Olet tässä

Taustapeilin ruokapöytä: Juhlapyhien jämät

julkaistu 3.1. klo 10:42, päivitetty 3.1. klo 17:16
Biojätekasoja Espoon Ämmässuon kaatopaikalla.

Biojätekasoja Espoon Ämmässuon kaatopaikalla.

Kuva: Yle

Kuinka paljon ruokaa meneekään hukkaan joulunpyhien jälkeen? Miljoonia kiloja, kertoo kauppa.
Taustapeili perjantaina 3.1.2014 klo 17.30.

Taustapeilin ruokapöydässä pohditaan juhlapyhien jälkeistä elämää. Paljonko kinkkua jäikään yli? Mitä siitä voisi tehdä?

Vieraina ovat Hellapoliisi Kati Jaakonen sekä S-ryhmän päivittäistavarakaupan valikoimajohtaja Ilkka Alarotu.

Hellapoliisi Kati on sitä mieltä, että juhlapyhien ruokatarjoilu vaatisi vähän etukäteissuunnittelua. Jos laittaa muistiin juhla-aterian kulutuksen, on seuraavalla kerralla viisaampi.

Hän kehottaa valmistamaan vähemmän, ja jälkikäteen ruokia voi hyödyntää: laatikoita voi käyttää vaikka piirakoissa. Jos kinkun jämät pakastaa, ne kestävät hyvin laskiaisen hernekeittoon. Muitakin vinkkejä häneltä löytyy.

Miljoona kiloa jää myymättä

Ilkka Alarotu kertoo, että joulutuotteiden hankintasopimukset tehdään kaupparyhmässä jo ennen kesälomia. Ennusteen osuminen tärkeää, jotta tuotteet eivät lopu kauppiaalta kesken eikä toisaalta tule hävikkiä.

- Onnistuminen vaihtelee tuotteittain. Vuosi vuodelta onnistutaan paremmin, mikä on taloudellisesti ja vastuullisesti hyvä asia, hän sanoo.

- Hävikkiä syntyy S-ryhmässä miljoona kiloa joulun jälkeisellä viikolla, Alarotu laskee. Osa lahjoitetaan eteenpäin ja osa päätyy jätteeksi.

Taustapeili perjantaina 3.1.2014 klo 17.30-18.00.Heikki TikkanenHeikki Tikkanen (Jyrki Valkama / Yle) Toimittajana Heikki Tikkanen

Jatka tästä

Uutiset Näistä keskustellaan Videot Audiot Videot ja audiot
Muualla Yle.fi:ssä