Olet tässä

Levylautakunta 18.5.2013

Juha-Pekka Sillanpää, Esa Eloranta ja Tero Liete

Kuva: YLE

Lauluntekijä, juuri miehen ikään ehtinyt Esa Eloranta sekä YLEn kärttyiset herrat Tero Liete ja Juha-Pekka Sillanpää kuuntelevat uutuuslevyjä.

OHJELMASSA KUULTIIN NÄITÄ ARTISTEJA

Riki Sorsa aloitti laulajanuransa bändeissä ja siirtyi soolouralle -70 - -80-lukujen vaihteessa. Riki Sorsan albumi Kellot ja peilit 1984 oli Suomen ensimmäinen CD-julkaisu. Riki Sorsalla todettiin kurkkusyöpä 2006. Sittemmin selätetyn syövän jälkeen Riki on laulanut harvakseltaan, viimeinen oma albumi on vuodelta 2000. Nyt hän on mukana uusia hengellisiä lauluja sisältävällä Toivon lauluja -kokoelmalla.

Lana DelRey on newyorkilainen laulaja, joka esikoisellaan Video Games nousi yhdeksi viime vuoden kovimmista tulokkaista. Hän on oikealta nimeltään Elizabeth Grant. Uusi kappale on mukana viikon leffauutuudessa leffasta Great Gatsby – Kultahattu, kyseessä on jo neljäs leffasovitus F. Scott Fitzgeraldin 20-luvun klassikkoromaanista. Lana DelRey konsertoi ensimmäistä kertaa Suomessa Helsingissä 16.6. > Lana DelRey kotisivu

Sarah Kivi & Non-orchestra on hesalaisduo, jossa toinen osapuoli on tuottaja/konemies Niclas Kristiansson, Yhdessä musaa on tehty kolmisen vuotta. Keikoilla soitetaan isolla, jopa 12-henkisellä kokoonpanolla.Yhdessä musaa on tehty kolmisen vuotta. Keikoilla soitetaan isolla, jopa 12-henkisellä kokoonpanolla. Osin iranilaistaustainen Sarah oli Neil Hardwickin musikaalileffassa Jos rakastat ja sen soundtrackilla, lauloi Eppujen Joka päivä ja joka ikinen yö. Tiettävästi levydiiliäkin popin saralla tarjottiin, mutta Sarah kieltäytyi, koska halusi tehdä omanlaistaan musaa. > Sarah Kivi & Non orchestra netissä

Caitlin Rose on 25-vuotias country-laulajatar-lauluntekijä Nashvillesta. Häneltä on ilemstynyt kolmas levy The Stand-In, jota ovat kriitikot kovasti kehuneet, mutta kantrilistoilla ei ole näkynyt. Aitinsä on Grammy-palkittu kantrihittimaakari Liz Rose, hittejä mm. Taylor Swiftille, ja äiti on kuulemma myös hyvä musiikkikriitikko tyttärelleen, vaikka tyttö haluaakin kulkea omia taiteellisia polkujaan. Teki ensin punkkia kapinoidakseen, mutta on nyt sitten edes jotenkin ruodussa. > Caitlin Rose kotisivu

Jesse Vainaan varjot on nelisen vuotta sitten perustettu yhtye, jonka voimahahmot ovat Rami Hentilä ja Tony Karjalainen. Herrojen yhtye oli bilepaikkoja kiertänyt One More Night. Nyt on alettu tehdä omia lauluja, vaihdettu bändin nimi ja suomirokkiin ja -poppiin päin kallellaan oleva ensimmäinen albumi Lauluja maailmasta ilmestyy syksyllä. > Jesse Vainaan Varjot netissä

Pietari & Kohtalon kauppiaat on vanhenevan suomiräppärin hyppäys syleilemään bluesia ja iskelmää nostalgisessa hengessä. Nimellä Pietari jo 90-luvulla räp-taiteilijana aloittanut herra vaihtaa täysin tyyliä levyllä Paratiisi odottaa. Pietari Kiviharjun tekemät kappaleet ovat vinoja juttuja ja tarinoita persoonallisella, mm. Remun mieleen tuovalla tyylillä hoilattuna. > Pietari & Kohtalon kauppiaat netissä

ÄÄNESTYKSEN TULOS JA KOMMENTIT

1. Caitlin Rose: Silver sings (C.Rose - G.Louris) 25
E: Tulin hyvälle tuulelle, hyvää autoilumusiikkia. Slidekitaristi hieno. Laulajan ääni aseistariisuva, Celine Dionin vastakohta ja siksi niin hyvä. Biisi nousi keskiverron yläpuolelle.
T: Pikkunätti kappale, mutta näitä on 14 tusinassa. Kitarasoundista pidin.
J-P: Tämähän oli loistava kesäiseen autoiluun ja mielellään mahdollisimman kaukana kotoa. Ei tällaisia lauluja tehdä liikaa.

