Olet tässä

Viikon 50 / 2013 levyuutuudet

julkaistu 5.12.2013 klo 11:12, päivitetty 9.12.2013 klo 15:25

Levyuutuuksissa Yona taiteilee tangolla.

Kuva: Tero Ahonen

Tutustu Yle Radio Suomen levyuutuuksiin

YONA En enää vaieta mä voi

Tangomarkkinoilla hienosti pärjännyt Yona jäi kiinni tangoon. Eino Grönin vuonna 1967 ensilevyttämä perustango En enää vaieta mä voi on kuultu useammankin tangoprinssin ja –prinsessan laulamana, mutta vasta nyt laulu saa selkeän jazzmausteen ja Yona tunnelmoi lauluun aivan oman sävynsä.

Laulu on näyte Yonan ensi vuoden puolella julkaistavalta Tango a la Yona –albumilta.

KYÖSTI MÄKIMATTILA Suuntatähti

Tangokuninkaan uuden albumin nimiraita on Oli Leppäsen säveltämä Kyösti Mäkimattilan oma runo. Suuntatähti on myös vastikään ilmestyneen (Kyöstin ensimmäisen) runokokoelman nimi.

Muut levyn laulut ovat Köpiä huomattavasti vanhempien mestareiden sanoituksia ja sävellyksiä. Vanhaa tanssi- ja laulelmakulttuuria kunnioittavan Mäkimattilan ensilevyn taustoista vastaa Mika Toivasen studio-orkesteri, jossa on ajan henkeä kunnioittaen mukana myös jousisektio.

IRINA BJÖRKLUND Le rêve bleu

Irina Björklund on tehnyt levytyssopimuksen suuren ranskalaisen levy-yhtiön kanssa. Tuloksiakin on jo kuultavissa kun Sininen uni kääntyy nyky-chansoniksi nimellä Le rêve bleu. Tekstikäännöksestä vastaa Irina itse.

Sitä, että Irina Björklund tekee levyn ranskalaisittain ei pidä ihmetellä. Onhan näyttelijä-laulaja asunut nuoruudessaan kahta maata: välillä Suomea, välillä Ranskaa.

Irinan La vie est une fête –albumille on koottu suomalaisia lauluklassikoita ja ne kuulostavat Björklundin suomalaisyhtyeen uusina versioina hyvin kansainvälisiltä, kuten näyteraita Sininen unikin osoittaa.

SANTANA feat. JUANES La Flaca

Carlos Santana on parhaillaan viimeistelemässä uutta studioalbumiaan. Sen nimi on Corazon. Tuolla äänitteellä Carloksen vieraina ovat lattarimusiikin maailmantähdet Gloria Estefanista Juanesiin.

Makupala tulevalta on saapunut jo maisteltavaksi: La Flaca. Se soi alun perin espanjalaisen Jarabe De Palo –yhtyeen omana versiona vuonna 1996, nyt siis Santanan ja Juanesin rivakampana lattarina.

ELLIE GOULDING How Long Will I Love You

Kun Ellie Goulding viime keväänä kävi keikalla Suomessa, myytiin lippuluukuilla eioota jo pari tuntia myynnin alkamisen jälkeen. Brittilaulajalla on siis Suomessakin innokas fanijoukko eikä ihme, Ellie Gouldingin sanotaan käyttävän ääntään kuin soitinta ja tinkimättömällä otteellaan hän on tehnyt vaikutuksen myös kriitikoihin.

Tulokasvuonnaan brittikriitikot valitsivat Ellie Gouldingin vuoden 2010 suurimmaksi uudeksi artistilupaukseksi BRIT Awards -gaalassa.

Nyt on tarjolla uutta Ellietä: How Long Will I Love You on laulu romanttisesta komediasta About Time, jonka Suomen ensi-ilta nähtiin elokuvateattereissa marraskuun alussa.

Jatka tästä

Uutiset Näistä keskustellaan Videot Audiot Videot ja audiot
Muualla Yle.fi:ssä