Olet tässä

Kohtaaminen on valokuvauksen tärkeä esivalmistelu

julkaistu 30.10.2013 klo 12:32, päivitetty 4.11.2013 klo 13:27

- Kaksi asiaa on valokuvaamisessani säilynyt harrastuksen alkupäivistä saakka; valon ja varjon kuunteleminen sekä ihmisen ymmärtäminen.

Meeri Koutaniemi kuvaa paljon henkilökuvia luonnonvalossa. Usein kamera on se, mikä viimeisimpänä otetaan esiin. Kuvaa on saattanut edeltää kuukausien tutustumisprosessi kuvattavien kanssa.

Koutaniemen innostus valokuvaamiseen kumpuaa Peppi Pitkätossumaisesta talosta Kuusamosta. Arkkitehti isä ja psykologi äiti kannustivat kuutta lastaan luoviin harrastuksiin. Maalaamista ja tanssimista kokeiltuaan, valokuva tuntui sopivimmalta tavalta luovuuden kanavointiin. Koutaniemi on rakentanut valokuvaajan identiteettiään 15 vuotiaasta saakka.

Meeri Koutaniemi kokee, että valokuvaajana hän ei ole tarjoamassa töillään vastauksia katsojalle, vaan esittämässä kysymyksiä ja provosoimassa. Hän toivoo, että hänen työnsä herättäisi katsojassa halun toimia.

Koutaniemi kuvaa ulkomailla noin kaksi kolmasosaa vuodesta. Hän on projekteissaan kuvannut muun muassa HIV-positiivisia, transsukupuolisia prostituoituja, Syyrian pakolaisia sekä Thaimaassa kaatopaikalla asuvia lapsia. Yksin matkaavana naisena suunnitelmallisuus on ehdottoman tärkeää, jotta suuremmilta vaaratekijöiltä vältytään. Mutta pelolle Koutaniemi ei halua antaa tilaa, koska se lamaannuttaa. Suomeen palattuaan Koutaniemi nauttii kotimaan puhtaasta ilmasta, turvallisuudesta sekä kansalaisten rehellisyydestä ja suoruudesta.

Taustapeilissä tarinoita kuvien takaa tarjoaa valokuvaaja Meeri Koutaniemi.

>> Valokuvaaja Meeri Koutaniemen kotisivu

Taustapeili tiistaina 5.11.2013 klo 17.30-18.00.


Sanna Jussila (Jyrki Valkama / Yle) Toimittajana on Sanna Jussila.

Jatka tästä

Uutiset Näistä keskustellaan Videot Audiot Videot ja audiot
Muualla Yle.fi:ssä