Maanantaina 25.4.2005 TV1

AJAN HENKI
selvitti mielipiteitä nykyarkkitehtuurista


Uusvanhat ja romanttiset talot miellyttävät suomalaisia

Suomalaiset pitävät romanttisista, vanhahtavista ja värikkäistä asuintaloista. Uusvanhat asuinalueet ovat osa laajempaa uustraditionalistista ideologiaa, joka vetoaa ihmisten turvallisuudentunteeseen ja menneiden aikojen nostalgiaan. Modernimmat "laatikkotalot" puolestaan herättävät vastustusta.

Ajan henki pyysi 120:ta suomalaista antamaan kouluarvosanan yhdelletoista uudelle asuinalueelle. Kerrostalojen sarjassa houkuttelevimman asuinalueen tittelin jakoivat Vantaan Kartanonkoski ja Tukholman Sankt Erikskvarteren. Molemmat edustavat niin sanottua uustraditionalistista rakennustyyliä. Huonoimman arvosanan sai Itä-Helsingin Vuosaaressa sijaitseva umpikortteli Eden.

Pientaloalueista voittaja oli Sipoon Landbo. Landbossa asemakaava on löyhä, ja ihmiset ovat rakentaneet alueelle oman makunsa mukaisia huviloita ja omakotitaloja. Huonoimmin menestyi Vaasan Mäkikaivon pientaloalue, joka edustaa modernia huolellisesti suunniteltua nykyarkkitehtuuria.

Tulokset herättävät kysymyksen, miksi yhä rakennetaan yltiömoderneja asuintaloja, kun suomalaiset selkeästi tuntevat kaipuuta vanhahtavampaan tyyliin?


Kerrostaloalueet

Pakkalassa sijaitseva Kartanonkosken puutarhakaupunki:

 

Tukholman Sankt Erikskvarteren:

 

Arabianranta:

 

Tuusulantien varressa sijaitseva Tammisto:

 

Itä-Helsingin Vuosaaressa sijaitseva Eden:

 

Pientaloalueet

Kysyimme myös pientaloalueiden houkuttelevuudesta. Suurin osa suomalaisista haluaisi asua pientalossa - mutta minkälaisessa? Mikä tahansa omakotitalo ei kelpaa. Ajan hengen arkkitehtuurikyselyssä erot pientalojen välillä olivat vielä suuremmat kuin kerrostalojen välillä.

Sipoon Landbo:

 

Vihdin Enäranta:

 

Espoon Säterinmetsä:

 

Kirkkonummen Sundsberg:

 

Itä-Helsingin Kivikko:

 

Vaasan Mäkikaivon asuinalue:

« Takaisin

 

« Takaisin

 

 

 

Toteutus
Ajan henki pyysi 120:ta ihmistä antamaan kouluarvosanan uusille asuinalueille. Kysely toteutettiin Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Turussa ja Oulussa. Vastaajille näytettiin valokuvia 10 uudesta suomalaisesta asuinalueesta ja yhdestä tukholmalaisesta asuinkorttelista. Kuvien yhteydessä esitettiin kysymys: "Anna näille asuinalueille kouluarvosana neljästä kymmeneen (4-10) sillä perusteella, kuinka houkuttelevilta asuinalueet mielestäsi vaikuttavat."

KUVAT:
Kerrostalokuvat: Riikka Kaihovaara (paitsi Tukholman St Erikskvarteren: Maura Ryömä)
Pientalokuvat: Heli Koskela (paitsi Vaasan Mäkikaivo: Jussi Tiainen)

 

 

 

 

 

 

Pakkalassa sijaitseva Kartanonkosken puutarhakaupunki on rakennettu mukaillen 1920-luvun rakennustyyliä. Uusvanhan rakennuspalikoita ovat pystyt ikkunat, harjakatot, räystäät ja maanläheiset värit. Kartanonkosken on suunnitellut arkkitehtikilpailun voittanut tukholmalainen Djurgårdsstadens Arkitekter. Arvosanojen keskiarvo 7+.

 

 

 

 

 

Ykköspaikan jakaa uusvanhaa tyyliä edustava Tukholman Sankt Erikskvarteren, joka rakennettiin vuosituhannen vaihteessa Kungsholmeniin, keskustan tuntumaan. Pyhän Eerikin korttelin pikkutarkka suunnittelu on ulottunut julkisivuihin, ikkuna- ja ovimalleihin, väreihin ja muihin yksityiskohtiin. Arvosana myös 7+.

