Hae yle.fi:stä:

 
Normaaliversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Raiskauksen jälkeen
 

Viime vuonna poliisin tuli lähes 1000 raiskausta, viisi vuotta sitten tapauksia oli noin 750. Kymmenessä vuodessa poliisin tietoon tulleiden raiskausten määrä on kaksinkertaistunut, mutta edelleen liian moni raiskaus jää ilmoittamatta. Näin siitä huolimatta, että ilmoitusherkkyys on kasvanut.

Mielikuva raiskauksista ja todellisuus eivät useinkaan vastaa toisiaan. Noin kolmannes raiskausrikoksista oli puolisoiden tai seurustelukumppaneiden tekemiä. Sanna raiskattiin ja pahoinpideltiin erotilanteessa, kun hän oli hakemassa kotoaan omaisuuttaan pienen lapsensa kanssa. Raiskaaja oletti, että avioliiton ollessa vielä voimassa raiskaus ei olisi ollut rikos.

Raiskauksen uhri kokee rikoksen tekohetkellä voimakkaita tunteita, kuten kuolemanpelkoa, paniikkia, raivoa ja voimattomuutta. Joskus puolisoiden tekemien raiskauksista on annettu pienempiä tuomioita, mutta Sannan mielestä tutun ihmisen tekemä väkivaltainen on jopa vaikeampi ymmärtää ja käsittää.

Noin 10% raiskauksista on törkeitä raiskauksia. Näissä yleisiä piirteitä ovat esimerkiksi se, että tekijä on tuntematon, raiskaukseen yhdistyy vapaudenriisto ja tekoja on useampi. Jasmin joutui omalla työpaikallaan siivojaan raiskaamaksi. Teko oli erittäin väkivaltainen, häntä uhattiin veitsellä ja raiskaaja piti Jasminia yli kaksi tuntia vankinaan.

Raiskaus on vahvasti traumatisoiva kokemus ja Jasmin kokee elämänsä jakautuvan selvästi aikaan ennen ja jälkeen raiskausta. Hän sai traumaterapiaa heti tapahtuman jälkeen ja käy vieläkin terapiassa, mutta töihin hän palasi lähes välittömästi tapahtuman jälkeen. Sanna keskittyi pitkään raiskauksen jälkeen lapseensa, mutta uuden parisuhteen mutta hän joutui käymään läpi traumojaan.

Sanna ja Jasmin haluavat kummatkin osoittaa, että raiskatun naisen ei ole syytä kokea häpeää – niin syyllisyys kuin häpeäkin kuuluu väkivaltaan turvautuneelle raiskaajalle. Vaikka kokemus oli äärimmäisen vaikea, niin se ei ole murtanut heitä ihmisinä eikä naisina. Nyt on aika murtaa vaikenemisen ja pelon muuri.

Sekä Sannan että Jasminin raiskanneiden henkilöiden tuomiot alenivat hovioikeudessa. Sannan raiskanneen miehen 1,5 vuoden ehdoton vankeustuomio muuttui ehdonalaiseksi, koska tekijällä oli vakituinen työpaikka. Jasminin raiskannut mies sai aluksi 8 ,5 vuotta ehdotonta vankeutta, mutta tuomio aleni hovioikeudessa 1,5 vuodella. Perusteluna oli se, että tekijä oli vähälahjainen ja ensikertalainen.
Sanna ja Jasmin ovat kummatkin sitä mieltä, että tuomioiden alentaminen oli väärin eivätkä rangaistukset raiskauksista ole riittävällä tasolla.




Toimittaja Kimmo Saares
Taustatoimittaja Raimo Vakkuri




Lähetyspvm 29.4.2012




Lisätietoa:

Raiskauskriisikeskus Tukinainen