Hae yle.fi:stä:

 
Normaaliversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Nuoret ja ADHD
 

Tarkkaavaisuuden ja ylivilkkauden häiriö ADHD vaikeuttaa itsenäistyvän nuoren elämään monella tavalla. Haasteita tulee, kun pitää selviytyä omin neuvoin kotona, opinnoissa ja kavereiden kanssa.

Emma-Catarina Kulo, 19, opiskelee ammattioppilaitoksessa media-assistentiksi ja asuu vielä vanhempiensa luona. Koulupäivät sujuvat hyvin, vaikka monet asiat vaativat Emmalta ylimääräisiä ponnistuksia. Hänellä todettiin jo lapsena dysfasia, dysleksia ja epilepsia ja myöhemmin murrosikäisenä tulivat vielä Touretten syndrooman ja ADHD:n diagnoosit.

Emma saa koulun puolesta apua dysfasiaansa ja dysleksiaansa, jotka haittaavat puheen ja lukemisen ymmärtämistä. Epilepsia ja Touretten syndrooma pysyvät kurissa lääkityksellä, joka tasoittaa myös ADHD:n oireita. Keskittyminen onnistuu koulupäivän aikana, mutta jo kotimatkalla bussissa saattaa levottomuus purkautua esimerkiksi kovaäänisenä puheena ja rajumpina tunteenpurskauksina.

Kavereiden kanssa Emma uskaltaa olla oma itsensä ja silloin myös levottomuus pääsee herkemmin valloilleen. Se ei kuitenkaan ole koskaan haitannut Emman ystäviä. Emma on aina kertonut itsestään avoimesti ja se on auttanut muita ymmärtämään hänen käytöstään.

Jere Taskinen, 26, aloitti iltalukion viime syksynä ja muutti omaan asuntoon vuoden alusta. Tuettu asumismuoto turvaa sen, että asunnolla käy tukihenkilö pari kertaa viikossa katsomassa, miten Jereltä sujuu itsenäisen elämän opettelu.

Jerellä todettiin ADHD jo päiväkoti-iässä ja ala-asteella hän siirtyi koulunsa erityisryhmään. Jereä kiusattiin koulussa levottoman käytöksensä vuoksi ja se aiheutti poissaoloja ja huonoa koulumenestystä. Murrosiän loppuvaiheessa Jere alkoi käyttää runsaammin alkoholia ja kannabista ja kokeili jopa amfetamiinia. ADHD on oireyhtymä, joka aiheuttaa herkästi riippuvuuksia ja näin kävi Jerellekin.

Jeren onneksi hänet ohjattiin koulusta ensin kunnalliseen päihdehoitoon ja jatkoksi vielä kuntoutukseen, jossa hän lopulta pääsi irti päihteistä. Jerelle löytyi myös pari vuotta sitten lääkitys, joka vähensi masennusoireita ja auttoi löytämään opiskelumotivaation uudelleen. Keskittyminen onnistuu ja Jerestä itsestä tuntuu, että elämä on paremmin hallinnassa.

Vaikka ADHD haittaa elämää, se voi tuoda mukanaan myös lahjakkuutta, jota voi hyödyntää opinnoissa ja ammattisuunnittelussa. Emma ja Jere ovat molemmat taitavia piirtäjiä ja kädentaidotkin ovat hallussa. Emma harrastaa valokuvaamista ja siitä saattaa tulla joskus vielä ammattikin. Jere aikoo hyödyntää visuaalista lahjakkuuttaan pelisuunnittelun saralla, josta toivoo myös ammattia itselleen. Kitaransoitto rauhoittaa Jereä ja siinä sivussa syntyy vielä omia sävellyksiäkin.




Toimittaja Hilla Blomberg
Taustatoimittaja Jussi Pylväs

Lähetyspvm 26.2.2012