Keväinen nokkossoppa
NELJÄLLE KEVÄTMIELISELLE

1,5 litraa nokkosen versoja ja nuoria lehtiä
50 grammaa voita
1,5 desilitraa vehnäjauhoja
1,5 litraa kuumaa kasvislientä
Reilu ripaus valkopippuria
2-3 teelusikallista sokeria
Varovasti raastettua muskottipähkinää
2 desilitraa kermaa
4-6 kovaksi keitettyä munaa

Keitossa pitää olla kunnolla nokkosia. Pakkaa litranmitta siis tiivisti täyteen. Huuhtele nokkoset hyvin. Nosta ne kiehuvaan veteen. Keitä minuutin pari, valuta ja leikkaa silpuksi.

Sulata paksupohjaisessa keittokattilassa voi. Älä käytä alumiinikattilaa. Se antaa nokkosruualle kummallisen maun. Vispilöi jauhot sekaan muruiksi ja vatkaa saman tien kuuma kasvisliemi joukkoon. Alenna levyn lämpö sopivaksi.

Lisää nokkossilppu, valkopippuri sekä sokeri ja muskottiripaukset. Vatkaa soppaa ahkerasti pohjia myöten. Keitolla on paha tapa palaa pohjaan ja silloin kaikki on pilalla.

Kypsennä keittoa runsaan puolen tunnin ajan ja lisää sitten kerma. Käännä levyn lämpö kokonaan pois ja anna keiton asettua hetkisen.

Nokkossopan kuuluu maistua sopivasti makealle, aavistuksen suolaiselle ja tietysti ihanasti herkulliselle nokkoselle. Viljellystä pinaatista valmistettu keitto ei koskaan vedä vertoja villille nokkossopalle.

Tarjoa villikko kovaksi keitettyjen munanpuolikkaitten kanssa.

Mysi Lahtinen

(Julkaistu kirjassa "Intohimot hellallani" Tammi, 2004. Muskottipähkinän käyttö lisätty Mysi Lahtisen Kesärengille antaman suullisen ohjeen mukaan.)

[Takaisin]