Olet tässä

Taustapeilin ruokapöytä: Kanarialaisessa joulutortussa luumun korvaa bataatti.

julkaistu 13.12.2013 klo 15:57

Luumutorttuun tottuneille makuyhdistelmä voi olla yllättävä mutta joka tapauksessa erittäin maukas. Bataattia ei hevin miellä makean tortun täytteeksi mutta Kanariansaarilla se on tuttu juttu.

Kun Suomessa asuvat espanjalaiset kokoontuvat yhteen, ruoalla on keskeinen rooli. Ensin syötävää valmistetaan porukalla ja sitten kokoonnutaan saman pöydän ääreen nautiskelemaan ja vaihtamaan kuulumisia. Silloin paikalla on myös hyvin todennäköisesti Club Espanol'in sihteeri Sonia Perez. Hän muutti perheineen Suomeen Kanariansaarilta 2,5 vuotta sitten.

Taustapeilin ruokapöydässä valmistui vaihtoehto suomalaiselle joulutortulla kun keittiössä hääräsivät Sonia Perez ja Markus Turunen.

Ohjelmassa mainitaan myös ruoka nimeltä Papas con Mojo, perunoita tulisessa kastikkeessa. Siihen ohje löytyy helposti internetistä.

Bataattitortun ohje:

2 pkt lehtitaikinalevyjä, sulaneina
1 kg bataattia, oranssia
1 kanelitanko
1 tl anista jauhettuna
1 sitrunaan kuori raastettuna
1 tl kanelijauhetta
80 - 100 gr sokeria
60 gr mantelirouhetta
1,5 dl rusinoita.

Tomusokeria ja kanelia koristeluun.

Laita rusinat kädenlämpöiseen veteen likoamaan.

Kuori ja pilko bataatti. Laske kattilaan vettä niin että bataatit juuri ja juuri peittyvät. Laita kiehumaan kanelitangon kera ja keitä kypsäksi. Valmista sillä välin taikinaympyrät. Ota yksi levy lehtitaikinaa ja kaulitse sitä hieman ohuemmaksi ja paina esim lasikulholla (11cm halk.) kolme ympyrää jokaisesta levystä. Käytä jauhoa tarvittaessa.

Kun bataatti on kypsää, kaada vesi ja nouki kanelitanko pois. Muussaa bataatit haarukalla pieneksi, ei kuitenkaan liian tasaiseksi. Lisää valutetut rusinat, sokeri, sitruunan kuori, anis ja mantelirouhe. Sekoita massa hyvin mutta älä enää muussaa. Maista ja hienosäädä makua halusi mukaan.

Laita taikinaympyrän keskelle hieman täytettä, kostuta reunat vedellä ja taita reunat yhteen. Paina haarukalla puolikuun muotoisen tortun reunat kevyesti kiinni. Nosta pellille ja toista niin että kaikki taikinaympyrät on käytetty. Jos täytettä jää, syö se hyvällä ruokahalulla.

Paista tortut uunissa taikinapaketin ohjeen mukaan ja koristele lopuksi tomusokerilla sekä kanelilla. Anna vetäytyä hetki ennen kuin antaudut kanariansaarelaisen jouluherkun pauloihin. Sopii nautittavaksi esim vahvan kahvin kera.

Club Espanol netissä: http://www.clubespanol.fi/ (espanjaksi)

Jatka tästä

Uutiset Näistä keskustellaan Videot Audiot Videot ja audiot
Muualla Yle.fi:ssä