Hae yle.fi:stä:

 
Normaaliversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Vammaisuus ei estä äitiyttä
 

CP-vammainen Amu Urhonen ja lyhytkasvuinen Päivi Kyllönen ovat pärjänneet äiteinä siinä missä muutkin, vaikka joidenkin ihmisten ennakkoluuloinen suhtautuminen onkin välillä satuttanut. Pyörätuolilla liikkuva Amu on aina halunnut ajatella enemmän niitä asioita, joita hän pystyy tekemään, kuin niitä, joita ei pysty. Päivi puolestaan ei ole koskaan halunnut tehdä lyhytkasvuisuudestaan numeroa, koska kokee, että erottuu muista mieluummin luonteensa kuin kokonsa vuoksi.

Päivi Kyllönen, 45, ajatteli nuorena, ettei voi tulla äidiksi, mutta salainen toive äitiydestä eli monta vuotta. Kun Päivi sitten tuli raskaaksi, lapsen isä ei halunnut perhettä. Vaikka läheisistä jotkut epäilivät Päivin selviytymistä, hän päätti pitää lapsen ja kasvattaa hänet yksin. Päivin Aino-tytär on diastrofia-geenin kantaja, samoin kuin serkkunsa, mutta lyhytkasvuisuutta ei ole ilmennyt heidän sukupolvessaan.

Ainon syntymän jälkeen Päivi tarvitsi apua lähinnä kylvettämiseen ja ulkoiluun. Muuten Ainon hoitoon liittyneet asiat sujuivat hyvin. Aino oli kotona kolmevuotiaaksi asti ja sen jälkeen Päivi halusi hänet perhepäivähoitoon, jotta Ainon ei tarvitsisi kokea kiusaantumista suuressa ryhmässä.

Aino on nyt 10-vuotias ja ylpeä omasta äidistään, vaikka häneltä on vuosien varrella ehditty moneen kertaan kysellä äitinsä pienestä koosta. Päiviä on monet kerrat ihmetyttänyt se, että tytär on hyväksynyt äitinsä ominaisuudet niin luontevasti.

Amu Urhonen, 31, on aina halunnut omia lapsia. Anun vanhemmat ja kaksi ja kaksitoista vuotta nuoremmat veljet ovat myös suhtautuneet ajatukseen luontevasti. Nuorimman veljensä hoitamisesta saadut kokemukset kannustivat myös Amua omaan äitiyteen.

Terveydenhoitohenkilökunta suhtautui Amun raskauteen yleensä myönteisesti, mutta neuvolalääkäri pelotteli ja kyseenalaisti Amun selviytymistä kaikin tavoin. Samainen lääkäri olisi myös laittanut Amun sikiöseulontaan, vaikka Amun CP-vamma ei ole periytyvä. Amu ei tarkempiin tutkimuksiin suostunut, koska ajatteli, ettei lapsen mahdollinen vammaisuus olisi ongelma, kun se ei ole ollut sitä Amulle itselleenkään.

Amu on jakanut puolisonsa Jaren kanssa yksivuotiaan Lounan hoidon siten, että Anu jäi heti lapsen syntymän jälkeen kotiin. Koti oli valmiiksi esteettömäksi rakennettu, joten hoito- ja pesutasot olivat Anulle sopivat. Lounan päiväunien aikaan Amu on jatkanut yhdistysaktiivin toimiaan tilanteen mukaan. Parhaillaan Jare on isyyskuukauden ajan hoitamassa Lounaa. Amu ja Jare ovat jo sopineet siitäkin, että lisää lapsia saa perheeseen tulla.




Toimittaja Hilla Blomberg
Taustatoimittaja Jussi Pylväs




Kirjallisuutta:
Amu Urhonen, Kompastuksia. Into Kustannus 2011