Olet tässä

Viikon 41 / 2013 levyuutuudet

julkaistu 3.10.2013 klo 09:49, päivitetty 3.10.2013 klo 10:35
Tangokuningas Kyösti Mäkimattila

Kyösti Mäkimattila arvostaa klassikkoja.

Kuva: YLE

Tutustu Yle Radio Suomen levyuutuuksiin

KYÖSTI MÄKIMATTILA Pieni kukkanen

Kyösti Mäkimattila, kruunua kantava tangokuningas on lähestynyt meitä kirjeellä, jossa kerrotaan Kyöstin uuden albumin synnyttämistä ajatuksista.

Paattisilla, syyssateisena iltana 18.9.2013

"Kun tekijöiden joukosta löytyy nimiä Mononen, Kärki, De Godzinsky, Viherluoto, en voi olla kaukana ytimestä. Siihen kun lisätään ensilevytysten vuosilukuja 1952, 1964, 1966, niin ollaan vielä lähempänä totuutta. Ensilevyttäjien lista on mykistävä; Theel, Rautavaara, Grön, Taipale... näistä osasista sain kunnian rakentaa ensimmäisen oman sooloalbumini yhdessä Mika Toivasen hienon studio-orkesterin kanssa."

Levyuutuutena Radio Suomessa soi Pieni kukkanen, josta Kyösti kirjoittaa:

"Muutaman tangokonsertin pitäneenä ajattelin, että kyllä levyllä sopii olla tangojen lisäksi muitakin rytmejä.

Lapin ja varsinkin Ylläksen suurena ystävänä halusin tämän laulun mukaan. Ja voi kuinka ylpeä olenkaan saadessani kertoa, että itse maestro Pentti Lasanen soittaa levyni klarinettiosuudet!"

J.KARJALAINEN Riisinjyvä

J. Karjalaisen buddhalaisimmaksi tekstiksikin mainittu Riisinjyvä pistää kuuntelijat pohtimaan suuruuden ja pienuuden kysymyksiä. Laulu on poiminta Karjalaisen uusimmalta Et ole yksin –albumilta.

JESSE KAIKURANTA Vielä täällä

Jesse Kaikuranta on parhaillaan hyväntekeväisyysmatkalla Sierra Leonessa Kirkon Ulkomaanavun lähettiläänä. Samaan aikaan hänen tulevan albuminsa ensimmäinen sinkku näkee päivänvalon. Pitkäsoitto julkaistaan 11. marraskuuta ja sen ensimmäinen single Vielä täällä on kuultavissa Radio Suomen levyuutuuksissa nyt.

LISA NILSSON Sången om oss

Sånger om oss on Ruotsin laulajattarien eliittikaartiin kuuluvan Lisa Nilssonin ensimmäinen levy seitsemään vuoteen.

"Tuntuu jännittävältä ja vapauttavalta julkaista tämä albumi - lopultakin. Levy on viipyillyt kaksi vuotta ensin lapsen syntymän ja sitten musikaaliroolin takia", sanoo Lisa.

Tällä levyllä Nilssonin laulut kertovat ihmisen identiteetistä, ihmissuhteista, ristiriidoista ja sovinnon kaipuusta. Toiset lauluista syntyivät yhteistyöstä ja toiset yksinäisyydestä, osa tehtiin Brasiliassa ennen ja osa Riossa Nilssonin vauvan syntymän jälkeen. Sången om oss (Laulu meistä) käsittelee siis monia eri ”meitä”.

Olemme poimineet levyuutuuksiin albumin nimikkoraidan. Lisa Nilssonin ja Peter LeMarcin yhteistyönä tekemän laulun nimi on siis Sången om oss.

SHERYL CROW Crazy ain’t original

Sheryl Crow on tehnyt laulaja-lauluntekijänä nyt kahdeksan levyä. Mutta Feels Like Home on hänen ensimmäinen kantrialbuminsa. Tämä on luonteva siirtymä taiteilijalle, jonka ura on kestänyt jo 20 vuotta.

"Olen seurannut, kun muut artistit ovat ”hyppineet yli aisojen” ja aluksi pohdinkin, että millaisen vastaanoton tämä levy tulee saamaan", kertoo Sheryl Crow.

Hän sanoo olevansa hyvin tarkka siitä, ettei petä fanejaan ja siksi voi olla pienestä genreloikkauksestaan pelkästään tyytyväinen.

"Tämä tuntuu niin kotoisalta", sanoo tämä yhdeksänkertaisesti Grammy-palkittu blues-rock –artisti uutuudestaan.

Levyuutuuksissa esittäytyy levyltä näyteraitana laulu Crazy ain’t original.

Jatka tästä

Uutiset Näistä keskustellaan Videot Audiot Videot ja audiot
Muualla Yle.fi:ssä