Tekstikoko + | -

Supisuomea

16.1. alkaen ti klo 12.30, uusinta pe klo 12.30YLE Teema ja YLE TV1
YLE Teeman ohjelmakirjasto pe 11.5. klo 13-16 (osat 1-6) ja pe 18.5. klo 13-16 (osat 7-12)

Supisuomea tarjoaa peruseväät Suomessa ja suomeksi selviytymiseen, kielen ja kulttuurin ymmärtämiseen. Digi-tv:ssä ohjelmia on mahdollisuus katsoa englanniksi, ruotsiksi, saksaksi, ranskaksi, espanjaksi, venäjäksi, viroksi tai suomeksi tekstitettynä.

Supisuomea

Agricolan juhlavuosi on myös suomen kielen juhlavuosi, ja se kunniaksi uusitaan muutaman vuoden takainen monimediainen kokonaisuus Supisuomea – suomen kielen ja kulttuurin peruskurssi ulkomaalaisille ja maahanmuuttajille. Se tarjoaa peruseväät Suomessa ja suomeksi selviytymiseen, kielen ja kulttuurin ymmärtämiseen.

TV-ohjelmat rakentuvat lyhyiden, näyteltyjen dialogien ja tilanteiden ympärille, joita tukevat napakat, grafiikan tukemat opetukselliset osuudet. Kussakin ohjelmassa on ikioma isäntä tai emäntä – Suomessa pitkään asunut, suomea puhuva ulkomaalainen – joka omalla esimerkillään rohkaisee muita oppimaan kieltämme ja antaa persoonallaan uutta näkökulmaa kulttuuriimme. Lisäksi ohjelmissa on selkeällä kirjakielellä selostettuja dokumenttiosuuksia, joissa esitellään kulttuuri- tai yhteiskunnallisia teemoja. TV-ohjelmat päättää jatkokertomus ”Elämä on mukavaa”, suomalainen saippuasarja tai "kielisuihku", joka totuttaa opiskelijoita kieleen ilman, että joka sana pitäisi ymmärtää, ja palvelee samalla jo pidemmälle ehtineitä opiskelijoita.

Sarjaa on mahdollisuus katsoa usealla erikielisellä tekstityksellä: TV1:ssä suomeksi, digi-TV1:ssä ruotsiksi, viroksi tai venäjäksi ja YLE Teemalla englanniksi, ranskaksi tai espanjaksi tekstitettynä. Teeman ohjelmakirjaston esityksessä sarjan tekstityskieleksi voi valita suomen, saksan tai englannin.

Kurssiin kuuluu 12 puolen tunnin tv-ohjelmaa, oppikirja ja -äänitteet sekä verkkokielikoulu osoitteessa www.yle.fi/supisuomea.
Toimittaja: Sini Sovijärvi

Tuotanto: YLE Oppiminen ja Tiede


12 osaa

YLE Teema ja YLE TV1 alk. 16.1. ti klo 12.30, uusinta pe klo 12.30

YLE Teeman ohjelmakirjasto pe 11.5. klo 13-16 (osat 1-6) ja pe 18.5. klo 13-16 (osat 7-12)



Supisuomea-minidokumentit

Kuuden 5-minuuttisen pienoisdokumentin kokonaisuus kertoo supisuomalaisista teemoista. Ne tarjoavat ulkomaalaisille, jo suomen kieltä opiskelleille, kuvallisia tietoiskuja suomalaisesta kulttuurista sekä aihetta tukevaa sanastoa ja suomalaisia sanontoja. Dokumenttien aiheet ovat: Käden taitoja Pohjanmaalta, Kesämuistoja, Joensuun torilla, Suomalainen järvi, Pilkillä, Mitä tekee metsuri?

Toimittaja: Sini Sovijärvi

Tuotanto: YLE Oppiminen ja Tiede

6 osaa YLE Teema ja YLE TV1 ti 10.4. klo 12.30, uusinta pe 13.4. klo 12.30 YLE Teeman ohjelmakirjasto pe 25.5. klo 13.00-13.30