Olet tässä

Puulla parempiin päiviin tehopakkauksen voimalla

Elettiin jatkosodan viimeisiä vuosia kun kartanoitten muonamiesten 13-15 vuotiaat pojat marssivat metsähakkuille metsähallituksen pomojen perässä. Tiedotusvälineissä oli mainostettu kamppailua puulla parempiin päiviin ja hyvien taksojen lisäksi luvattiin tehopakkaus hyvistä tuloksista. Niin mekin innostuimme hakkuille ja täytimme eväsrepun eväillä. Nostimme pokasahan olkapäälle ja kirveen kainaloon sekä muut varusteet nokisine kahvipannuineen sekä justeerin repunpäälle kellumaan.

Marssi päättyi kotipitäjän Vihdin Herrakunnalla Konivuoren juurelle Moksin kylän puolelle. Metsähallituksen pomo ryhtyi jakamaan palstoja ja suositteli kahden miehen porukoita jotta justeeri hommissa on toisessa päässä myös vetäjä tai kiinnepitäjä. Pomo selitti edelleen, että hakkuiden kuutio taksat on kirjattu taksakirjaan ja sieltä löytyy sopimusehdot jotka on työntekijäin ja työantajain edustajat sopineet. Sieltä löytyy ohjeet puuston oksaisuudesta ja pakkaslisistä. Kuten huomaatte metsä on hyvää ja sorttimenttiä tulee paljon, kertoili pomo. Palstoilta tulee tukkeja sahalaitoksille, kaksimetristä vientiin kaivospuiksi. Yksitoistametrisiä viedään Englantiin. Metrin tavaraa paperin jalostamiseen kotimaassa, koivut ja muut sekapuut metrin haloiksi kotimaan polttopuu tarpeisiin.. Muistakaa kuutioida oikein sillä taksat tulee kuutioille. Tulen kahden viikon päästä katsomaan miten paljon poikaset on saanut aikaan. Teemme sitten myös välitilin ja katsomme miten tehopakkaus normit ovat täyttyneet.

Metsähallituksen uudet metsurit ryhtyivät töihin. Hyvin hakkuut meiltä "vanhoilta"tekijöiltä kävi , sillä oltiin aikaisemmin jo metsätöitä tehneet. Kuutioita tuli noin 3-4 kuutiota hakkuumiestä kohden päivässä. Ensimmäisenä päivänä tehtiin yksi kuutio halkoja, sahapukki ja mitta. Pomo tuli kahdenviikon päästä välitiliä tekemään ja tehopakkauksia jakamaan kuten puhe oli ja ihmetteli kun hakkuupalstat olivat loppuneet ja kuutioita paljon miestä päälle, että kaikki saivat kaksi tehopakkausta. Pakkaukset sisälsivät Työmies ja Saimaa savukkeita vaihtoehtona Fennia ja edelleen sisälsi Jymy ja Mahorkka piipputupakkaa, Kahvia, Sokeria ja pikkuleipää kekseinä. Hanskat ja syylinkit kuuluivat tehopakkausten sisältöön. Keittiöpöydälle levitettyämme pakkauksen sisällön, niin äitimme jo luuli Metsähallituksen maksavan tupakissa poikain työn. Pääsi jo sanomaan, että ei millään ole mitään väliä lapset pakotetaan tupakille saatuaan ensimmäisen kuutionsa pystyyn. Pojat kiirehti sanomaan, ättä äiti kulta, isä saa polttaa savukkeet ja sinä saat keittää kahvit sokerin ja pikkuleivän kera. Metsätyöt olivat kotirintaman tulojen lähde ja sen tiedotusvälineet muistivat huomioida päivittäisessä uutisissa ja Yleisradio oikein metsäradio tuntina 1946.

Näin muistelee Erkki Peltola 60-vuoden puulla parempiin päiviin hakkuita eli metsätöitä sekä Metsäradion aloittamista

Muualla Yle.fi:ssä