Olet tässä

Pyöreä pöytä: Onko meiltä karannut mopo käsistä?

julkaistu 11.12.2013 klo 19:22
Barack Obaman innoittamana myös Taustapeilin Pyöreä pöytä otti itsestään selfien.

Barack Obaman innoittamana myös Taustapeilin Pyöreä pöytä otti itsestään selfien.

Kuva: Yle

Pyöreässä pöydässä puhuttivat kiakkovieraat, kannabis ja eliitin käytös

Virallinen moraalinvalvojaseura Pyöreä pöydän ääressä halusi ensin muistuttaa 9-vuotiaan norjalaislapsen innoittamana, että lasten syntymäpäiväkutsuja tulee noudattaa. Pöydän ääressä syyllistettiin yhteen ääneen vanhempia.

Ensimmäisenä aiheena Maija Vilkkumaa nosti keskusteluun kiakkovierasjuhlat. Kysymyksessä oli siis aiempina vuosina Helsingissä järjestettyjen kuokkavierasjuhlien toisinto Tampereella, kun tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto siirrettiin hämeeseen.

Heti alkuun kaikki hiukan kateellisena muistuttivat Juhan olevan elittiä, joka varmasti on kiakkovieraita vastaan, koska hän oli juhlimassa itsenäisyyttä kutsuttuna Tampere-talossa. Juha ei tästä häkeltynyt, vaan ihmetteli mielelnosoituksen olleen luokaton.

- Mikä tollainen mielenosoitus on, jos sinne mennään juomaan kaljaa eikä mietitä tarkkaan mikä on meidän sanoma?'

Pekka puolestaan ihmetteli mielenosoituksen saamaa paisuttelevaa julkisuutta, kun poliisikin on selviteltyään asioita tullut siihen tulokseen ettei mitään kovin merkittäviä rikoksia tapahtunut.

Maija puolusti mielenosoitusta Suomen mittakaavassa karnevalistisen juhlan ympäristössä, koska yhteiskunnassa on niin paljon epätasa-arvoa. Juha kuitenkin edelleen ihmetteli kiakkovieraitten eliitin vastustamista. Hän oli kohdannut juhlissa paljon tavallisia ihmisiä, joita oli tällä kertaa kutsuttujen joukossa paljon. Lopuksi Pekka ihmetteli vielä mielenosoittamisen eriarvoistamista:

- Miksi Sini Saarela on arvostettu henkilö ja nämä jotain roskajoukkoa?

Toisena aiheena Pekka Seppänen halusi keskustella huumeista. Uruguay on ensimmäinen maa, joka päätti laillistaa marihuanan.

- Periaatteessa se oli minusta oikein hieno ja rohkea päätös.

Juhankin mielestä on hyvä, että meillä on tämän jälkeen testilaboratorio olemassa, kuinka marihuanan laillistaminen toimii yhteiskunnassa. Yhdessä tuumin pöydän ääressä tultiin siihen lopputulokseen, että Uruguayssa valtio toimii samoin marihuanan kanssa kuin Suomessa toim itaan alkoholin kanssa: valtio valmistaa ja myy.

Puheenjohtaja Pauli Aalto-Setälä halusi tietää mistä raatilaisten mielestä johtuu, että kannabiksella on oma kannattajakuntansa? Juha epäili terveydellisiä vaikutuksia, johon Pekka totesi ettei lääkkeitäkään saa liikaa syödä. Lopulta päädyttiin siihen, että laillistaminen on periaatteessa hyvä asia, mutta ei välttämättä kuitenkaan käytännössä.

- Yhdessäkin laillisessa päihteessä on tarpeeksi tekemistä, kiteytti Juha.

Kolmantena aiheena Juha Itkonen ihmetteli Barack Obaman, David Cameronin ja Tanskan pääministeri Helle Thorning-Schmidtin käytöstä Nelson Mandelan muistotilaisuudessa. Kolmikko otti Johannesburgissa järjestetyssä tilaisuudessa itsestään "selfien", eli omakuvan kännykkäkameralla. Juha halusikin tietää mitä tämä kertoo ajastamme, että hautajaisissakin räpsitään kuvia itsestä.

- Onko meiltä karannut mopo käsistä?

Maijan mielestä omakuvien ottaminen on ollut enemmän nuorten viihteellinen harrastus. Hän ei halua, että maailman johtajat laskeutuvat nuorten tasolle. Pekka pohti kuinka puhelimesta on tullut ruumiin osa, eikä sitä edes osata ajatella.

- Jos hautajaisissa ottaisi esiin sudokun, niin se varmaan tuomittaisiin. Mutta kännykän kanssa pelaaminen on sallittua.

Väittelijät päätyivät kuitenkin siihen, että eliitti ei saisi olla kuin tavalliset ihmiset, vaan heillä tulisi olla korkeampi moraali. Pekka totesi, että tässä paljastui suuri salaisuus:

- Maailman mahtavaimman valtion presidentti on aivan tavallinen ihminen.

Lue lisää:

Kiakkovieras-tapahtumaan osallistuneen perustelut: Valtiojärjestelmämme on viallinen

Uruguay laillistaa marihuanan kaupan – valtio alkaa myydä

Obama: Tarvittiin Mandela vapauttamaan sekä vanki että vartija

Jatka tästä

Uutiset Näistä keskustellaan Videot Audiot Videot ja audiot
Muualla Yle.fi:ssä