Olet tässä

Satumaa on kaikkien aikojen paras

julkaistu 12.4.2013 klo 15:40, päivitetty 14.4.2013 klo 10:39

Kaikkien aikojen paras iskelmäteksti -kilpailun tulokset

Kaikkien aikojen paras iskelmäteksti –äänestyksen voitti yleisöäänestyksessä Satumaa, esittäjänä Reijo Taipale ja sanoittajana Unto Mononen. Toiseksi tuli Junnu Vainion Albatrossi ja kolmanneksi Kolmatta linjaa takaisin.

Iskelmä Suomi -sarjan alkaessa Yle Teemalla ja Radio Suomessa käynnistettiin äänestys kaikkien aikojen parhaasta iskelmätekstistä. Äänestyksessä ei ollut valmista listaa, vaan kansa sai itse mainita eniten arvostamansa kappaleen. Yhteensä ehdotettiin 324 eri iskelmää.

Selviö on, että suomalaisessa iskelmässä pitää olla oikean elämän tuntu. Rakastetuimmat iskelmätekstit ovat tuttuja klassikkoja, joiden tarinaan kuuntelija voi samaistua ja löytää oman elämänsä kipupisteitä. Tuloksista näkyy vanhojen mestareiden valta-asema, jota 2000-luvun iskelmät eivät vielä hätyyttele. Lähimmäs kärkeä uusista iskelmistä kipusivat Juha Tapion laulut sekä Jenni Vartiaisen esittämä ja Mariskan sanoittama Missä muruseni on. Äänestyksessä erottui selkeästi 19 kappaleen kärki, jossa on useita kappaleita Juicelta, Reino Helismaalta, Jukka Kuoppamäeltä, Unto Monoselta ja Juha Vainiolta. Ainut naissanoittaja kärkijoukossa oli Arja Tiainen.

Kuuntelijoiden perusteluja TOP 5 sanoituksista:

5. Juha Vainio ja Hyväntuulen laulajat Vanhoja poikia viiksekkäitä (SA J.Vaino)

-Paremmin ei voi kukaan kuvata sanoilla sitä tunnelmaa Saimaan saaressa, jonka laulun sanoitus ja melodia yhdessä tuovat esille. Kun syventyy kuuntelemaan sanat, näkee silmillään rauhallisen iltahetken, peilityynen Saimaan, yksinäisen erakoituneen vanhanpojan ja läheisellä repokivellä ilta-auringossa lepäävän norpan; viiksekkäitä, elämän ehtoopuolella ilman elämänkumppania molemmat.

-Kappaleen sanoitus on uskomattoman osuvaa realismia ja osittain voisi melkein sanoa, että verbaaliakrobatiikkaa. Siinä on jotain sanomatonta kaipausta; siinä voi suorastaan aistia yksinäisen, vanhassa villapaidassa, vaatimattomassa mökissä asustavan miehen uurastuksen ja arjen ja hänen ainoan ystävänsä ja juttukaverinsa; norpan, jonka luottamuksen mies on voittanut.

4. Rauli Badding Somerjoki Paratiisi (SA Arja Tiainen-R.Somerjoki)

-Varmaan moni on kokenut jossain vaiheessa historiaansa suurinpiirtein sanlaista, mistä kappaleessa kerrotaan ja tästä jää hyvä mieli

-Musiikki ,sekä sanat luo kaihoisan ja mieltä hykerryttävän tunnelman. Kesän haistaa ja maistaa ja ikäänkuin tuntee ihon pinnalla laulun fiiliksestä. Hieno rakkauslaulu.

On se vaan niin hyvä että, vaikka äänestettäisiin kauneimmasta virrestä, Rauli olisi kolmen parhaan joukossa.

3. Fredi: Kolmatta linjaa takaisin (SA J.Vainio)

-Rehellisen tuntuinen ja tunteellinen tilitys elämän ehtoolla. Menestystä on tullut, mutta onko jotain tärkeää todella saavutettu? Nuoruus on takana ja voi vain ihmetellä miten nopeasti aika onkaan kulunut. Rahaa on vanhojen velkojen maksamiseen, mutta kuitenkaan ei voi ostaa mennyttä aikaa takaisin.

KOSKETTAVAA!

-Junnu on oivaltavasti riimitellyt ajankuvan sekä ihmisen nuoruudenkaipuun. Kun ikää tulee lisää, sitä omakohtaisemmalta kappale tuntuu. Valitsin kappaleen Junnun sanoituksista - Vexi Salmi oli kova kilpailija, koska Junnu teki useimpiin lauluihin tarinan, ei mitään passiivissa lueteltuja verbejä peräkkäin ilman todellista kertomusta.

