Olet tässä

Sammelvuo: Ukraina ja Kreikka eivät ole heittopusseja

julkaistu 30.12.2013 klo 14:27, päivitetty 30.12.2013 klo 14:51
Lentopalloilija Tuomas Sammelvuo.

Lentopalloilija Tuomas Sammelvuo näyttää mallisuorituksen.

Kuva: YLE / Markku Malinen

Viime vuosien tärkeimpään turnaukseensa valmistautuvan lentopallomaajoukkueen päävalmentaja Tuomas Sammelvuo muistuttaa Urheilun Taustapeilissa tulevan viikonlopun MM-karsinnan kaikkien vastustajien kovuudesta.

Etukäteen syyskuun MM-paikan ratkaisuna on pidetty sunnuntaista ottelua isäntämaa Slovakian ja Suomen välillä. Sitä ennen vastaan asettuvat Ukraina ja Kreikka, jotka eivät mahtuneet tämän vuoden 16 maan EM-lopputurnaukseen.

- Ukraina ja Kreika eivät missään tapauksessa ole heittopusseja. Ukrainan joukkueen lähes kaikki kaverit pelaavat Venäjän supeliigaa Harkivin riveissä ja Kreikalla on aina hyviä pelaajia, Sammelvuo painottaa.

Neljän maan turnauksesta paras pääsee suoraan MM-kisoihin. Toinen taistelee neljän muun lohkon kakkosen vertailussa Euroopan viimeisestä eduspaikasta. Etukäteen Slovakia on kovin kivi käännettäväksi. Se sijoittui EM-kisoissa 2011 viidenneksi ja nyt yhdeksänneksi.

- Slovakialta löytyy hyviä pelaajia, jotka pelaavat tai ovat pelanneet huippuliigoissa Puolassa, Italiassa, Koreassa ja Venäjällä, taustoittaa maajoukkueen päävalmentaja.

Sammelvuo uskoo omiinsa ja MM-unelmaan, joka edellisen kerran Suomelle toteutui 1982.

- Ollaan valmiiita ottamaan se kisapaikka, josta niin kauan on jo haaveiltu.

Sammelvuokin olisi epäillyt keltanokkavalmentajaa

Vielä vuosi sitten ajatus Tuomas Sammelvuosta Suomen ykkösluotsina tuntui kaukaiselta. Valmentaja hyväksyykin epäluulot, jotka kohdistuivat hänen nimitykseensä.

- Jos itse olisin ollut katselemassa, että on valittu kokematon kaveri, niin olisin epäillyt itsekin, Sammelvuo kuvailee.

Nyt Urheilun Taustapeilissä Sammelvuo raottaa valintaprosessia tarkemmin. Hän kuitenkin kiistää tehneensä markkinointityötä valintansa eteen.

- En halunnut puhumaan vanhoja pelikavereita puolelleni. Pidin homman itselläni aika lailla siihen asti, kunnes valinta minuun kohdistui.

Sammelvuo korostaa koko valmennustiiminsä merkitystä ja kiittää ryhmän panosta. Eikä ilman ulkomaalaisia toimita vieläkään.

- Toinen valmentaja, italialainen Nicola Giolito oli ensimmäinen, jonka halusin saada kiinnitettyä. Koin, että aloittelevana valmentajana tarvitsen kokeneen kaverin, joka on jo nähnyt laajasti lentopalloa.

- Puolalainen Kamil Soloducha puolestaan analysoi vastuistajia. Hän tilastoi pelin aikana jokaisen kosketuksen, joka tapahtuu palloon ja tarkistaa vielä ne pelin jälkeen, vähillä yöunilla, kiittelee päävalmentaja.

MM-kisoihin suurten seuraan?

Syyskuun MM-kilpailujen 24 joukkueesta kymmenen on jo tiedossa. Brasilia, Argentiina, Venezuela, Kiina, Etelä-Korea, Iran, Australia, Venäjä, Italia ja Puola ovat jo paikkansa varmistaneet.

- Nostaisin esiin erään joukkueen ; Iran. Italian suuruunden vuosien valmentaja Julio Velasco on saanut kovaa tulosta aikaan siellä!

- Iran on noussut "ei mistään" sille tasolle, missä se nyt on.

Afrikka ratkaisee tammikussa kolme kisalippuaan. MM-kisoihin 2010 Afrikasta pääsivät Egypti, Kamerun ja Tunisia.

Amerikan loput paikat viimeksi nappasivat, USA, Kuuba, Kanada, Puerto Rico ja Meksiko. Nyt Keski- ja Pohjois-Amerikan viisi kisapaikkaa ratkaistaan alkukesästä.

Euroopan turnaukset pelataan jo nyt viikonloppuna. Serbia, Bulgaria, Ranska ja Saksa ovat lohkojensa suosikkeja. Suomi, Slovakia, Ukraina ja Kreikka ratkaisevat ainakin siis sen yhden paikan.

- Mielenkiintoiset turnaukset, sillä valmistautumisaika on todella lyhyt. Voimasuhteet voivat heittää, perinteiset suosikkiasemat eivät päde, painottaa Sammelvuo.

Lentopallon isokenkäiset kateissa

Sauli Niinistö, Paavo Lipponen, Timo Soini, Lasse Lehtinen ja monet muut ovat pitäneet sanoillaan ja teoillaan jalkapalloa esillä. Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki kuuluu joukkoon ja hän on tukenut voimakkasti kulttuuriministerinä myös koripallomaajoukkuetta. Entiset ja nykyinen presidentti ovat löytyneet jääkiekkokatsomoista.

Lentopallon isokenkäisin on ollut presidentti Mauno Koivisto. Muuten on ollut hiljaista. Lentopallokin kaipaa näkyvää tukea, mutta kuinka sitä voisi saada?

- Se on mielenkiintoinen kysymys, myöntää Tuomas Sammelvuo.

- Uskon, että kun tehdään omat asiat niin hyvin kuin mahdollista lajissa, niin tunnettuuskin nousee ja niitä isokenkäisiä etsiytyy meillekin paremmin ja nousee mahdollisesti meidän lajiyhteisöstä, pohtii lentopallomaajoukkueen päävalmentaja.

Toimittajana Mikko Hannula.

Urheilun Taustapeili maanantaina 30.12.2013 klo 17.30 - 18.00.

Jatka tästä

Uutiset Näistä keskustellaan Videot Audiot Videot ja audiot
Muualla Yle.fi:ssä