Olet tässä

Levylautakunta 7.12.2013

Juha Blomberg, Eeppi Ursin ja Jorma Hietamäki

Kuva: YLE

Laulajatar ja musiikin monitoiminainen Eeppi Ursin istuu saman pöydän ääreen Ylen Juha Blombergin ja Jorma Hietamäen kanssa.

OHJELMASSA KUULTIIN NÄITÄ ARTISTEJA

Scandinavian Music Group (SMG) on bändi, joka perustivat muutamat Ultra Bran jäsenet pian sen lopettamisen jälkeen. SMGn ensimmäinen levy ilmestyi 2002 mennen suoraan albumilistan ykköseksi ja myyden kultaa. Tammikuun lopulla 2014 ilmestyy bändin seitsemäs albumi, jossa edelliseen akustispainotteiseen levyyn verrattuna mennään soundillisesti isoihin elektronisiin maailmoihin. > Scandinavian Music Group kotisivu

Nick Lowe nousi pinnalle 70-luvulla ensin pubirokin ja sitten uuden aallon myötä. Hän on kirjoittanut useita hittejä mm. Elvis Costellolle ja kumppaneille. Tämän brittiveteraanin (64 v) ensimmäinen joululevy syntyi levy-yhtiön aloitteesta ja Lowen reaktio oli että 'Anteeksi kuinka!!' Alkujärkytyksen jälkeen herra innostui asiasta ja joulualbumi sai nimekseen Quality Street. Levyllä musiikkityylit vaihtelevat viihderetrosta kantriin, rock’n’rolliin ja rockabillyyn. > Nick Lowe kotisivu

Ninni eli Nina Vesa on kolmekymppinen kemiläinen, jonka karaokeharrastus on nyt vienyt oman ensimmäisen levyn tekoon. Ensimmäinen single edustaa pop-iskelmää positiivisella asenteella.

Målby on seitsemisen vuotta kasassa ollut helsinkiläinen bändi, joka aloitti ihan kaveriporukalla. Keikkaa on vuosien aikana tehty ja nyt valmistui ensimmäinen levy. Sävyjä löytyy sekä akustista ja folkahtavaa että myös ihan särörokkia, ja tekstimaailma on keskivertoa kiinnostavampi. > Målby netissä

Samling on tukholmalainen yhtye, joka on julkaissut kolme levyä. Yhtyeen nimi viittaa seitsenjäsenisen bändin yhteisöllisyyteen. Syksyn singlejulkaisua miettiessään he halusivat jotain uutta sävyä albumiraitaan ja kerättyään rohkeutta päättivät kysyä Eva Dahlgrenilta, josko tähti tulisi laulamaan ja tämä suostui. Eva Dahlgrenin toistaiseksi viimeisin oma levy ilmestyi kuusi vuotta sitten. Hän oli pari vuotta sitten mukana Vain elämää-sarjan Ruotsi-versiossa. > Samling kotisivu

J. Vehkala & Quomat aloitti toimintansa Äänekoskella vuonna 2013 Kari Peitsamo tribuuttiyhtyeenä, soittaen sähköistettyjä boogie-versioita Peitsamon akustisen kauden tuotannosta. Nyttemmin bändi on ottanut ohjelmistoonsa mukaan myös omaa samanhenkistä tavaraa. Peitsamon materiaali soi edelleen pääosin keikkasetissä. Peitsamon lisäksi bändin isoin vaikuttaja on Status Quo. Kaiken ydin löytyy '82cm levyisisistä haara-asennoista, valkoisista tennistossuista ja max. neljästä soinnusta.' > J.Vehkala & Quomat netissä

ÄÄNESTYKSEN TULOS JA KOMMENTIT

1. Samling feat. Eva Dahlgren: Natten (M.Groundström) 26
EEPPI:Upeasti tuotettu, soundit kohdallaan, laulussa oli rutkasti karismaa. Ei kuitenkaan sävellyksenä erikoinen.
JUHA:Älyttömän hieno sovitus, laulaja järjettömän hyvä. Joku tässä tyylissä kytki 80-luvun brittibändien helmiin. Tulevaisuuden tv-sarjan tunnelmallinen tunnusbiisi.
JORMA:Hyvin soitettu ja hienosti äänitetty. Aluksi petyin, kun vokalistin osuudessa ei mielestäni ollut melodiaa lainkaan, mutta kyllä tämä sitten tunnelmallaan tempaisi mukaan. Loppuun asti vietyä tuotantoa.