2. Pietari ja Kohtalon kauppiaat: Paratiisi odottaa (P.Kiviharju) 24
E: Jos kuolemasta saadaan nauru aikaiseksi, niin siitä tulee pisteitä, tätä kuunnellessa oli muutama hetki mukavampi elää. Se ärsytti, että tältä kuulostaa yleensä näyttelijöiden tekemä musiikki.
T: Oikeasti hauska, puhtaasti ja puhtailla soundeilla soitettu. Riittävän lyhyt ja ytimekäs. Haluaisin kuunnella uudestaan.
J-P: Tykkään, että lähdetään biisissä suoraan asiaan ilman tylsiä introja. Mainiota 'ikämiesskiffleä'. Tässä kuulee, että asioita on selvästi funtsittu

3. Lana DelRey: Young and beautiful (L.DelRay - B.Luhrmann - R.Nowels) 21
E: Tykkäsin kovasti. Olen nössö sisältä ja tämä läpäisi pintapanssarini. Paljon nyansseja ja laulussa hieno soundi, kappale kasvoi hienon hallitusti.
T: Olen vanha ja kärttyinen ukko, joka ei liikutu mistään. En pidä kun lauletaan kuin lusikka suussa ja kuvitellaan, että se kuvastaa syviä tunteita. Ihan hyvä, että biisi pysyi pienenä ja intiiminä.
J-P: Olin innoissani tästä artistista, kun hän aloitti uransa, mutta sitten meni maku, koska alkoi vaikuttaa feikiltä. Tämä biisi elokuvassa Great Gatsby ja siinä toimii.

4. Sarah Kivi & Non-orchestra: Leikkokukka (S.Kivi - N.Kristiansson) 20
E: Introsta ei tiennyt yhtään, mitä on tulossa, alku kiinnostava mutta sitten väsähdin. Sanat oli kuin runo, ei laulunteksti, kokonaisuus kuulosti tekotaiteelliselta. Tämä vaatii, että tunnelmaan pitäisi päästä sisään.
T: Ei pahimmasta päästä tekotaiteellisuutta. Ilmavuus ja kuplivuus taustassa toimi hyvin. Tästä jäi positiivinen ja kiehtova tunnelma.
J-P: Paljon tenhovoimaa, omituista ja outoa, tekstistä en ymmärtänyt mitään. Hyvin epäsuomalaista musiikkia.

5. Jesse Vainaan Varjot: Rahankantaja (R.Hentilä) 19
E: Intro ihan perusiskelmäbändin tekemä, en pitänyt melodiasta, oli tylsä ja rasittava. Tekstihän oli punkbändiltä ja melodia iskelmästä. Uskon kuitenkin, että tulevaisuuden tähti.
T: Ilmeisesti elämäntuskaa oli ja nykykapitalismin kritiikkiä, musiikillisesti ei mitään kiinnostavaa, kehno kitarasoolo
J-P: Minusta hienoa, että kitarasooloja taas kuulee, vaikka ne yritettiin tappaa sukupuuttoon. Pidin säkeistön stemmalaulusta ja tuotannon ilmavuudesta.

6. Riki Sorsa: Kun jotain puuttui (sä J.Olsson sa P.Eronen) 17
E: Hyvin soitettua iskelmää, perustarina hyvin ammattitaitoisessa tekstissä. Laulajan soundissa jotain hyvin 'rikisorsamaista', mutta ei tämä Riki varmaan ole....
T: Kädenlämpöistä 'puolikuupoppia', tällasta tehtiin paljon 90-luvulla. Ei tämä ihan pahimmasta päästä ollut, laulaja ihan OK.
J-P: Intro kuulosti ihan Puolikuulta, tällaisella musiikilla on sileä tie radioon, negatiivisessa mielessä käyttömusiikkia. Tavallaan täyteen tuotettu, mutta silti kovin kuivan kuuloista.

  Kuuntele Levylautakunta

Muualla Yle.fi:ssä