Hae yle.fi:stä:

 
Normaaliversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Vaihto-oppilaan elämänkoulu
 

Vuosi ulkomailla vieraassa kulttuurissa ilman vanhempia houkuttelee monia nuoria kokeilemaan siipiään vaihto-oppilaana.

Vuoden aikana voi kuitenkin tulla ongelmia isäntäperheen tai koulun kanssa, rahan kuluminen saattaa yllättää, ja hankaluudet nostaa koti-ikävän pintaan. Elämänkokemusta ja kielitaitoa kuitenkin karttuu - oli vaikeuksia tai ei.

Vaihto-oppilasvuoden kokemuksistaan kertovat Dominikaanisessa tasavallassa vuoden viettänyt Anni Törhönen ja Ecuadorista kesällä palannut Helmi Silvo. Molemmat päätyivät Etelä-Amerikan maihin oppiakseen espanjaa ja tutustuakseen selkeästi erilaiseen kulttuuriin.

Anni oli haaveillut vaihto-oppilaaksi lähtemisestä jo pienestä pitäen, ja lukion ensimmäisellä luokalla hän alkoi verkon kautta selvittää espanjankielisiä kohdemaita. Hakemukseen liitetyn kuvauksen itsestään Anni laati huolellisesti, koska hän on sitä mieltä, että se vaikuttaa paljon isäntäperheen valikoitumiseen. Anni sai tietää isäntäperheensä kuukausi ennen matkaa, ja jännitys purkautui onnen kyyneleinä, koska hän oli pelännyt, ettei kukaan huoli häntä vaikeiden ruoka-aineallergioiden vuoksi.

Myös Helmi oli miettinyt vaihto-oppilaaksi lähtöä jo 10-vuotiaana ensimmäisen kerran. Silloin kohdemaatoiveita olivat Australia ja Yhdysvallat. Lopulta halusta oppia espanjaa tuli ratkaiseva tekijä, vaikka Ecuador oli Helmille täysin tuntematon maa. Verkon kautta tehty hakemus, haastattelu ja perehdyttämisleiri edelsivät lähtöä.

Anni ja Helmi kokivat itsensä vanhempiensa luottamuksen arvoisiksi, kun molempien vanhemmat uskoivat siihen, että tytöt pärjäävät maailmalla. Vaihto-oppilasvuosi maksoi lähtökustannuksiltaan noin 6 000 euroa, ja rahaa kului vuoden aikana melkoisesti. Molempien mielestä matka oli varsin kallis suhteessa siihen, mitä perusmaksun hinnalla sai. Vanhemmat ovat kuitenkin Annin mielestä antaneet hänelle elinikäisen lahjan kustantaessaan hänet maailmalle oppiin.

Isäntäperhe Dominikaanisessa Tasavallassa, Santo Domingossa, otti Annin lämpimästi vastaan. He pyysivät heti Annia kutsumaan heitä mamiksi ja papiksi. Annilla oli myös 21-vuotias sisko ja kaksi vanhempaa, muualla asuvaa siskoa perheessään. Aluksi perhe puhui Annille englantia, mutta sitten he siirtyivät käyttämään espanjaa, jotta kolmen sanan varasto karttuisi. Koti-ikävää Anni tunsi saapuessaan uuteen maahan, mutta päivä päivältä hän viihtyi paremmin. Anni asui saman perheen luona koko vuoden, ja heistä tuli erittäin läheisiä toisilleen. Viime kesänä Anni kävi tapaamassa perhettä uudestaan.

Helmi piti paljon ensimmäisestä isäntäperheestään Cuencan kaupungissa Ecuadorissa, mutta koska perheen samanikäinen tytär ei lähtenytkään itse vaihto-oppilaaksi, Helmi joutui tilanpuutteen vuoksi asumaan toisen perheen luokse. Vuoden aikana Helmi joutui vaihtamaan perhettä seitsemän kertaa, ja se teki Helmin vuodesta hankalan. Isäntäperheet ensimmäistä lukuunottamatta jäivät etäisiksi, ja Helmin tukena vuoden aikana olivat enemmänkin ystävät.

Myös koulua Helmi joutui vaihtamaan kerran, koska hänet erotettiin syistä, joita hänelle ei koskaan kunnolla selvitetty. Helmi sai kuitenkin poikkeuksellisesti mahdollisuuden jatkaa opiskelemista toisessa koulussa, ja hän halusi jatkaa vaihtovuotensa loppuun saakka vaikeuksista huolimatta.

Molemmilla vaihto-oppilasvuoden kokemusten summa jää reilusti plussan puolelle. Helmi ei ehkä olisi matkaan lähtenyt, jos olisi tiennyt, mitä vastaan tulee. Nyt hän on jo muutaman kuukauden Suomessa oltuaan kuitenkin tyytyväinen kokemaansa. Annille vuosi oli täynnä myönteisiä kokemuksia.

Kotiinpaluu oli Annille vaikea, koska hän viihtyi niin hyvin vaihto-oppilaana. Espanjan kielen juuri ylioppilaskirjoituksissa kirjoittanut Anni piti vuotta hyödyllisenä, vaikka ei saanutkaan yhtään suorittamaansa kurssia hyödynnettyä suomalaisessa opinto-ohjelmassa. Dominikaanisen tasavallan ja Latinalaisen Amerikan kulttuuri avautui kuitenkin aivan eri tasolla kuin turistit sen pääsevät kokemaan.

Vuoden aikana Helmi itsenäistyi entisestään ja on tyytyväinen espanjan kielen taitoihinsa ja moniin Ecuadorin tarjoamiin kulttuurielämyksiin. Hän on Annin tavoin valmis suosittelemaan vaihto-oppilasvuotta lämpimästi kaikille, vaikka hänellä itsellään vuoteen mahtui paljon koettelemuksiakin.


toimittaja Hilla Blomberg