Olet tässä

Taustapeilin ruokapöytä: Ötökkäruokaa

julkaistu 18.10.2013 klo 16:21, päivitetty 8.11.2013 klo 15:52

Sami Tallberg ja Lena Huldén tutustuivat raaka-aineisiin. 

Taustapeilin ruokapöydässä on tällä kertaa tarjolla sirkkoja ja jättiläisjauhomatoja.

Maailmallakin suomalaisen ruoan lähettinä toimiva keittiömestari ja villiyrittien puolestapuhuja Sami Tallberg ei ensimmäistä kertaa ole pappia kyydissä, mutta nyt mies laitetaan tulikokeeseen, kun hyönteistä on montaa eri sorttia. Kokeneelta kokilta ei kuitenkaan sormi mene suuhun ja luvassa on makoisa maisteluhetki ravintola Flavour studiossa.

Viisitoista vuotta hyönteisiä tutkinut maa- ja metsätieteiden sekä filosofian tohtori Lena Huldén sen sijaan aloitti kuusi vuotta sitten laittamaan ruokaa hyönteisistä etsiessään miehensä kanssa ekologisempaa vaihtoehtoa. Hän jos kuka osaa vastata siihen miksi hyönteiset tulevat olemaan tulevaisuudessa enemmän kuin todennäköinen proteiininlähde meille kaikille.

Virallista näkökulmaa keskusteluun tuo Elintarviketurvallisuusviraston ylitarkastaja Sanna Viljakainen. Vastauksia tähän kaikkeen hyönteishullutteluun vaatii Justus Laitinen.

Reseptit:

Jättiläisjauhomatoleipä:
15 jättiläisjauhomatoa
1 pala vaaleaa leipää
Merisuolaa
Mustapippuria
1 kynsi valkosipulia
Persiljaa
Voita
(Öljyä)

Poista jauhomadoilta kova suuosa. Laita voi kuumalle pannulle ja anna sen vaahdota. Heitä voin sekaan karkeasti silputtu valkosipuli ja jauhomadot. Paista matoja keskilämmöllä, kunnes ne ovat rapeita. Laita joukkoon persilja ja mausteet. Leivän voit paistaa rapeaksi parilalla, uunin grillisäädöllä tai öljyssä. Leipä alle ja madot päälle, ja ei kun napostelemaan.

Friteeratut kenttä- ja heinäsirkat:
20 kpl/syöjä sirkkoja
Rypsiöljyä
Puolikas chili
Iso valkosipulin kynsi
Merisuolaa
Mustapippuria

Nosta öljyn lämpötila noin 170 asteeseen. Laita öljyyn puolitettu chili ja valkosipulin kynsi, joka on kevyesti muserrettu. Valkosipulia ei kannata musertaa kuitenkaan niin että siitä irtoaa paloja vaan säilytä se yhtenä kappaleena ettei se pala ja tee öljystä kitkerää. Jos sinulla ei ole lämpömittaria voit testata oikean lämpötilan joko kokeilemalla yhdellä sirkalla. Lämpötilan näkee myös siitä, että valkosipuli alkaa ottaa kevyesti väriä. Sirkkojen paistoaika riippuu täysin niiden koosta. Keskimäärin sirkkojen paistamiseen riittää noin 20 sekuntia. Kokeilemalla tähänkin löytyy oikea lämpötila ja paistoaika. Paistamisen jälkeen aseta sirkat talouspaperille, jota niistä imeytyy liika öljy pois. Mausta sirkat vielä suolalla ja pippurilla. Fritattuja sirkkoja voi tarjota joko sellaisenaan, keitossa krutongin sijaan tai salaateissa.

Taustapeilin ruokapöytä perjantaina 18.10.2013 klo 17.30-18.00.
Uusinta perjantaina 8.11.2013 klo 17.30

Jatka tästä

Uutiset Näistä keskustellaan Videot Audiot Videot ja audiot
Muualla Yle.fi:ssä