Skip navigation.
Home

Säästäminen ja kulutus

(YLE Radio 1 maanantaina 20.7. klo 9.05 - 9.58)

Maanantaina 20.7. Reetan arkistosta löytyy säästämistä ja kuluttamista.
Ohjelmassa selviää mm. miten tuhlaamismorkkista potevat nykynuoret suhtautuvat vanhojen radio-ohjelmien neuvoihin siitä, miten välttää hetken mielijohteita rahankäytössä.

Tuskallista eikä haastavaa

Aivan ensimmäiseksi haluan sanoa, että ylen ykkönen on ainoa kanava, joka ei ole vielä taipunut matkimaan liikaa kaupallisten kanavien ja yleX:n yms. "toimittajien" tyhjänpäiväistä ja tyhjäpäistä länkytystyyliä. Toivottavasti ns. haastava heinäkuukaan ei tätä muuta.

Markus Kajon lomaltapaluuta odotellessa olemme saaneet tutustua em. tyyliä edustavaan Reetta Rönkään, joka käyttää itseään ja kaveripiiriään mutu-tietonsa lähteenä sekä yleistää ilmeisesti hyvin rajallisen elämänkokemuksensa ja näkemyksensä. Pienellä etsimisellä hänenkin ikäluokastaan löytyisi - siitä olen varma - paljon lahjakkaita ja mielenkiintoisia ihmisiä, joiden verbaalinen ilmaisu ei kuulostaisi keskivertolukiolaisen peruspulla-äidinkielenaineelta. Tämä "ankkapuhe" (ks. Orwell: 1984) ei kuitenkaan vielä haittaisi - arkistopätkät ovat kiinnostavia itsessään, jolloin toimittaja Röngän iloisen lörpöttelyn voisi antaa mennä yhdestä korvasta sisään ja toisesta ulos, kuten niin suuren osan nykyisestä radiopuheesta muilla kanavilla.

Pahin sammakko viimeisimmässä ohjelmassa kuitenkin sai minut reagoimaan siinä määrin, että oli pakko vaivautua antamaan palautetta. Siteeraan toimittaja Rönkää sanasta sanaan: "Mutta onhan noita muita kaikenkarvaisia rahasampoja maailma pullollaan. On opintotukia, luottokorttia, isovanhempia, asumislisiä ja niin edelleen. Tässä maassa opiskelu kannattaa. Ainakin sen takia, että rahaa sataa ovista ja ikkunoista ja melkein kaikesta saa alennusta."
Mitä vastuutonta puhetta. Ilmeisesti toimittaja Rönkä kuvittelee kaikkien elävän samassa onnellisessa ja huolettomassa taloudellisessa tilanteessa kuin hän itse, eikä tajua, että opintotuki, asumislisä ja laina eivät ole vain ylimääräistä bailausrahaa niille, joiden vanhemmat ja sukulaiset maksavat vuokran, ruoan ja muut välttämättömyydet. Tai niille, jotka ovat - ilmeisesti suhteilla, koska ainakaan toimituksellisista kyvyistä ei ole kyse - saaneet sen verran hyvin palkattua kesätyötä YLEssä, että em. opinto- ynnä muut. yhteiskunnan tuet ovat vain sitä kivaa taskurahan lisää. Osalle nämä tuet ovat välttämättömiä opintojen mahdollistamiseksi. Opiskelijat, joiden talous on pääasiassa tukien varassa, eivät todellakaan voi kovin leveää elämäntyyliä harjoittaa, päin vastoin. Siksi he eivät ole myöskään kovin näkyviä ns. opiskelijaelämässä, koska heillä ei ole varaa heilua jatkuvasti bailaamassa. Näiden opiskelijoiden olemassaolo ei varmaan tullut Röngälle siitä syystä edes mieleen.
Mutta tällainen ajattelematon heitto valtakunnallisella kanavalla on huonommin toimeen tuleville opiskelijoille jopa vaarallinen taloudellisen taantuman aikana, kun päättäjät etsivät kohteita, joista säästää. Jos Röngän vääristynyt käsitys opiskelijoiden yleisestä yltäkylläisyydestä leviää, alkavat juustohöylät ja leikkurit viuhua hyvin äkkiä. Mutta mitäpä siitä välittäisivätkään ne, joiden elämään sillä ei ole vaikutusta. Pappa betalar.

Ymmärrys hoi, äly älä jätä

Nyt on Orsonilla menny Röngän pointti ihan huti. Kajohan käyttää samanlaisia sammakoita. Eli nuo rahasammot ovat vitsi:)

Mainio ohjelma kiinnostavine teemavalintoineen

Olen kuunnellut kaksi viimeistä ohjelmaasi "Aatteita ja kapinaa" sekä "Säästäminen ja kulutus". Olet löytänyt kansaa aktiivisesti koskettavia aiheita ja teemoja. Arkisto-osiot vievät kuulijansa matkalle menneisyyteen.

Ohjelmassasi saa kuulla nykypäivän nuoren aikuisen näkökulmaa moninaisiin aiheisiin, joista itsekin voisi keskustella pitkään ja hartaasti. Kaiken lisäksi asioita jää pohtimaan omalta kantilta. Silloin, jos yksikin ihminen vastaanottimen toisessa päässä hätkähtää pohtimaan aihetta tarkemmin, miettimään onko asia tosiaan niin kuin sanottiin, on toimittaja onnistunut tehtävässään! Reetan puhe ei suinkaan ole ollut vastuutonta - kuten aiemmassa kommentissa todettiin - vaan kenties pilke silmäkulmassa lausuttu kommentti.

On sanomattakin selvää, että tällaisten kanavien kuten Yle Radio 1 tai YLE Puheen ohjelmatarjonta on sangen monipuolinen. Nuori ikäsi ja ohjelmasi kokonaisuutena tarjoaa vaihtelua ohjelmistolle ja piristystä kuulijakunnalle.

Sinulla on selkeästi asenne kohdallaan ja siksi kannustankin sinua tulevaisuudessa journalismin opinnoissasi.

T: Joonas

Kummalista

"Mutta onhan noita muita kaikenkarvaisia rahasampoja maailma pullollaan. On opintotukia, luottokorttia, isovanhempia, asumislisiä ja niin edelleen. Tässä maassa opiskelu kannattaa. Ainakin sen takia, että rahaa sataa ovista ja ikkunoista ja melkein kaikesta saa alennusta."

Tämä on kyllä todella outo kommentti. Luottokortti ei käsittääkseni ole rahasampo, päin vastoin. Asumislisä ja opintotuki ovat noin 500€ kk, kun vuokraan menee jo helposti 500€. Tosiaan, tämä kommentti pitää takanaan sen ajatuksen, että vanhemmat maksavat kaiken. Monelle opiskelijalle pastalla ja ketsupilla eläminen on oikeasti arkipäivää, etenkin pk-seudulla. Pienkin ylimääräinen menoero väätii usein säästämistä ja vielä ylimääräistä kitsastelua.