about Maarit esiintyi Loimaalla Hirvihovissa. Porukkaa oli ilmeisesti niukasti. Jammailtiin porukassa. Tapana oli kasata tavarat keskelle ja pyöriä ympärillä. Maarit tuli lavalta ja antoi minulle viisi markkaa ja pyysi lähtemään keskustaan hakemaan lisää jengiä mestalle. Käskystä teinkin niin ja muutama autollinen paikalle tulikin. (Jyrki)

---

Pääsin ensimmäistä kertaa tanssilavalle vuonna 1974 ja lava oli Kurkvuoren paviljonki (joka muuten tuhopoltettiin seuraavalla viikolla). Lavalla esiintyi Maarit ja mieleen jäivät biisit 'Lilja tuo' ja 'Anna tukan valuu vaan'. Voi, siitä on jo tosi kauan... (Sirpa)

Jatka tästä

Uutiset Näistä keskustellaan Videot Audiot Videot ja audiot
Muualla Yle.fi:ssä