2. Nick Lowe: A Dollar Short Of Happy (N.Lowe - R.Cooder) 21
EEPPI:Laulajan eka fraasista tuli mieleen Elvis, mutta sitten alkoi kuulostaa itseltään. Runsaasti lainoja vanhoista biiseistä, ja niistä tuli hieman humoristinen vire - oliko tehty kieli poskessa. Ei koskettanut minua.
JUHA:Ihan mainosmusaa, tällä biisillä vois myydä ihan mitä vaan. Laulaja uskottava, vois olla Sörnäisten metroasemalla katulaulajana ja varmasti heittäisin lantin.
JORMA:Tyyppi tuli iholle tyylikkäästi, biisi loi mieleeni täydellisen kuvan pienen kaupungin jouluisesta tunnelmasta.

3. Målby: Voit jo laskea suojauksen (T.Långsjö) 19
EEPPI:Pidin laulutyylistä, kiva fraseeraus, sovitus oli tehty letkeästi laulajaa ja tekstiä koko ajan tukien. Kuitenkin biisin edetessä vähän tylsistyin.
JUHA:Länsiafrikkalainen tunnelma biisin alussa, hauskaa. Kappaleen tekstistä sai hyvin selvän ja se oli mukavan naivistinen tarina.
JORMA: Hyvä teksti vilsi kivoja kielikuvia. Laulaja oli kokeneen oloinen kaveri, jolla hyvä itseluottamus. Oliko teksti kuitenkaan tarpeeksi nokkela kestääkseen?

4. Scandinavian Music Group: Ei paniikkia (sä J.Melasniemi sa T.Kokkonen) 18
EEPPI:Hienot harmoniat, soinnut hyvin puhuttelevia, kivoja ja naiveja jopa. Tekstin symboliikka ei auennut ensi kuulemalta, suurista asioista oli kuitenkin selvästi kyse. Laulu jäi miksauksessa kovin alas.
JUHA:Kylläpä kuulosti siltä, että on yhteyksi Ultra Brahan! Minusta oli sekava sovitus: helisevä laulu ja helisevä sovitus kumosivat toisensa ja en kuullut laulajaa tarpeeksi.
JORMA: Oliko Ultra Bra 4.? Esitys sinällään looginen, mutta laulaja oli kuin kanjonissa huulet törröllään. Tämähän sopisi modernin taidenäyttelyn taustamusiikiksi, tosi hyvän säväyksen.

5. J. Vehkala ja Quomat: Unohtakaa blues (sä J.Vehkala - O.Havu sa O.Havu) 17
EEPPI:Omassa lajissaan aivan nerokas tekele! Arvostan kellaribändejä, joille ilo tulee siitä yhden riffin osaamisesta. Tässä homma oli niin selvää, ei mitään arvoituksellista.
JUHA:Riimit loistavan kliseisiä, mutta hauskalla tavalla
JORMA:Tämähän oli kotoisin Kari Peitsamon bändikoulusta! Hauskaa oli. Ja kuultiin suomen jäykin rock-riffi, kuin Status Quo olisi soittanut.

6. Ninni: Vain taivas tietää (sä K.Klemettinen sa P.Mäenpää) 15
EEPPI:Tältä laulajalta irtoaisi koulimisella paljon enemmänkin sävyjä. Biisi oli iskelmägenren tyyppikipale.
JUHA:Heti aloin arvuutella kuka laulaa, jotain Meijumaista vibrassa. Teksti oli oikein kliseinen, kaikki riimit arvattavissa, tausta liian jynkyttävä
JORMA:Solisti otti heti tilanteen hallintaan. Biisissä oli aineksia suurempaankin juttuun, mutta oli annettu periksi liian aikaisin. Tekstissä miljoona kertaa käytetty 'Vain taivas tietää'-fraasi häiritsi!

  Kuuntele Levylautakunta

Muualla Yle.fi:ssä