Olet tässä

Pääministerin haastattelutunti täyttää 50 vuotta

julkaistu 7.9.2012 klo 13:24, päivitetty 17.9.2012 klo 09:38
Pääministerin haastattelutunti vuonna 1968. Kuvassa vasemmalta: Toimittaja Reijo Enävaara, Suomen uutiset. Päätoimittaja Helge Halsti, Polttopiste. Toimittaja Kerttu Kauniskangas, Kansan uutiset. Pääministeri Rafael Paasio ja hänen sihteerinsä Jaakko
Turkka. Puheenjohtajana Niilo Ihamäki.
Päätoimittaja Mauno Pelkonen, Hämeen kansa ja päätoimittaja Esko Saarinen, Kaleva.

Pääministerin haastattelutunti vuonna 1968

Kuva: Leif Öster/Yle Kuvapalvelu

Juhlalähetys Yle Radio Suomessa sunnuntaina 16.9.2012 klo 14-16

Ylen ohjelma Pääministerin haastattelutunti täyttää syksyllä 2012 täydet 50 vuotta. Juhlalähetys tulee pääministerin virka-asunnolta Kesärannasta 16.9. Ohjelma kokoaa Kesärantaan viime vuosikymmenten pääministerit ja heitä ohjelmassa haastatelleita päätoimittajia ja politiikan toimittajia.

Kahden tunnin mittainen lähetys huipentuu tunnin mittaiseen pääministereiden haastattelutuntiin, johon osallistuvat pääministeri Jyrki Katainen ja aikaisempia pääministereitä.

Ohjelmaa on tehty kaikkiaan noin 500 kertaa. Pääministerin haastattelutunti on yksi suomalaisen radion instituutioista ja osa suomalaista poliittista historiaa.

– Ohjelma on yksi Ylen merkkituotteista, jonka muoto on pysynyt lähes samana kautta vuosikymmenien. Avoin keskustelu kiperistäkin poliittisista kysymyksistä on paitsi tärkeää, myös kiinnostavaa radio-ohjelmaa, arvioi Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja Atte Jääskeläinen.

Pääministerin haastattelutunnin ensimmäinen lähetys tehtiin Pasilasta 30.9.1962, jolloin politiikan toimittajien kysymyksiin vastasi pääministeri Ahti Karjalainen. Puheenjohtajana oli Niilo Ihamäki, joka teki ohjelmaa sen alusta aina 1970-luvulle asti.

– Puhuttiin hintojen noususta, Saimaan kanavasta, katovahingoista, työttömyyskorvauksista, eduskuntavaalien uudistamisesta, sairausvakuutuslaista, metsätyömiesten palkoista ja Suomen kansainvälisistä suhteista, kertoo Ihamäki.

Pääministeri ei 1960-luvulla ollut samalla tavoin kuin nykyisin – ei etenkään maakuntalehdistön – tavoitettavissa. Yle halusi lisätä keskustelua ajankohtaisista poliittisista kysymyksistä ja tuoda myös maakunnalliset asiat keskusteluun. Haastattelijoina on vuosien varrella ollut satoja päätoimittajia tai politiikan toimittajia yhteensä yli 70 lehdestä.

Ohjelmaa tehtiin aluksi radion ja tv:n yhteislähetyksenä Pasilasta, mutta Mauno Koiviston pääministerikaudella radio- ja tv-lähetykset vietiin pois studiosta, telakalle, sairaalaan tai tehtaaseen. Kalevi Sorsan pääministerikausien aikaan ohjelma oli tauolla liki kymmenen vuotta, mikä johtui osin Yleisradion sisäisistä syistä, mutta osin myös Sorsan ja median suhteesta. Paavo Lipposen pääministerikaudella ohjelma siirtyi Kesärantaan, josta sitä nykyisinkin tehdään. Tv-lähetyksistä luovuttiin ja ohjelma vakiintui radio-ohjelmaksi.

Pääministerin haastattelutunnilla on nykyisin keskimäärin 300 000 kuuntelijaa. Ohjelma tulee noin kerran kuussa sunnuntaisin klo 14:03.

Pääministerin haastattelutunti 50 vuotta, juhlalähetys 16.9. klo 14 - 16, Yle Radio Suomi. Ohjelman toimittavat Seija Rautio ja Jari Niemelä.

Ohjelma on kuunneltavissa Yle Areenassa lähetyksen jälkeen.

Muualla Yle.fi:ssä