2. Juha Vainio: Albatrossi (SA J.Vainio)

-Kertoo erittäin koskettavasti nuoren ihmisen valinnoista oman elämänsä suhteen: uskaltaako olla oma itsensä, toteuttaa omia unelmiaan ja mikä on kasvattajien elämänkatsomuksen osuus? Useimmat meistä valitsevat sen turvallisen ja ehkä vanhempiensa osoittaman elämänkaaren.

Jotkut katuvat valintojaan, valitsi sitten kumminpäin tahansa, jotkut tyytyvät "kohtaloonsa" koko elämänsä, osa herää lasten kasvettua ulos kotitalosta, osaa oireilee ja kiukuttelee kykenemättä missään elämänsä vaiheessa sen omannäköiseensä hallintaan, jotkut saattavat jopa osata nauttia elämästä ja suhtautua siihen turhia stressaamatta. Näin epäilen Vainion tehneen.

-Ihmisten valinnanmahdollisuudet ovat kappaleen sanoitusajankohtaan nähden huomattavasti suuremmat ja kenties vapaammatkin. Joten sanojen aikaa sietävä kestävyys ja ajankohtaisuus ovat osoitusta Watt Vainion poikkeuksellisista sanoittajan kyvyistä.

-Ihmisen elämänkaari hienon tarinan muodossa, nuoruuden unelmat, arjen todellisuus ja vanhuuden haikeus hukatun elämän perään.

-Sanoitus kuvaa osuvasti elämän totuuksia lapsuusvuosista vanhuuteen. Omia unelmia pitäisi uskaltaa lähteä toteuttamaan, vaikka siihen sisältyykin riskejä. Muuten oma elämä jää täysimääräisesti elämättä. Näitä "naurulokkeja" roikkuu nykyään paljon työpaikoilla: Työ ei vastaa odotuksia, mutta siitä ei myöskään pystytä irtautumaan.

- Albatrossi on teksti joka tavoittaa oman sielunelämäni aika täydellisesti. Pelkkä tarina ei kuitenkaan riitä, vaan kappale on myös teknisesti täydellisesti riimitetty. Täyttä Junnua siis.

1. Reijo Taipale: Satumaa (SA U.Mononen)

-Unto Mononen on löytänyt tekstiinsä sen suuren unelman, että jossain on se meidän jokaisen suuri unelma joka kenties joskus toteutuu. Ajaton lyriikka kestää vuosikymmenien saatossa eikä kulu kuin ns. kertakäyttö iskelmät.

-Mikäpä Suomalaista sielunmaisemaa ja/tai kaihoa paremmin kuvaisi? Ikävä on johonkin parempaan josta ei kuitenkaan mitään tiedä.

-Siinä uskoo pääsevänsä jonnekkin aivan ihanaan paikkaan vaikka tietää sen olevan mahdotonta. Kuunnellessa tulee suunnaton ilon tunne ja kyyneleet silmiin . Usein on tunne jota ei voi sanoin kuvata. Satumaa kruunaa tanssi-illan.

-llmentää taivaskaipuuta? tai vaan onnen autuutta.Olen pyytänyt sen esittämistä hautajaisissani sitten joskus. Ellei pappi suostu. niin kantakoot hänet ensin ulos!

Paras iskelmäteksti äänestystulokset

1. Reijo Taipale: Satumaa (SA U.Mononen)

2. Juha Vainio: Albatrossi (SA J.Vainio)

3. Fredi: Kolmatta linjaa takaisin (SA J.Vainio)

4. Rauli Badding Somerjoki Paratiisi (SA Arja Tiainen-R.Somerjoki)

5. Juha Vainio ja Hyväntuulen laulajat Vanhoja poikia viiksekkäitä (SA J.Vaino)

6. Tapio Rautavaara Päivänsäde ja menninkäinen (SA R.Helismaa)

7. Tapio Rautavaara:. Kulkuri ja joutsen (SA R.Helismaa)

8. Katri Helena: Mun sydämeni tänne jää (SA J.Vainio)

9. Kari Tapio:. Myrskyn jälkeen (SA K.Tapio)

9. Mikko Alatalo: Ihmisen ikävä toisen luo (SA M.Alatalo)

11. Jukka Kuoppamäki, laulu Sininen ja valkoinen (SA J.Kuoppamäki)

11. Katri Helena: Anna mulle tähtitaivas (SA J.Kuoppamäki)

13. Juha Vainio: Yksinäinen saarnipuu (SA J.Vainio)

14 Juice Leskinen: Norjalainen villapaita (SA J.Leskinen)

15. Irwin Goodman: Rentun ruusu (SA V.Salmi)

16. Juice Leskinen: Viidestoista yö (SA J.Leskinen)

17. Reijo Taipale :Tähdet meren yllä (SA U.Mononen-Saukki)

17. Jamppa Tuominen: Aamu toi ilta vei (SA V.Juntunen)

17. Veikko Lavi: Jokainen ihminen on laulun arvoinen (SA V.Lavi)

Muualla Yle.fi:ssä