Olet tässä

Viikon 47 / 2013 levyuutuudet

julkaistu 14.11.2013 klo 10:48, päivitetty 14.11.2013 klo 11:03
Vesa-Matti Loiri

Vesa-Matti Loiri on suurten tunteiden tulkki.

Kuva: YLE

Tutustu Yle Radio Suomen levyuutuuksiin

VESA-MATTI LOIRI Alla ruosteisen kuun

Vesa-Matti Loiri kohtaa joukon nuoria musiikintekijöitä uutuuslevyllään Tuomittuna kulkemaan.

Sanoituksia ja sävellyksiä on syntynyt ainakin Olavi Uusivirran, Matti Johannes Koivun, Ismo Alangon, Paula Vesalan ja Juha Tapion kynistä. Tuure Kilpeläinen toimii orkesterinsa Kaihon Karavaanin kanssa albumin musisointipuolella ja lisäksi levyllä duetoivat Veskun kanssa Jenni Vartiainen ja Samuli Edelmann.

Näyteraitamme Alla ruosteisen kuun tekijänimet ovat Ali Alikoski, Sasu Moilanen ja Teppo Nuorva.

Vesa-Matti Loirin uusi albumi ylitti kultalevyrajan alle viikossa ja se nousi välittömästi myös Suomen albumilistan kakkoseksi.

SUVI TERÄSNISKA JA TIMO KIISKINEN Kaipuu

Albumilistan ykkössijaa pitää näpeissään Suvi Teräsniska, jonka tämän vuoden toinen albumi Pohjantuuli julkaistiin marraskuun alussa ja sitä on ehditty myydä jo platinan verran (yli 20 000 kappaletta).

- Tämä tuntuu erityisen hienolta, sillä tänä syksynä on julkaistu paljon upeiden artistien albumeita. En osannut edes toivoa, että yltäisin heidän rinnalleen, Suvi toteaa.

Näyteraita Suvin levyltä on duetto Timo Kiiskisen kanssa. Laulun tekijöitä ovat Kiiskisen lisäksi sovittajina Leri Leskinen, Sampo Haapaniemi ja Jussi Jaakonaho.

Suvi Teräsniska esiintyy TV1-kanavan Itsenäisyyspäivän jatkot -ohjelmassa perjantaina 6. joulukuuta.

JENNI VARTIAINEN Selvästi päihtynyt

Jenni Vartiaisen Terra - albumin saama huomio on huima. Jotain kertoo sekin, että kun levyltä poimittiin näytesinkku Junat ja naiset, niin se soi radioissa ensimmäisellä viikolla peräti 480 kertaa.

Toivottavasti Jenni ei joudu pulaan Emma-gaalassa. Entisiä patsaita kotiin on kertynyt jo seitsemän ja jossain luulisi tulevan rajan vastaan siinäkin, mitä kotitalon rakenteet kestävät.

Poimintamme albumilta on laulu Selvästi päihtynyt, jonka tekijöinä mainitaan Jennin lisäksi Jukka Immonen ja Teemu Brunila.

MARKKU ARO Se meidän kesä

Esa Niemisen (toisena tekstintekijänä Ari Pulkkinen) teki Markulle laulun Se meidän kesä. Laulu rullaa muodikkaan nostalgisessa meinigissä ja se löysi paikkansa Markun uudelta Anna tulta -albumilta.

Keikkarintamalla Markku Arolla ovat juuri ennen joululomaa vuorossa Suomi-iskelmän helmet –kiertueen estradit. Konserttisaleja Markku kiertää yhdessä Lea Lavenin, Kake Randelinin ja Anne Mattilan kanssa.

PREFAB SPROUT The Songs of Danny Galway

Prefab Sproutin juuret ovat McAloonin veljesten, Paddyn ja Martinin vuonna 1975 perustamassa cover-yhtyeessä, joka soitti myös Paddy McAloonin ensimmäisiä kappaleita. Sittemmin Paddya on pidetty yhtenä aikansa lahjakkaimmista lauluntekijöistä.

Prefab Sprout –yhtyeen uusi levy Crimson/Red on täynnä erilaisia tarinoita ja tyyppejä. Kun pintaa raaputtaa, paljastuu maailman parhaan jalokivivarkaan ja vanhan taikurin alta kuitenkin jotain Paddy McAloonista itsestään.

The Songs of Danny Galway on eräänlainen fanikirje, jonka nuori Paddy halusi kirjoittaa Jimmy Webbille.

- Webb oli minulle legendaarinen hahmo. Kavereiden kanssa saatoimme istua pubissa pohtimassa, että mitä Mac Arthur Park, Wichita lineman, Highwayman –laulujen tekijällä juuri nyt oli meneillään. Kunnes tuli päivä, jolloin saatoin kertoa, että ainakin ensi sunnuntaina hän soittaa kanssani Highwaymania Irlannin televisiossa.

Tämä tapahtui vuonna 1991 ja nyt, 22 vuotta myöhemmin Paddy McAloon omistaa laulunsa Webbille myös Radio Suomen levyuutuuksissa.

LALEH Sway

Laleh (äännetään La-ley) syntyi Pohjois-Iranissa rajan tuntumassa sijaitsevassa pikkukaupungista, josta perhe joutui pakenemaan sodan jaloista. 9-vuotiaana ruotsalaistunut laulaja-lauluntekijä ja näyttelijä esiintyy sujuvasti kolmella kielellä: englanniksi, ruotsiksi ja persiaksi. Suomessa Laleh tunnetaan paitsi laulajana myös elokuvaroolistaan Josef Faresin ohjaamassa elokuvassa Jalla! Jalla! (2000).

- Laulujen loput ovat minulle tärkeitä. Mikään muu ei ole laulussa yhtä merkittävää, sanoo Laleh (sukunimeltään) Pourkarim.

Kuinka sanottu toimii käytännössä, on tarkastettavissa laulussa Sway, joka on poiminta Lalehin viidenneltä albumilta Colors.

Jatka tästä

Uutiset Näistä keskustellaan Videot Audiot Videot ja audiot
Muualla Yle.fi:ssä