Olet tässä

Taustapeilin ruokapöytä: Hapankaali on kuin viini

julkaistu 24.1. klo 14:52, päivitetty 24.1. klo 16:55

Valmiita tuotteita on maisteltu. Toimittajan nauhuri lepää kuulokkeita vasten.

Alkuvuosi on hapankaalin sesonkiaikaa. Nurmijärvellä tehdään käsityönä suomalaista luomuhapankaalia. Katso valokuvat ja video valmistusvaiheista.

Kairoon Maatilatuotteen Outi Tamminen olettaa sesonkiajan johtuvan juhlapyhien jälkeisestä tarpeesta keventää ruokavaliota. Ja siihen hapankaali onkin omiaan, vaikka herkku maistuisi toki ympäri vuoden. Hapankaali on myös erittäin vatsaystävällistä, mutta sitä ei toisaalta kannata syödä isoja määriä juuri ennen liikuntasuoritusta.

Nurmijärven Lepsämässä toimiva Kairoon Maatilatuote on Outi ja Seppo Tammisen yritys. He tuottavat n. 8000-9000 kiloa luomuhapankaalia vuodessa. Raaka-aineet tulevat eri puolilta Suomea, ja Kairoon tiloissa ne valmistetaan kaaliksi sekä hapatetaan valmiiksi. Tavallisen hapankaalin lisäksi sorttimenttiin kuuluu punajuurihapakaali sekä hapatetut porkkanat.

Jakelu on siirretty ulkopuolisen käsiin ja se on helpottanut yrittäjän arkea. Nyt on mahdollista keskittyä vain itse tuotteen valmistukseen.

Outi Tamminen kertoo, että kaali on kuin viini, joka vain paranee, kun sitä hapatetaan oikeissa olosuhteissa.

Vaikka hapankaalille on kysyntää, on yrittäjäpariskunta tulevina vuosia ison haasteen edessä. Löytyykö yritykselle jatkajaa vai päättyykö toiminta?

Katso myös lyhyt video kaalin myllytyksestä Radio Suomen Facebook-sivulta >> täältä.

Taustapeilin ruokapöytä perjantaina 24.1. klo 17.30.
Uusinta maanantaina 27.1. klo 23.03.

Markus TurunenMarkus Turunen (Jyrki Valkama / Yle) Toimittajana Markus Turunen.

Jatka tästä

Uutiset Näistä keskustellaan Videot Audiot Videot ja audiot
Muualla Yle.fi:ssä