Hae yle.fi:stä:

 
Normaaliversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Avoimesti änkyttäen
 

Änkytys ilmenee puheessa toistoina, lukkoina ja venytyksinä sekä puheen pelkona ja välttelemisenä. Puheterapialla voidaan parantaa puheen sujuvuutta, mutta tärkeintä on oppia elämään änkytyksensä kanssa.

Ella Valve, 25 ja Fredrik Geisor, 45 ovat olleet sinut änkytyksensä kanssa vuosien ajan. Ella sai jo lapsena vanhemmiltaan hyväksynnän ja tukea puhevialleen, mutta Fredrik selätti änkytyspeikon elämästään vasta aikuisiällä.

Fredrik joutui koulussa kiusatuksi änkyttämisensä vuoksi, mutta neuvokas poika keksi päteä kirjoittamalla omaa sanomalehteä. Teini-iässä hän teki vaikutuksen tyttöihin kuljettamalla heitä mopolla ja myöhemmin moottoripyörällä, jolloin ei tarvinnut paljon puhua. Seinä tuli lopulta vastaan, kun Fredrik yritti myydä työnantajansa leipomotuotteita, eikä saanut puhelimessa sanaa suustaan. Tällöin hän päätti ottaa vallan ”lohikäärmeeltä”, joka kuvasti hänen puhumisen pelkoaan. Fredrik hyväksyi änkytyksensä osaksi persoonaansa ja sen jälkeen hänet on valittu jopa vuoden automyyjäksi.

Ellan haaveena on ollut erityisopettajan ammatti. Vaikka epäilijöitäkin on matkan varrella tullut vastaan, Ella on kuitenkin itse uskonut selviävänsä opiskeluhaasteistaan ja valmistuminen vaatetusalan erityisammattiopettajaksi on hyvässä vauhdissa.

Kuninkaan puhe –elokuvan suosio nosti esille änkyttäjien elämän tavalla, joka on helpottanut myös Ellan ja Fredrikin arkipäivää. Änkyttäjää auttaa se, että kanssaihmiset malttavat kuunnella rauhassa, mitä änkyttäjä haluaa sanoa. Pahimpia ovat sellaiset tilanteet, joissa änkyttäjää luullaan tyhmäksi tai heidän puhettaan yritetään estää, täydentää tai nopeuttaa.

Toimittaja Hilla Blomberg