 

 

 

 

 

Hyvää keskikastia edusti Helsingin lippulaiva eli Arabianranta, joka sijaitsee Vanhankaupunginlahden rannalla. Asuntoalue on mitoitettu 7000 asukkaalle. Arabianrantaa hallitsevat jylhät julkisivut ja suojaisat sisäpihat. Yleisilme on viimeistelty. Arvosana 7-.

 

 

 

 

 

 

 

Toiseksi viimeiseksi jäi Vantaalla Tuusulantien varressa sijaitseva Tammisto. Tammisto edustaa tyypillistä 2000-luvun kerrostalorakentamista. Vuoden sisällä on valmistunut kolme uutta kerrostaloa, ja alueelle on tulossa yhteensä parikymmentä kerrostaloa. Valkoiset kolmikerroksiset kerrostalot on suunnitellut arkkitehtitoimisto Hannu Jaakkola. Arvosana 6+.

 

 

 

 

 

Huonoimmin pärjäsi kaikkein modernein kerrostalo, eli Itä-Helsingin Vuosaaressa sijaitseva Eden. Arkkitehti Jyrki Tasan ja työryhmän suunnittelemassa valtavassa umpikorttelissa on reilut 450 asuntoa. Korttelin ulkosivuilla on käytetty valkoiseksi rapattua tiiltä, sisäsivuilla punatiiltä. Ikkunat ovat pienehköjä ja epäsäännöllisesti sijoiteltuja. Arvosana 6-.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voittaja - kaikissa kyselyymme osallistuneessa viidessä kaupungissa - oli Sipoon Landbo. Omatoimista rakentamista edustava Sipoon Landbo sijaitsee Porvoonväylän varrella, reilut 20 kilometriä Helsingistä. 250 tontin pientaloalue tunnetaan erittäin sallivasta asemakaavastaan. Landbossa unelmat toteutuvat; vaaleanpunaiset huvilat ja Mississippi-tyyliset reilun kokoiset omakotitalot elävät sopuisasti rinta rinnan. Arvosana 8+.

 

 

 

 

Hopeasijan vei kirkkaasti Vihdin kartanomainen Enäranta.
Nummelan keskustan vieressä sijaitseva 30 tontin alue huokuu "pappilanmäen tunnelmaa" ja kartanoromantiikkaa. Useimmat asukkaat ovat valinneet talopaketin, ja rakentamista on valvottu melko tiukasti. Talot on ryhmitelty neljän talon rykelmiin esimerkkinä perinteinen maalaistalon pihapiiri. Arvosana 8-.

 

 

 

Pronssisijalle eli kolmanneksi kipusivat Espoon Säterinmetsän omakotitalot. Asukkaat ovat arkkitehtien kanssa itse suunnitelleet alueen 18 englantilaistyyppistä, yhteen kytkettyä kaupunkiomakotitaloa. Tyylikirjo on melkoinen. Rakennusmääräykset ovat olleet sallivia; asuintasoja on joillakin jopa seitsemän. Arvosana 7 ½.

 

 

 

 

 

 

Neljännelle sijalle päätyi Kirkkonummen Sundsbergin mittava puutalorivistö, joka sijaitsee lähellä Masalan taajamaa. Rakenteilla on 2600 ihmisen kylä. Rakennuttaja on tilannut pientalomodulit valmiina tehtaalta, ja tuloksena on tiivistä ja matalaa. Arvosana 7-.

 

 

 

 

 

Viidenneksi kyselyssämme tuli Itä-Helsingissä Kontulan kupeessa sijaitseva Kivikko. Verrattuna neljään paremmin menestyneeseen pientaloalueeseen Kivikko on varsin moderni. Kahdeksantoista rivitalon "rytmikäs talorivistö" kohoaa kolmen talon ryppäinä alueen suurimman kallion ympärillä. Modernit kivirakennukset muodostuvat kahdesta erivärisestä palikasta. Arvosana 6+.

 

 

 

 

Viimeiseksi jäi Vaasan Mäkikaivon asuinalue. Leimallista 32 asunnon korttelille on käärmemäinen julkisivu - muuri, jota koristaa värinauhateos "Intervallit". Vastaajat luonnehtivat Mäkikaivoa "kenkälaatikkomaiseksi" ja ihmettelivät ovatko talot asuintaloja vai julkisia rakennuksia. Arvosana 6-.