Hae yle.fi:stä:

 
Normaaliversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Kun sydän pettää
 

Miika Kokkonen (oik.) joutui opettelemaan elämää keinosydämen kanssa viime kesänä. Nyt hän odottaa sydämensiirtoa. Olavi Ahti (vas.) sai uuden sydämen seitsemän vuotta sitten. Sydämensiirtoja tehdään Suomessa vuosittain n. 20 kappaletta.

Olavi Ahti, 68, on mies, joka on kaksi kertaa ollut sydänsiirtojonossa. 1980-luvun lopulla miehen kunto alkoi selittämättömällä tavalla heiketä ja vuonna 1989 häneltä löydettiin vakava sydänvika. Yhdessä vaiheessa perhe kutsuttiin jo sanomaan jäähyväisiä Olaville, niin nopeasti vointi heikkeni.

Elämästä puolet kului sairaalassa, puolet kotona. Monesti vointi oli niin huono, että vaimo ihmetteli, miten mies selviäisi aamuun asti. Vaimo jäi omaishoitajaksi ja talo oli pakko myydä. Urheilijataustainen mies joutui jäämään eläkkeelle jo 46-vuotiaana.

Kun kunto hiukan koheni, joutui Olavi ulos sydänsiirtojonosta 1990. Valmiiksi heikkokuntoiseen mieheen iski pahalaatuinen syöpä 1995 ja leikkausta seuranneiden lisäoireiden takia sydämen kunto huononi edelleen. Lopulta Olavi pääsi takaisin sydämensiirtojonoon 2003 ja uusi sydän löytyi tammikuussa 2004.

Olavin mielestä kyse oli elämän uudelleen alkamisesta pitkän ja vaikean kauden jälkeen. Vaikka siirto oli tavallista työläämpi ja edellytti lisäleikkauksia sekä tahdistimen asennuksen, tuntui ”pumppu” heti ihan erilaiselta ja elämä alkoi tuntua normaalilta. Hylkimisreaktioiden takia Olavi joutuu käyttämään jatkuvaa lääkitystä, mutta elämä on pääsääntöisesti nyt raiteillaan.

Miika Kokkonen, 29, tunsi kesällä 2011 jatkuvaa väsymystä ja hengenahdistusta, jonka ajatteli johtuvan tupakoinnista. Yskitti, mutta tuntui siltä ettei saa ilmaa. Kun jalat lopulta turposivat niin, että eivät mahtuneet kenkiin, Miika lähti terveyskeskukseen. Hänet lähetettiin saman tien sairaalaan ja sieltä suoraan leikkaukseen.

Kun Miika heräsi narkoosista, oli edessä järkytys: rinnasta tuli ulos letkuja ja vatsan päällä oli punainen läpinäkyvä laite, jonka läpi veri virtasi. Kyse oli keinosydämestä, sillä Miikan sydämen vasen kammio oli niin pahasti sairastunut, että sitä ei voinut enää korjata.

Kuukauden sairaalareissun jälkeen Miika palasi kotiinsa mukanaan ”Muruksi” ristimänsä ulkoinen pumppulaite. Laite on suunnilleen lentolaukunkokoinen ja pyörillä varustettu ja seuraa aina mukana. Akuilla varustettu keinosydän pitää Miikan hengissä siihen asti kunnes hän pääsee siirtoleikkaukseen.

Nyt Miikan on pudotettava painoa, jotta leikkauskriteerit täyttyvät. Lisäksi hänen hampaitaan on korjattava. Miikan luona käy kotisairaanhoitaja joka toinen päivä ja lisäksi hän käy säännöllisesti kontrollissa. Miika polkee kotona kuntopyörää ja pyrkii liikkumaan mahdollisimman paljon, jotta olisi hyvässä kunnossa kun siirtosydän löytyy.

Elinluovutustestamentti on lahja elämälle. Sekä Olavi että Miika elävät nyt jatkoajalla. Olavi on sydämensä saanut, Miika odottaa omaansa.

Toimittaja Kimmo Saares, taustatoimittaja Anneli Elsinen

• Lahja elämälle http://www.lahjaelamalle.fi

• Sydänliitto http://www.sydanliitto.fi

• Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry http://www.syke-elinsiirrot.fi/
www. yle.fi/aamusydamella