Olet tässä

Pelastetaan duunit

Kuva: Kuva: Ada Pykäläniemi

Torstaisin 9.1. - 17.4.2014 klo 19.06 - 20.00, uusinta sunnuntaisin klo 23.03. Ohjelmat ovat kuunneltavissa Yle Areenassa lähetyksen jälkeen.

”Kun mietitään minkälaiset ympäristö-, ihmisoikeusolosuhteet tai työntekijöiden oikeudet on Kiinassa, niin kyllähän me kaikki tiedetään että ne on ihan muuta kuin Euroopassa, mutta silti kaikki ostaa kiinalaista. Tämä nykyinen maailma on kaksinaismoralismia. Toisaalta osakkeen omistajat haluaa saada maksimituotot pörssiyhtiöistä, sitä kautta toimivalle johdolle laitetaan sellaiset kannustinärjestelmät, jotka tukee kvartaalitaloutta. Ne ihmiset, jotka on siellä töissä, jos he haluavat pitää työpaikkansa, niin heidän täytyy toimia pelisääntöjen mukaan. Sitten jokainen voi miettiä onko pelisäännöt oikein ja onko tämä aidosti mitä halutaan”. Näin toteaa globalisaatiosta pitkän linjan perheyrittäjä.

Globaalin muutoksen toinen aalto vie yhtiöiden avaintoimintoja Aasiaan. Suomen vienti sakkaa. Teknologiateollisuuden vienti ei ole palautunut vuoden 2008 taantuman jäljiltä. Suomi velkaantuu lisää kokoajan, ja vaikutukset näkyvät. Teknologiateollisuudesta on kadonnut muutamassa vuodessa yli 30 000 työpaikkaa. Pienet ja keskisuuret yritykset eivät ole riittävästi muokanneet toimintojaan muuttuvaan maailmaan. Työpaikat ovat vaarassa.

Miten yritys pitää huolen, että se säilyy elinkelpoisina kiristyvillä markkinoilla? Miten se hallitsee alituisen muutoksen? Tätä pohditaan Pelastetaan duunit –radio-ohjelmasarjassa eri teemojen kautta: mm. tuotekehityksen, talouden kohentamisen ja markkinoinnin sekä johdon ja henkilöstön yhteistyön kautta.

Mukana on 14 yritystä eri puolilta maata. Teija Peltoniemen toimittama ohjelmasarja seuraa näiden yritysten pyrintöjä - miten selviytyä ja parantaa asemiaan kiristyvillä markkinoilla.

Pelastetaan duunit -hankkeessa ovat mukana Yleisradio, Teknologiateollisuus ry, Metallityöväen Liitto ry ja Sitra. Sarjaan kuuluu kuusi televisio- ja 15 radio-ohjelmaa sekä Pelastetaan duunit verkkosivut: pelastetaanduunit.fi http://pelastetaanduunit.fi/

Ohjelmasarja lähetetään Yle Radio Suomessa torstaisin 9.1. - 17.4.2014 klo 19.06 - 20.00, uusinta sunnuntaisin klo 23.03. Ohjelmat ovat lähetysten jälkeen katseltavissa ja kuunneltavissa Yle Areenassa. Yle TV1:ssä sarja päättyi 16.1.2015.

Pelastetaan duunit –radiosarjan jaksot:

Osa 1/15: Fiksuja tuotteita

Sarjan ensimmäisessä ohjelmassa kolme yritystä avaa tuotekehityksen saloja ja kertoo, mitä toimilla saavutetaan. Mukana kuljettimia valmistava Ferroplan Orimattilasta, staattisilla muistilapuilla maailmalle pyrkivä Innotools Imatralta sekä Lahden autokori, jossa tuotekehitys ei tuottanut ainoan päämiehen mielestä hedelmää. Yritys joutui hakemaan konkurssia syyskuussa 2013. Toimittajana Teija Peltoniemi.

http://areena.yle.fi/radio/2109295

Osa 2/15: Yhdessä tekemisen meininki

Säynätsalossa KM-Valu Ky:ssä on tehty töitä vuorovaikutuksen eteen. Joroisissa Alufer Oy:ssä puolestaan keskustellaan itse työstä. Kempeleessä Innokas Medical Oy:ssä esimerkillä johtaminen ja arvot määräävät johtamista. Toimittajana Teija Peltoniemi.

http://areena.yle.fi/radio/2117667

Osa 3/15: Eroon talouskurimuksesta

Torstaina 23.1.2014 klo 19.06 - 20.00, uusinta sunnuntaina 26.1. klo 23.03.

"Jos jotain oon oppinut, niin paskat on vaan lapioitava, mitä edessä on, ei niitä tee kukaan muu, vastuu pitää kantaa", näin erään yrityksen talouspäällikkö lamasta selviämisestä.

Pelastetaan duunit -radiosarjan kolmannessa ohjelmassa kysytään kuinka yritys pääsee yli rahoitusongelmistaan ja heikosta suhdanteesta. Talousongelmista on kokemusta monessa yrityksessä vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen. Hyvin monella liikevaihto tippui, joillakin jopa yli 50%. Miten hyvästä tuloskierteestä saadaan kiinni, vaikka maailmantalouden sykli sen kuin kiihtyy ja tilauskanta voi olla vain pariksi kolmeksi viikoksi? Yrittäjät sanovat pankkien tiukentaneen luotonantoaan. Entä mitä heikosta jamasta opittiin?

Kokemuksistaan kertovat metallialan yritykset Relicomp Suolahdesta ja KM-Valu Säynätsalosta sekä staattisia tarralappuja tekevä Innotools Imatralta. Toimittajana Teija Peltoniemi.

Osa 4/15: Vientiin!

Torstaina 30.1.2014 klo 19.06 - 20.00, uusinta sunnuntaina 2.2. klo 23.03.

Suomen vienti pitäisi saada vetämään ja varsinkin pienten ja keskisuurten yritysten osuutta olisi syytä kasvattaa. Mitä yritykset tekevät sen eteen, että vienti saataisiin käyntiin? Entä onko helppo saada jalansijaa maailmalle, jossa kulttuuri ja käytännöt ovat toisenlaiset kuin koti-Suomessa? Aikakäsitys ja suhtautuminen hierarkioihin voi olla hyvinkin erilaista. Lähi-idässä tapaaminen voi olla juuri sovittu kellonaika, mutta päivä on eri. Pyrinnöistä kansainvälisille markkinoille kertovat metallialan Alufer Joroisista ja logistiikan simulointeja tekevä EP-Logistics Helsingistä. Näillä kahdella yrityksellä on käynnissä neuvotteluja muun muassa Venäjällä. Entä kuinka outokumpulainen köysitehdas Piippo sai vientinsä vetämään? Toimittajana Teija Peltoniemi.

Muualla Yle.fi:ssä