Olet tässä

Viikon 48 / 2013 levyuutuudet

julkaistu 21.11.2013 klo 10:30
Eija Kantola

Eija Kantola iloitsee uutuuslaulussaan arjesta.

Kuva: YLE

Tutustu Yle Radio Suomen levyuutuuksiin

EIJA KANTOLA Arjen kauneuteen

Eija Kantola on suomimusiikin edelläkävijä ainakin, mitä tietotekniikkaan tulee. Hänen nimiinsä on nimittäin ensimmäisenä täkäläisenä artistina avattu oma applikaatio älypuhelimille ja tableteille.

Sieltä halukkaat voivat kuunnella Eijan musiikkia, katsella kuvia ja videota, tutustua uraan ja osallistua muiden Eijan appsin ladanneiden keskusteluihin.

Sovelluksesta löytyy myös Eija uusin sinkku Arjen kauneuteen. Laulu on Petri Somerin säveltämä ja Eija Hinkkalan sanoittama.

- Arjen kauneuden huomaa, jos avaa silmänsä ja katsoo ympärilleen, tiivistää Eija Kantola laulunsa sanomaa.

EGOTRIPPI Se ei kuulu mulle

Nythän kävi niin, että Mikki Kauste ja Knipi ottivat omansa takaisin ja Egotrippi sai tällä tavoin ”tuoretta” materiaalia itseltään.

Kun uuden levyn laulut olivat (joskus kauan sitten) aikansa odottaneet toteuttamista, niin egotrippiläiset luopuivat niistä ja antoivat muiden tehdä pöytälaatikkolaulunsa – usein hitiksi asti. Esittäjinä olivat mm. Anna Puu, Jenni Vartiainen ja Irina.

Nyt kun Egotripin oli aika tehdä 20-vuotisjuhlakiertue julkaistiin myös Ilkka Mattilan toimittama kirja nimeltään Egotrippi – Aina matkalla jonnekin ja samoin tein otettiin lainalaulut ”kotiin”. Niistä syntyi Pilvien alla, maan päällä -albumi, jolla komeilee myös Jonna Tervomaan alun perin esittämä laulu Se ei kuulu mulle. Nyt se tarjotaan siis egotrippaavien bändiläisten omana versiona.

LAURA NÄRHI Hymypoika

Vain elämä –ohjelmasarjan toisen tuotantokauden loppua ennakoitiin myös kokoelmalevyn julkaisulla. Kokoelmaa myytiin kolmessa päivässä lähes nelinkertaisen platinalevyn verran ja kokoelma komeilee tällä hetkellä iTunes -albumilistan ykkössijalla ja se on myös Spotifyn kuunnelluin albumi.

Poimintamme levyltä on Laura Närhin ilmava tulkinta Maaritin superhitistä Hymypoika. Tämän (kuten muutkin Vain elämää –sarjan laulut) on sovittanut uusiin kuosiin Leri Leskinen.

PAUL CARRACK That’s all the matters to me

Britit pitävät lauluaja-lauluntekijä Paul Carrackia suorastaan kansallisaarteenaan. Miehen uran 70 –luku oli bändien aikakautta Warm Dust, Ace, Roxy Music ja Mike and the Mechanics takoivat hittejä, jotka ovat yhä 2000 –luvulla kovaa kamaa. 80 –luvulla alkoi Paulin sooloura, joka on hitaasti, mutta varmasti edennyt kohti suurta suosiota ja miehen neljättätoista Good Feeling nimistä albumia.

Levyn ensimmäinen singlepoiminta on nimeltään That’s all the matters to me.

- Laululla on henkilökohtainen taustatarina. Melodia oli jo valmis, muttei sanottavaa mihin sen voisi ankkuroida. Tarina löytyi läheltä. Ajattelin yhtä tyttäristäni. Hän matkaa ympäri maailmaa Intiassa, Laosissa, Kambodzhassa, Vietnamissa jne. Kun kuulin hänen ideastaan ensimmäisen kerran en pitänyt siitä lainkaan. Tekstissäni on pieni pala tuota huolestunutta isää, jolle kuitenkin on tärkeintä ainoastaan se, että tyttärellä on kaikki hyvin, kertoo Paul Carrack laulustaan.

STACEY KENT One note samba

Stacey Kentin luokittelu on hankalaa. Hän on amerikkalainen, joka puhuu sujuvasti ranskaa, portugalia, italiaa ja saksaa. Hän on laulaja, jota yritetään kutsua jazz-artistiksi, mutta joka ylittää genre- ja kansallisuusrajat helposti.

Staceyn viimeisin albumi The Changing Lights perustuu brasilialaiseen musiikkiin. Stacey kuitenkin varoittaa nimittelemästä albumiaan Kentin brasilialevyksi. Se olisi asian vähättelyä.

– Minulle Brasilia on enemmän kuin maa tai kansakunta. Se on pikemminkin juuri se alue sydämessä, jonka sointi on viritetty kaikkea muuta herkemmäksi ja joka värähtelee kaikkea muuta vahvemmin, siteeraa Stacey Kent vanhaa luonnehdintaa.

Levyuutuuksiin olemme poimineet levyltä Antonio Carlos Jobimin säveltämän klassikon One note samba.

Jatka tästä

Uutiset Näistä keskustellaan Videot Audiot Videot ja audiot
Muualla Yle.fi:ssä