Hae yle.fi:stä:

 
Normaaliversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Pyörätuolilla maailman huipulle
 

Sana pyörätuoli herättää usein ajatuksia avuttomuudesta ja hauraudesta. Aleksi Kirjonen, 18, ja Antti Sinisaari, 30, haluavat hämmentää näitä mielikuvia. Aleksi on nuorten MM-tason vammaisurheilija, joka heiluu pyörätuolillaan myös skeittirampeissa. Antti pelaa maajoukkueessa pyörätuolirugbyä, jota myös murhapalloksi kutsutaan.

Antti vammautui vakavasti runsaat neljä vuotta sitten hypättyään pää edellä matalaan veteen. Hänen on täytynyt opetella liikkuminen kokonaan uusiksi. Kädetkään eivät toimi täysin normaalisti, joten arjen askareista selviämiseksi on monet asiat ollut pakko oppia tekemään toisin. Antista oli puoli vuotta ennen onnettomuutta tullut isä ja tämä antoi motivaatiota katsoa eteenpäin ja rakentaa uutta identiteettiä. Myös palaaminen työelämään antoi uskoa tulevaisuuteen.

Aleksin jalat ovat olleet toimimattomat syntymästä saakka, mutta esimerkiksi murrosikäisenä hänen oli vaikea hyväksyä omaa tilannettaan. Aleksi on aina halunnut kokeilla rajojaan eikä ole suostunut passiiviseen vammaisen rooliin. Tällä hetkellä hän opiskelee liikuntaneuvojaksi Pajulahden opistolla.

Sekä Antti että Aleksi ovat panostaneet rajusti urheiluun, niin että siitä on tullut tärkeä osa elämää. Antti tutustui pyörätuolirugbyyn ensimmäisen kerran ollessaan Käpylän kuntoutuskeskuksessa. Sitä kautta syntyi verkosto muihin pelaajiin ja nyt hän on ollut mukana maajoukkueen harjoitusryhmässä viime keväästä ja virallisesti maajoukkueessa tämän vuoden alusta.

Haastamassa ja hämmentämässä

Aleksi osallistui jo kahdeksanvuotiaana juoksutapahtumaan pyörätuolilla, joitakin vuosia myöhemmin hän polki käsipyörällä maratonin. Suurin oivallus tuli kuitenkin noin 12-vuotiaana, kun hän pääsi tutustumaan heittotuoliin, jota käytetään vammaisurheilun heittolajeissa. Nuorten MM-kisoissa Dubaissa 2011 Aleksi voitti kultaa sekä keihäässä ja että kuulassa. Sunnuntaina 22.1.2012 hän työnsi uuden nuorten maailmanennätyksen 11,54. Näillä numeroilla paikka Lontoon paralympialaisiin pitäisi olla varma, mutta vieläkin tärkeämpänä päämääränä Aleksi pitää Rion paralympialaisia 2016.

Lontoon kisoja odotellessa Aleksi joutuu rajoittamaan mieliharrastustaan, eli pyörätuoliskeittausta, koska paikkojen olisi hyvä pysyä kunnossa. Skeittirampeissa ja rappusissa laskeminen on vaihtelua urheilulle ja opiskelulle, tehokasta pään tyhjennystä. Lajissa ei ole juurikaan harrastajia, joten temput on kehitettävä ja opeteltava itse. Yhtenä esikuvana on pyörätuolin extreme-mies Aaron ”Wheelz” Fotheringham.

Urheilu antaa energiaa elämään ja pitää omalta osaltaan yllä itsetuntoa. Rämäpäiset, sopivan haastavat lajit tuntuvat sekä Antista että Aleksista palkitsevilta ja innostavilta.




Toimittaja Kimmo Saares
Taustatoimittaja Jussi Pylväs

Lähetyspvm 19.2.2012




Lisätietoa:

Team Finnish Power

Pyörätuolirugby